Mai multe fragmente de dronă au fost găsite în zona de frontieră moldo-ucraineană. Potrivit Poliției de Frontieră, fragmentele au fost identificate în jurul orei 16:40, în apropierea localității Etulia Nouă, raionul Vulcănești.
Informațiile au fost transmise autorităților competente, iar accesul în zona unde s-au găsit resturile dronei a fost restricționat.
Fragmentele de dronă au fost depistate într-un câmp, la aproximativ 2 km de linia frontierei moldo-ucrainene și circa 5 km de localitate. Acestea sunt asemănătoare celei de tip „Герань-2”.
„Până la moment, autoritățile au implementat toate măsurile necesare pentru a menține ordinea, liniștea și siguranța publică. Pentru a preveni răspândirea informațiilor false și pentru a evita panicarea populației, vă rugăm să rămâneți calmi și să vă informați doar din prima sursă”, îndeamnă Poliția de Frontieră.
Fragmentele sunt ridicate de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP și urmează să fie supuse expertizei. Cercetarea la fața locului este asigurată de experții criminaliști în comun cu polițiștii Inspectoratului din Vulcănești. Perimetrul este securizat.
TV8.md reamintește că și pe 11 februarie, fragmente de dronă au fost descoperite la Etulia, raionul Vulcănești, de către o echipă a poliției de frontieră. Imediat, zona a fost securizată, iar fragmentele ridicate și trimise la expertiză. Poliția mai precizează că în urma unor discuții pe care le-au avut autoritățile de la noi cu cele ucrainene, s-a stabilit că Ismail, de la hotar cu Republica Moldova, a fost atacat cu drone. Astfel, ucrainenii susțin că cel mai probabil resturile de dronă au ajuns la Etulia după ce apărarea antiaeriană a doborât mai multe Shahed-uri.
Incidentul a ajuns și în atenția președintei Maia Sandu. „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei lovește aproape de casă în Moldova - din nou. Descoperirea resturilor de drone Shahed în sudul Moldovei servește astăzi ca un alt memento dur al realității sumbre cu care ne confruntăm. Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue”, a scris șefa statului pe platforma X. Mesaje similare au mai avut premierul Dorin Recean, dar și ministrul de Externe, Mihai Popșoi.
În cei aproape doi ani de război la hotar, rachete rusești au survolat de mai multe ori spațiul aerian al Republicii Moldova în drumul lor spre ținte din Ucraina. S-a întâmplat ca luptele aeriene să aducă și fragmente de rachete în localități de la hotar. Primul incident a avut loc în noiembrie 2022, în satul Naslavcea, din raionul Ocnița, iar în septembrie anul trecut o încărcătură cu explozibil a căzut într-un lac de la Hîrbovăț, raionul Anenii Noi.