/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 788: Ajutor deblocat, punct fierbinte și bombardamentul propagandei. ISW: Rusia va intensifica ofensiva

/EXCLUSIV/ Bani de la Moscova pentru „Satul Moldovenesc”: Cine e apropiatul lui Șor care a transferat milioane sponsorului fictiv din Israel

missing
31 octombrie 2023, ora 13:09

Banii promiși primăriilor din R. Moldova de către sponsorul misterios din Israel al programului lansat de Ilan Șor „Satul Moldovenesc, Igal Shved, despre care Cutia Neagră PLUS a scris într-o investigație anterioară, provin din Federația Rusă. Resursele financiare au fost transferate către conturile bancare ale lui Igal Shved de către o persoană apropiată de Ilan Șor, care este cetățean al R. Moldova, se arată într-o sesizare a Serviciului de Informații și Securitate expediată Comisiei Electorale Centrale la 27 octombrie.  

SIS-ul a solicitat CEC-ului  să  analizeze acțiunile candidaților Partidului Șansa la funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și Alexei Lungu, care ar încearca să corupă alegătorii folosindu-se de proiectele sociale și de infrastructură finanțate de Igal Shved prin intermediul Programului Satul Moldovenesc anunțat de Ilan Șor.

„Implementarea proiectelor au la bază fapte de corupere a alegătorilor cu mijloace financiare provenite din spălare de bani inițiate de liderul grupării criminale Șor, coordonate de cetățeanul Ilan Șor…În cazul accederii la funcția publică de nivel local prin utilizarea fondurilor externe cu o proveniență criminală, există riscuri eminente că grupul criminal Șor va apela la aceleași procedee subversive prin coruperea electoratului și la celelalte campanii electorale din țară - prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025. …În scopul curmării intențiilor ostile ale exponenților grupării Șor, ce ar putea pune în pericol securitatea statului, vă remitem pentru luarea deciziei în conformitate cu Art. 102 Codul Electoral”, scrie SIS în sesizarea către CEC, la care a anexat și un CD cu materiale foto și video.

Sponsorul satelor moldovenești cu bani din Rusia

După cum am dezvăluit anterior în cadrul investigației Cutiei Negre PLUS, cetățeanul Israelului Igal Shved are conturi bancare deschise la „Euroasian Bank” din Kazahstan de unde urma să transfere bani primăriilor din R. Moldova care au aderat la Programul Satul Moldovenesc. Primăriile și-au deschis conturi bancare în valută pentru a putea încasa banii promiși de Shved prin contractele de sponsorizare semnate și aprobate în mare grabă de Consiliile locale.

Nota SIS transmisă CEC-ului dezvăluie că banii provin din Federația Rusă și au ajuns pe conturile lui Shved dintr-un alt cont deschis la aceeași bancă pe numele lui Victor Guțuleac, un apropiat al lui Ilan Șor.

95 milioane de ruble, transferate prin banca din Kazahstan

Cutia Neagră PLUS a reușit să afle mai multe detalii despre operațiunile bancare dubioase și moldoveanul care i-a transmis banii lui Igal Shved. Potrivit unor surse de încredere, Victor Guțuleac se află la Moscova și a efectuat operațiunile bancare de la distanță. La realizarea transferurilor de pe contul său din „Euroasian Bank” spre conturile lui Igal Shved de la aceeași instituție bancară a fost folosită o adresă IP din Moscova. În iunie 2023, Igal Shved a primit 95 de milioane de ruble de la Victor Guțuleac,  aproximativ echivalentul  unui milion de euro.

Primul transfer bancar de la contul lui Guțuleac către Igal Shved a fost realizat pe 6 iunie 2023 în valoare de  25 de milioane de ruble. Era chiar a doua zi după ce Consiliul Municipal Orhei aprobase primul contract de sponsorizare semnat de Igal Shved. După cum arătam în investigația Cutiei Negre PLUS, pe 5 iunie 2023, consilierii din Orhei au aprobat o donație de 5 milioane de lei din partea lui Shved care urmau a fi folosiți pentru achitarea indemnizațiile unice adresate familiilor la nașterea copiilor. Indemnizațiile sunt oferite în cadrul programului „Capital Matern” lansat de Ilan Șor în 2015. Familiile din Orhei primesc câte 7 mii de lei pentru nașterea primului copil și 10 mii de lei pentru al doilea copil.

