Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Eforturile Republicii Moldova pentru integrarea în UE, lăudate. Tomac: „A reușit să obțină ceva ce nu speram nici în 5 ani”

missing
27 martie 2024, ora 20:01

„Republica Moldova a reușit să obțină, datorită contextului plin de provocări de securitate, ceva ce nu speram nici în cinci ani de zile”. Declarația a fost făcută de eurodeputatul Eugen Tomac, președintele Partidului din România Mișcarea Populară, în ediția de miercuri, 27 martie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. EugenTomac a făcut precizarea în situația în care țara noastră a ajuns în mai puțin de doi ani până la etapa în care în decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare.

„A ajuns să negocieze acum intrarea în UE, ceea ce este fantastic, dar greul abia acum începe și pentru asta Republica Moldova are nevoie de parteneri credibili la Bruxelles”, a spus Tomac.

Președintele Partidului Mișcarea Populară a subliniat că pentru Alianța Dreapta Unită, pe care a creat-o alături de Uniunea Salvați România, condusă de Cătălin Drulă, și o altă formațiune, după alegerile din România de anul acesta și cele de la europarlamentare, R. Moldova va rămâne o prioritate. 

„Eu și colegii mei vom fi de departe cei mai activii promotori în toate domeniile, atât în Parlamentul European, cât și în relațiile cu celelalte instituții, pe dosarul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a menționat Eugen Tomac. 

Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Consiliul European a decis, de asemenea, să ofere statut de candidat Georgiei, dar și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Ulterior, ziua de 23 iunie 2022 devine una istorică pentru parcursul european al Republicii Moldova. Atunci, președintele Consiliului European, Charles Michel anunța acordarea statutului de țări candidate Republicii Moldova și Ucrainei, pentru aderarea la UE. 

De atunci și până astăzi, Republica Moldova a făcut progrese masive pentru a se apropia de familia Uniunii. Potrivit ministrului de Externe, Republica Moldova și-a făcut bine temele pentru acasă și a realizat 94% din recomandările Comisiei Europene. De asemenea, au fost făcute progrese în armonizarea legislației naționale la cea a UE și au fost create numeroase misiuni și platforme de lucru cu experți naționali și internaționali în domenii precum: apărare, energie sau securitate cibernetică.

De exemplu, pe 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea, manipularea și interferența informațiilor străine.

În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atât din partea grupurilor interne cu interese create, cât și din partea Rusiei. 

În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi. 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 28 august, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030.

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

/VIDEO/ Tiraspolul acceptă gaz prin Moldovagaz. Anunțul lui Vadim Krasnoselski
/VIDEO/ Tiraspolul acceptă gaz prin Moldovagaz. Anunțul lui Vadim Krasnoselski
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Gazul din Rusia pentru malul stâng, o incertitudine. Serebrian: „Entuziasmul celor de la Tiraspol pare să fi scăzut”
/VIDEO/ Gazul din Rusia pentru malul stâng, o incertitudine. Serebrian: „Entuziasmul celor de la Tiraspol pare să fi scăzut”
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS

Un prim pas către dialog sau jocuri politice? Ce spun experții despre decizia Tiraspolului de a accepta gaz livrat de Moldovagaz

missing
20 ianuarie 2025, ora 22:10

Scrisoarea Tiraspoltransgaz prin care își anunță disponibilitatea de a accepta livrările de gaze „după regulile Chișinăului” nu are niciun substrat concret și poate fi o continuare a unui joc politic cu scopul de a acuza ulterior puterea de la Chișinău că blochează livrările către regiunea separatistă. Acum, mingea e în terenul Chișinăului, au declarat analiștii politici Andrei Curăraru, Corneliu Ciurea și Andrei Andrievschi la emisiunea „Новая неделя” de la TV8. 

„Am văzut această scrisoare și nu prea corespunde cu ceea ce a declarat domnul Krasnoselski. Niciun cuvânt despre garanții, mă tem că aceasta este o continuare a aceluiași joc pe care îl fac, de parcă ei sunt dispuși la orice, iar răii de la Chișinău la creează intenționat probleme”, a spus Andrievschi.

Scrisoarea poate face parte dintr-un joc politic menit să acuze Chișinăul că face presiuni asupra regiunii separatiste, este de părere Andrei Curăraru. 

„Acesta este un alt document inutil, un alt prilej pentru Tiraspol de a arăta precum că Chișinăul se implică în aprovizionarea cu gaze a regiunii, deși este deschis și coridorul transbalcanic”, a spus Curăraru.

Un alt analist crede că mingea în această situație rămâne în terenul Chișinăului.

„În acest moment nu există un mecanism de plată și mai trebuie testat și convenit. Nu cred că asta este doar problema Tiraspolului, ci și a Chișinăului. Important este ca Chișinăul să afirme că nu putem furniza gaze printr-un companie privată, a răspuns Tiraspolul, bine, să vedem cum vă propuneți, prin intermediul Moldovagaz văd asta drept începutul unui dialog.

Sper ca Chișinăul să aibă dorința de a discuta acest lucru în viitor. Tiraspolul vrea ca acest gaz rusesc, sau gaz european cu bani rusi, așa-numitul „ajutor umanitar” sa fie livrat in regiune. „Ceea ce vrea Chișinăul este o mare întrebare aici”, a spus analistul politic Corneliu Ciurea.

Luni dimineață, 20 ianuarie, liderul separatist a anunțat, într-un video pe Telegram, că regiunea transnistreană va accepta livrarea gazului prin intermediul Moldovagaz. Nu este clar dacă Vadim Krasnoselski s-a referit la gazul propus anterior de ruși sau la cel de la bursele europene, dar a sugerat că regiunea este gata să plătească pentru gazul livrat.

„Pentru ca căldura să ajungă în casele oamenilor, pentru ca aceștia să primească gaz și energie electrică, iar toată infrastructura socială să beneficieze, de asemenea, de căldură și energie electrică, am fost de acord cu propunerile conducătorilor moldoveni, de la președinte în sus, ca gazul să fie furnizat în Transnistria de compania Moldovagaz. 

În acest sens, pe 18 ianuarie, Tiraspoltransgaz a trimis o notificare către Moldovagaz, informând că nu se opune și salută dorința Moldovagaz de a furniza gaze naturale în Transnistria. Vreau să menționez, de asemenea, că Tiraspoltransgaz garantează plata pentru livrare, lucru care, probabil, este foarte important”, a declarat Krasnoselski.

De cealaltă parte, Chișinăul a spus că Moldovagaz ar putea livra imediat gaz natural în regiunea transnistreană dacă întreprinderea Tiraspoltransgaz ar plăti pentru acesta. Deși așa-zisul liderul separatist Vadim Krasnoselski a declarat că regiunea transnistreană este gata să plătească pentru gazul livrat prin intermediul Moldovagaz, Chișinăul susține că Tiraspoltransgaz este gata să achite doar tranzitul.

Mai mult, potrivit unui comunicat al Guvernului, Tiraspolul a solicitat  ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok