„Republica Moldova a reușit să obțină, datorită contextului plin de provocări de securitate, ceva ce nu speram nici în cinci ani de zile”. Declarația a fost făcută de eurodeputatul Eugen Tomac, președintele Partidului din România Mișcarea Populară, în ediția de miercuri, 27 martie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. EugenTomac a făcut precizarea în situația în care țara noastră a ajuns în mai puțin de doi ani până la etapa în care în decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare.
„A ajuns să negocieze acum intrarea în UE, ceea ce este fantastic, dar greul abia acum începe și pentru asta Republica Moldova are nevoie de parteneri credibili la Bruxelles”, a spus Tomac.
Președintele Partidului Mișcarea Populară a subliniat că pentru Alianța Dreapta Unită, pe care a creat-o alături de Uniunea Salvați România, condusă de Cătălin Drulă, și o altă formațiune, după alegerile din România de anul acesta și cele de la europarlamentare, R. Moldova va rămâne o prioritate.
„Eu și colegii mei vom fi de departe cei mai activii promotori în toate domeniile, atât în Parlamentul European, cât și în relațiile cu celelalte instituții, pe dosarul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a menționat Eugen Tomac.
Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Consiliul European a decis, de asemenea, să ofere statut de candidat Georgiei, dar și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.
Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Ulterior, ziua de 23 iunie 2022 devine una istorică pentru parcursul european al Republicii Moldova. Atunci, președintele Consiliului European, Charles Michel anunța acordarea statutului de țări candidate Republicii Moldova și Ucrainei, pentru aderarea la UE.
De atunci și până astăzi, Republica Moldova a făcut progrese masive pentru a se apropia de familia Uniunii. Potrivit ministrului de Externe, Republica Moldova și-a făcut bine temele pentru acasă și a realizat 94% din recomandările Comisiei Europene. De asemenea, au fost făcute progrese în armonizarea legislației naționale la cea a UE și au fost create numeroase misiuni și platforme de lucru cu experți naționali și internaționali în domenii precum: apărare, energie sau securitate cibernetică.
De exemplu, pe 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea, manipularea și interferența informațiilor străine.
În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atât din partea grupurilor interne cu interese create, cât și din partea Rusiei.
În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 28 august, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030.