„Guvernul are toleranță zero față de corupți”! Așa a comentat premierul Dorin Recean dosarul privind manipularea datelor Interpol, în care șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, este bănuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. Recean a mai spus că Guvernul va oferi toate instrumentele necesare organelor de urmărire penală, Procuraturii și justiției pentru a identifica și sancționa încălcările.
„De aceea este important acest efort anticorupție, pe care îl promovează Guvernul și Parlamentul, iar efortul de reformare a justiției este unul fundamental. Având în vedere că am acumulat atâta corupție în ultimii 30 de ani, iată că în sfârșit avem rezultate în identificarea și pedepsirea acestor corupți.
Guvernul are toleranță zero față de corupție și va oferi toate instrumentele necesare organelor de urmărire penală, procuraturii și justiției pentru a identifica și sancționa încălcările din timp.
Ceea ce vreau să menționez aici este că detaliile tehnice pot fi furnizate de organele de urmărire penală sau de procurori. Guvernul, pe de altă parte, va întreprinde toate măsurile necesare pentru a ne asigura că nu există oportunități pentru perpetuarea corupției în sistem”, a spus premierul Dorin Recean.
Viorel Țentiu a fost reținut acum două zile, în cadrul anchetei ce investighează protecția persoanelor date în căutare internațională contra milioane de dolari. Joi, 6 iunie, Țentiu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Avocatul lui Viorel Țentiu a declarat, în exclusivitate pentru TV8, că va ataca hotărârea la Curtea de Apel.
„Cu siguranță vom folosi căile legale de contestare prevăzute de procedura penală”, a spus apărătorul șefului Interpol de la Chișinău. Acesta ne-a mai spus că Țentiu pledează nevinovat.
Și șeful Inspectoratului General pentru Migraţie ar fi pe lista bănuiților în dosarul schemei de corupție, făcut public de Veronica Dragalin. Cel puțin asta scrie presa română, care face trimitere la surse de la Chișinău. Jurnaliștii de peste Prut scriu că pe lista bănuiților se mai regăsește un avocat cunoscut și un fost ministru al Justiției. Chiar dacă presa română a făcut publice numele încă de aseară, autoritățile de la Chișinău refuză în continuare să ofere detalii pe acest caz.
În presa de peste Prut, care citează surse de la Chișinău, în lista celor bănuiți în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor Interpol, s-ar mai regăsi și fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog. Un alt bănuit ar fi avocatul Oleg Mîţă. Acesta a ajuns în atenţia opiniei publice, în calitate de apărător în justiție al liderul interlop, Vladimir Mosclciuc, alias Makena, dar și al fostului deputat democrat, Vladimir Andronachi. Contactat telefonic, Mîță a refuzat să ofere comentarii.
Pe 4 iunie, Veronica Dragalin a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că mai mulți funcționari moldoveni sunt bănuiți că fac parte dintr-o grupare criminală, care a perceput milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Mai exact, alertele emise de Interpol se radiau, pentru ca cei dați în căutare internațională, să poată intra în țara noastră. Ulterior, acestora li se conferea statut de refugiat sau azil politic.