Pe 16 iunie 2023 a urmat un nou transfer de 25 de milioane de ruble de pe contul lui Victor Guțuleac din „Euroasian Bank” către Igal Shved. Următoarele operațiuni bancare au fost efectuate pe 20 și 27 iunie când au fost transferate 15 milioane și, respectiv, 30 de milioane de ruble de către Victor Guțuleac.

Din cele 95 de milioane de ruble pe care le-a primit pe conturi de la moldoveanul Victor Guțuleac, sponsorul Programului Satul Moldovenesc Igal Shved a reușit să transfere în R. Moldova 400 de mii de euro. Operațiunile bancare au ajuns însă în vizorul autorităților, iar Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a solicitat blocarea tranzacțiilor, banii fiind puși sub sechestru, susțin sursele TV8.

Victor Guțuleac, fostul soț al unei ex-deputate a Partidului Șor

Victor Guțuleac are 39 de ani și este cetățean al R. Moldova, care mai deține și cetățenia Federației Ruse. A fost căsătorit anterior cu Maria Albot, fostă deputată din partea Partidului Șor, care a renunțat la fotoliul din Parlament în iulie 2019.

Maria Albot a fost colegă de clasă cu Ilan Șor la Liceul Logica. A lucrat de-a lungul anilor în calitate de jurist  în cadrul companiilor din grupul Șor - Dufremol și DFM și a condus fundația de caritate „Miron Șor” și Asociația Obștească „Pentru Orhei”, fondată de Ilan Șor după ce fusese ales primar la Orhei.

Numele Mariei Albot a fost inclus și în așa-numita „listă neagră” elaborată de SIS la solicitarea Comisiei pentru Situații Excepționale, care a decis să aplice măsuri de precauție în privința persoanelor și companiilor afiliate cu Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Igor Ceaika, după ce Departamentul Trezoreriei al SUA, OFAC, a impus sancțiuni împotriva acestora, în octombrie 2022.

Potrivit surselor TV8, Maria Albot ar fi bănuită în prezent de coordonarea activității Partidului Șansa și acțiunilor bașcanului din Găgăuzia Evghenia Guțul susținută de Ilan Șor și ar fi implicată în schema de finanțare ilegală a partidelor fondate de fugarul Șor. 

Maria Albot este căsătorită în prezent cu Sergiu Albot, care a fost șef la Banca Socială și vicepreședinte al Unibank, două instituții implicate în furtul miliardului. Numele Mariei Albot a figurat și în raportul Kroll în calitate de persoană care a cumpărat un pachet 4,98% din acțiunile Băncii Sociale. Anterior, Veaceslav Platon a declarat în cadrul unei emisiuni la TV8 că de partea tehnică a schemei ce a dus la frauda bancară s-ar fi ocupat Sergiu Albot. La scurt timp după lansarea acestor acuzații, Maria Albot și-a depus mandatul de deputat.

Guțuleac, omul lui Șor la Moscova

Potrivit acelorași surse Victor Guțuleac a legat o prietenie cu Ilan Șor încă din copilărie. Spre deosebire de fosta sa soție, nu a lucrat în companiile familiei Șor.  A deținut anterior mai multe funcții publice, fiind angajat al Centrului Anticorupție și Serviciului Vamal.  

Acum, Victor Guțuleac ar fi omul de legătură al lui Ilan Șor la Moscova,  responsabil de schemele de finanțare a partidelor afiliate acestuia. Guțuleac a părăsit R. Moldova în septembrie 2022. De la Moscova, acesta gestionează mai multe conturi bancare prin care ar efectua operațiuni în favoarea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor.

