Scandalul din Justiție ia amploare. Comunicările prin sms-uri dintre Platon și avocatul lui Șor, Aureliu Colenco, s-ar fi aflat în calculatorul unui ofițer CNA de cel puțin cinci ani. Iar despre asta s-a aflat abia recent, după o investigație internă acolo, despre care Procuratura Anticorupție a cerut detalii. Informațiile au fost făcute publice de instituția condusă de Veronica Dragalin, iar CNA a refuzat să le comenteze.
Procuratura Anticorupție precizează, într-un comunicat de presă, că, în februarie 2024, a solicitat de la CNA informații privind o investigație internă. Astfel, s-a stabilit că informațiile care reflectă convorbirile prin mesaje scrise între Platon și Colenco, citate în scrisoarea din 14 mai, se păstrau la CNA cel târziu din decembrie 2018, în computerul de serviciu al unui ofițer de urmărire penală. Pe patru aprilie, Procuratura Anticorupție a ridicat informația de la CNA și l-a audiat pe ofițerul la care se păstrau datele respective.
„Ca rezultat al cercetării prealabile a informației ridicate la 04 aprilie 2024 de către Procuratura Anticorupție, s-a stabilit faptul că, mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii ar fi putut acorda asistență lui Veaceslav Platon și persoanelor din anturajul său pentru diverse activități inclusiv de care este acuzat Veaceslav Platon”.
Am solicitat un comentariu referitor la noile detalii și din partea Centrului Național Anticorupție. Purtătoarea de cuvânt, Angela Starinschi, a declarat, pentru TV8, că nu va comenta informațiile, deoarece dosarul este în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Procesul penal este instrumentat chiar de șefa instituției, Veronica Dragalin.
Comentând acest scandal, șefa statului, Maia Sandu, a declarat, la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, că mai mulți judecători și procurori afiliați intereselor Rusiei se opun reformei justiției și nu vor ca sistemul să fie curățat prin evaluarea extraordinară.
„Sistemul vrea să continue să lucreze așa cum a lucrat 30 de ani, unii dintre procurori și judecători colaborează deschis cu grupările criminale, unii din ei merg mai departe și sunt gata, unii colaborează cu Kremlinul.Cei care îi așteaptă pe ruși și cei care sunt gata să ajute Kremlinul ca să răstoarne guvernarea și să oprească reforma, trebuie să știe că situația nu o să fie cum a fost în ultimii 30 de ani. O să fie ca în Donbas și alte regiuni unde au ajuns rușii, dacă vorbim de lucruri foarte serioase care se întâmplă în justiție”.
Ieri Parlamentul a aprobat demisia Tatianei Răducanu din funcția de membru al celor două comisii, care evaluează integritatea judecătorilor și procurorilor. Scandalul a izbucnit după ce Procuratura Anticorupție a anunțat că a descoperit într-un telefon sute de mesaje din 2014, în care Platon și Colenco discutau despre relația pe care o au cu Tatiana Răducanu. Într-un mesaj, Colenco îl convingea pe Platon că Răducanu „ar fi 100% omul lor”. Procuratura Anticorupție susține că există suspiciuni că Veaceslav Platon și Ilan Șor intenționau să infiltreze în comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor o persoană pe care o pot controla . De cealaltă parte, Platon și Colenco spun că au avut doar convorbiri audio, nu prin mesaje și că nu țin minte să fi vorbit despre Tatiana Răducanu. Ultima a declarat că acuzațiile invocate în scrisoarea Procuraturii Anticorupție sunt false și nu corespund realității.