La șapte săptămâni după omorul cetățeanului turc la o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei, poliția anunță că a pierdut urmele killerului, dar a reținut doi complici. Unul a fost prins la Chișinău, iar altul în Marea Britanie. Atacul armat din plină zi a fost o răzbunare pentru moartea fratelui killer-ului, care a fost ucis de victimă în 2012, a declarat conducerea Inspectoratului General de Poliție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate.
Autoritățile au relatat filmul crimei. Pe 15 iunie, doi cetățeni străini au intrat în Republica Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, cu zbor din Larnaca. Aceștia erau killerul și complicele nr. 1. Cei doi străini erau familiarizați cu Moldova, având vizite anterioare în țară, unde mergeau la tir.
Ei au fost întâmpinați de complicele nr. 3, o cetățeană moldoveancă care era și concubina complicelui nr. 1. Complicele nr. 3 a avut un rol important inclusiv în transportul și coordonarea deplasărilor killerului și complicelui nr. 1 prin Chișinău.
Pe 22 iunie, killerul a cumpărat o bicicletă dintr-un centru comercial și a refuzat să ofere date personale pentru reducere sau garanție. Ulterior, killerul s-a deplasat spre Botanica, bd. Dacia – strada Hristo Botev.
Între timp, complicele nr. 1 a folosit două cartele telefonice: una cu +90, de pe care a închiriat un apartament în apropierea locului crimei și alta cu +373, prin care comunica cu proprietarul apartamentului și complicele nr. 3. Poliția a mai stabilit că complicele nr. 1 deținea un apartament cu vedere spre locul crimei, unde a instalat o cameră de supraveghere la balcon pentru a monitoriza zona. Acesta nu locuia aici, imobilul fiind dat în chirie.
În perioada 28-30 iunie, complicele nr.1 a închiriat un transport din Republica Moldova și, împreună cu killerul, a analizat timp de 3 zile zonele adiacente locației crimei. Potrivit șefului Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, vehiculul era dotat cu GPS, ceea ce a facilitat investigația oamenilor legii.
Pe 3 iulie, complicele nr. 1 a plecat din Moldova spre Istanbul.
La 7 iulie, apare în schemă al doilea complice. Acesta a venit din Germania în Republica Moldova, prin Ungaria și România. Cu o mașină închiriată din Iași, acesta a asigurat unele deplasări ale killerului prin Chișinău.
Pe 10 iulie, killerul comite omorul cetățeanului turc Eren Izzet, după care în aceeași zi, părăsește Republica Moldova, traversând vama Sculeni și zburând de la aeroportul din Iași spre Bergamo, Italia. Tot pe 10 iulie, și complicele nr. 2 a plecat din țară, prin punctul de trecere a frontierei Leușeni.
Imediat după crimă, organele de drept s-au autosesizat și au pornit o cauză penală. În urma investigațiilor, până la 5 august s-au adunat dovezi suficiente pentru punerea sub învinuire a killerului și a complicilor săi. Aceștia au fost anunțați în căutare internațională și au fost emise mandate de arestare preventivă.
Pe 30 august, complicele nr. 1 a fost reținut în Marea Britanie, iar în prezent se analizează posibilitatea extrădării acestuia. Pe 2 septembrie, complicele nr. 3 (femeia) a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții la domiciliul acesteia. Femeia conlucrează cu oamenii legii.
Potrivit poliției, în cadrul anchetei au fost efectuate peste 150 de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație.
TV8.md reamintește că pe 10 iulie, un cetățean turc de 41 de ani, liderul unei grupări criminale, a fost împușcat mortal la o terasă din sectorul Rîșcani. Atacatorul și-a făcut apariția pe o bicicletă, a tras mai multe focuri de armă și a fugit de la locul crimei. Victima a intrat în Republica Moldova acum doi ani, iar de atunci și-a schimbat și identitatea, având încă șapte de rezervă.
Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru omor cu deosebită cruzime, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă.
În paralel, Inspectoratul General pentru Migrație a inițiat o anchetă de serviciu pe acest caz. Asta după ce s-a aflat că procesul de judecată privind cererea de azil a cetățeanului turc ar fi fost tergiversat. În urma anchetei șeful IGM, Mihail Vodă, a fost demis de către ministrul de Interne