Președinta Maia Sandu a decis să doneze premiul „Timișoara pentru Valori Europene” către organizația „Prietena Mea”, fondată de Ludmila Adamciuc. Astfel, Asociația pentru Promovarea Timișoarei va transfera direct banii, 30.000 de euro, Asociației Obștești „Prietena Mea”, informează serviciul de presă al Președinției.
Organizația de caritate „Prietena Mea” are misiunea de a crește gradul de acceptare a dizabilităților prin informare, sensibilizare și abilitare atât a părinților copiilor cu nevoi speciale, cât și a societății.
Șefa statului menționează că: „asociația „Prietena Mea” este vocea copiilor cu sindromul Down și promovează incluziunea lor, ca ei să trăiască în familii și comunități armonioase. Fiecare copil are nevoie de dragostea celor din jur pentru a crește, a se dezvolta și a fi fericit”.
TV8.md reamintește că pe 13 ianuarie, primarul Timișoarei i-a conferit președintei Maia Sandu premiul „Timișoara pentru Valori Europene”. Faptul că distincția a venit la pachet cu o recompensă financiară de 30 de mii de euro a provocat discuții aprinse pe ambele maluri ale Prutului, așa că Președinția a cerut o interpretare a legii Centrului Anticorupție.
Ulterior, CNA a venit cu o expertiză în care se spune că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”. În trei foi de interpretări, însă, CNA nu spune expres dacă premiul bănesc este sau nu este motiv de inițiere a unei cauze penale. Totuși, la scurt timp, Președinția, cu referire la expertiza CNA, a comunicat că Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați. Altfel spus, distincția de 30.000 de euro se acceptă.
Anterior însă, Cristina Ciubotaru, fostă directoare adjunctă la CNA și autoarea Legii Integrității, preciza pentru TV8 că premiul financiar nu poate fi acceptat, egalându-l cu actul de corupere pasivă. Gestul a fost criticat și peste Prut. Ce-i drept acolo i s-au cerut mai mult explicații primarului de Timișoara. De cealaltă parte, Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale precizează că istoria contemporană ne oferă mai multe exemple în care primele persoane în stat au acceptat premii bănești. La fel, Tănase face o paralelă și cu premiile Nobel, care înseamnă și recompense financiare generoase.