Numele lui Guțuleac ar figura și în dosarul penal inițiat pentru finanțarea ilegală a Partidului Șansa. Acesta ar fi realizat mai multe transferuri în sume mici din Federația Rusă către diferite persoane din R. Moldova, care au încasat banii la bancă și i-au transmis ulterior unor curieri. Ultimii, la rândul lor, au transmis banii reprezentanților grupării conduse de Ilan Șor, iar mijloacele bănești au fost folosite pentru finanțarea partidului.

Legătura lui Guțuleac cu ruși din anturajul lui Șor

Victor Guțuleac a fost vizat anterior și într-o altă cauză penală, după ce ar fi beneficiat de mijloace financiare transferate de cetățeana Federației Ruse Anastasia Dronova, aflată în anturajul rusului Andrei Goncearenko, beneficiarul din acte al SRL Avia Invest, care a avut în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Anastasia Dronova a figurat într-o altă investigație a Cutiei Negre PLUS despre solicitanții de cetățenie prin investiții, program lansat de Guvernul democrat. Anastasia Dronova este soția omului de afaceri Ivan Karabanov, care a depus dosarul pentru a obține cetățenia R. Moldova în baza investițiilor.

Scriam atunci că Anastasia Dronova  se prezintă pe platforma Linkedin drept șefa Departamentului juridic al companiei „Gazprom Invest Yug”, iar anterior a lucrat în mari companii din industria petrolului. Aceasta mai administrează compania „Ligal Butic”, fondată de soțul său, o firmă care nu înregistrează profituri.

Dosarul depus de Ivan Karabanov în cadrul Programului cetățenie prin investiție a fost respins după ce Serviciul de Informații și Securitate i-a adat aviz negativ.

Reporterul Cutiei Negre a solicitat informații de la Procuratura Anticorupție privind implicarea lui Victor Guțuleac în dosarele de finanțare ilicită a partidelor de către gruparea condusă de Ilan Șor. Instituția a refuzat să ofere informația.

„Ținând cont de confidențialitatea urmăririi penale, acțiunile și măsurile care sunt în derulare, precum și respectarea prezumției de nevinovăție, Procuratura Anticorupție nu poate pune la dispoziția Dvs. această informație”, ne-a răspuns Procuratura Anticorupție. 

Totodată, contactată în repetate rânduri de TV8, fosta vice președintă a Partidului Șor Marina Tauber nu a răspuns la apelurile telefonice și nici la SMS pentru a comenta subiectul.

Ulterior, fugarul Ilan Șor a publicat o filmare pe rețelele sociale în care amenință cu judecata TV8 și a calificat investigația drept „un material jignitor în care denigrează pe cei care îmbunătățesc viața oamenilor în Republica Moldova”. Asta deși, acum două săptămâni, când am publicat investigația despre sponsorul Igal Shved, i-am solicitat comentarii lui Șor și pe Facebook, și pe e-mail, și prin intermediul Marinei Tauber, dar nu a reacționat în niciun fel.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Unica localitate ce a refuzat sponsorizarea din „Satul Moldovenesc”. Surpriză: E condusă de primar de la Șor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Sponsorul din umbră al lui Șor. Stă în Israel, are rădăcini la Moscova și n-a fost niciodată în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Visul lui Șor! Istoria unei fraude electorale și un sponsor de paie din Israel cu rădăcini la Moscova

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”

/FOTO/ Capitala, prin fereastra troleibuzului: A fost lansată a doua rută „Chișinău Sightseeing”

missing
foto: primăria chișinău
21 aprilie 2024, ora 13:47

Frumusețea capitalei prin fereastra troleibuzului. A fost lansată cea de-a doua rută a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Acesta are o capacitate de 22 de persoane și dispune de audio ghid în trei limbi, iar prețul unei călătorii este de 30 de lei. 

Primăria Chișinău anunță lansarea rutei nr.2 a troleibuzului turistic, care va oferi oaspeților orașului, dar și turiștilor oportunitatea de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este de 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend. Turul pornește de la Arcul de Triumf  și se finalizează la Centrul de Informare Turistică.️ 

Prima rută pornește la ora 12:00 (audioghid în limba rusă), a doua la ora 14:00 (audioghid în limba engleză) și a treia la ora 16:00 (audioghid în limba română). Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie 30 de lei.

Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram