Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 986: Atacuri masive, copii uciși, soldați nord-coreeni și supărarea lui Zelenski! Alertă: 3 pericole mari

/VIDEO/ Ce s-a întâmplat cu o zi înainte de moartea lui Navalnîi? Dezvăluirile unui deținut: „Ambulanța a venit după ce a murit”

missing
17 februarie 2024, ora 16:49

A fost agitație în penitenciarul în care era închis Alexei Navalnîi, încă din seara zilei de 15 februarie. Cel puțin asta a povestit un deținut pentru Novayagazeta. Potrivit acestuia, în acea zi, apelul de seară a fost accelerat, iar deținuții au fost închiși în barăci, fără posibilitatea de a ieși afară sau de a privi pe geam. Prizonierul a mai dezvăluit că nicio ambulanță nu ar fi venit la închisoare decât după moartea opozantului rus.

„Totul a început cu faptul că apelul de seară, care la noi are loc între 20:00 și 20:30, a fost accelerat foarte mult. Așa ceva se întâmplă adesea în ajunul sărbătorilor, când toți vor să-și termine treaba, dar ieri nu a fost nicio sărbătoare. Apoi ne-au închis în barăci, ne-au avertizat să nu facem mișcări între barăci și au întărit paza. Așa că nu aveai cum să ieși afară sau să te uiți pe geam. Se auzea cum în incinta zonei, în târziul nopții, au intrat trei mașini, dar nu poți distinge clar care”.

Perchezițiile ulterioare au avut loc dimineața de 16 februarie, iar autoritățile coloniei au confiscat telefoane mobile, cărți și alte obiecte. Surse din colonie au dezvăluit că inspecția, de obicei anunțată cu o lună înainte, a fost o surpriză, sugerând că deținuții și paznicii nu au avut timp să se pregătească.

„De obicei, atât administrația zonei, cât și deținuții află despre astfel de inspecții nu cu o zi sau două înainte de sosirea lor, ci cam cu o lună înainte. Și se pregătesc pentru ele din timp. Pentru că nici deținuților, nici paznicilor nu le convine să fie găsite greșeli pe care inspecția le-ar putea descoperi. Dar iată că hop și comisia sosește! Clar că trebuia să se întâmple ceva!”

Conform deținutului, despre moartea lui Alexei Navalnîi în colonie s-a aflat în jurul orei 10 dimineața.

„Încăperea de tip celulă, unde l-au plasat, este situată în afara barăcilor, dar dacă o ambulanță ar fi ajuns acolo, ar fi fost vizibil. În dimineața de 16 nu a fost nicio ambulanță în colonie, a apărut abia după ce s-a aflat că Navalnîi este deja mort. Așa că cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, încă de aseară. Altfel, de ce ne-ar fi închis în barăci strâns și dimineața să organizeze o percheziție?”.

În același timp, prizonierul consideră că moartea lui Navalnîi a fost o surpriză și pentru conducerea coloniei.

„De dimineață, atât „stăpânul” (șeful coloniei), cât și „nașul” (șeful departamentului operativ al coloniei) umblau ca niște saci goi, învârtindu-se. Ziua, cam la ora trei, în administrație au venit mai multe mașini. Una de la „Sova” (IC-18, „Bufnița Polară”, colonie pentru cei condamnați pe viață), încă câteva, probabil, din Labîtnangi (orașul cel mai apropiat de satul Harp, la aproximativ 35 de kilometri) și una sigur din Salehard (aproximativ 70 de kilometri de Harp). Cred că stabilizau poziția în fața comisiei de la Moscova”.

Despre faptul că la IC-3 sosește o comisie din aparatul central al FSIN, în colonie s-a aflat cam în același timp cu vestea morții lui Navalnîi. Aceasta, în opinia deținuților, a devenit încă o dovadă că deținutul politic a murit mult mai devreme decât s-a anunțat. Dar colonia este sigură că nici „stăpânul Kalinin” (șeful IC-3, colonelul serviciului intern Vadim Kalinin), nici subordonații săi nu au nicio legătură cu moartea lui Navalnîi, deși nu resping complet ipoteza că conducerea coloniei ar fi trebuit să execute o comandă pe care nu dorea să o execute.

„O examinare inițială stabilește ora exactă a morții. Dacă Navalnîi a murit într-adevăr din cauza tromboflebitei, cum declară autoritățile, atunci la autopsie acest lucru va fi evident, iar o examinare repetată va putea confirma acest lucru. Trombii dezlipiți sunt acum o adevărată molimă, mai multă lume moare din cauza lor decât din cauza SIDA și a cancerului la un loc. Dacă un tromb blochează artera pulmonară, moartea survine în câteva secunde. Și până în acel moment, persoana poate să nu-și dea seama că mai are doar câteva minute de trăit. Dar o examinare repetată probabil nu va putea stabili ora exactă a morții”, a spus patologul Irina Tumakova. 

Iar medicul legist Igor S., menționează că ora exactă a morții este necesară nu numai pentru a stabili cauza morții, ci și pentru a reconstrui evenimentele care au precedat oprirea funcțiilor vitale.

„Un tromb ar fi putut să se desprindă de la sine sau ar fi putut să fie cauzat de o acțiune mecanică. De exemplu, Navalnîi ar fi putut fi lovit la picior, unde acest tromb era prezent, făcându-l să se desprindă de la venă și să înceapă să „colinde” în organism. Și tocmai aceste informații sunt obținute de experți în timpul primei autopsii.

După prima autopsie, organele interne vor fi într-o stare care nu va oferi multe informații experților. Deci, există o mare probabilitate că ultimele ore de viață ale lui Alexei Navalnîi vor rămâne un secret pentru rudele sale și pentru public. Doar dacă rudele nu vor reuși să obțină ca prima autopsie să fie efectuată cu participarea unor experți independenți, care nu vor permite introducerea în documente a unor fapte care nu corespund realității. În caz contrar, contestarea orei decesului va fi imposibilă, ceea ce înseamnă că va fi dificil să se reconstruiască evenimentele care au precedat moartea”, spune medicul legist.

...

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort. 

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președinția a fost anunțată despre moartea lui Navalnîi. „Din câte știm, în prezent, în conformitate cu toate regulile existente se fac verificări, clarificări și așa mai departe. Adică nu este nevoie de instrucțiuni speciale, deoarece există un anumit set de reguli pe care toată lumea le urmează”.

În presă a apărut un video care ar fi fost filmat pe 15 februarie, la o ședință de judecată. Din imagini reiese că nimic nu prevestea o tragedie. Opozantul era optimist și glumea: „Onorat, îți voi trimite numărul meu personal de cont, astfel încât să poți folosi salariul tău uriaș de judecător federal pentru a-mi alimenta contul personal, pentru că rămân fără bani și, datorită deciziilor tale, se va epuiza și mai repede”.

Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei.

„Evident că a fost ucis de Putin, ca și alții care au fost chinuiți, torturați din cauza acestei singure persoane. Lui Putin nu-i pasă cine moare, atâta timp cât își păstrează funcția. Și de aceea nu trebuie să păstreze nimic. Putin trebuie să piardă totul, trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de X.

„Moartea sa într-o închisoare rusească și fixarea și frica unui singur bărbat nu fac decât să sublinieze slăbiciunea și putregaiul din interiorul regimului pe care l-a construit Putin. Toate faptele trebuie să fie stabilite și Rusia are de răspuns la întrebări serioase”, a subliniat secretarul de stat american, Antony Blinken.

„Rusia i-a luat libertatea și viața, nu și demnitatea.Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor... Lupta lui pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt la soția și copiii lui”, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Nu sunt surprins și sunt indignat de această știre. El a ținut piept „cu curaj” corupției și violenței din cadrul administrației Putin. Această tragedie ne reamintește miza acestui moment. Trebuie să asigurăm finanțarea pentru ca Ucraina să poată continua să se apere. Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a fost atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a fost. A fost curajos. Avea principii… dedicat construirii unei Rusii în care exista și se aplica pretutindeni un stat de drept și care credea că Rusia, așa cum o știa el, este o cauză pentru care merită să lupte. Nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea socială că „moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă este o reamintire dură cu privire la presiunile regimului asupra opoziției. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”.

Și președintele Legislativului, Igor Grosu, a reacționat. „Întreaga lume este îngrozită de moartea lui Alexei Navalnîi, care a avut un impact incontestabil asupra luptei Rusiei pentru democrație. Moștenirea sa trebuie să dăinuie, deoarece o Rusie liberă înseamnă o lume mai sigură pentru noi toți. Cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexei Navalnîi”.

Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Declarațiile au fost făcute de către aceasta în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Am stat și m-am gândit, să ies cu declarații sau să zbor imediat la copiii mei. Dar după m-am gândit ce ar fi făcut Alexei în locul meu. Sunt sigură că era să fie aici. Primim informații doar din presa de stat, dar știm că aceste surse întotdeauna mint. Dar dacă această informație este adevărată, îmi doresc ca Vladimir Putin și cei care îl înconjoară, să știe, că ei poartă responsabilitate pentru ce au făcut cu țara, cu soțul meu, și cu copiii mei. Această zi va veni foarte curând. Îi chem pe toți să câștigăm lupta cu acest regim odios din Rusia. Vladimir Putin trebuie să poartă răspundere personală pentru ce au făcut cu țara noastră în ultimii ani”, a spus Iulia Navalnaia.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. 

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:

„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

Cine a fost Alexei Navalnîi, disidentul rus căruia Vladimir Putin refuza să îi pronunțe numele
/VIDEO/ Strigătul unui jurnalist rus, care îl cunoștea pe Navalnîi: „Rusia a privit indiferentă cum e ucis un erou venit s-o salveze”

Ediție Specială TV8: Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs. Stoianoglo /Partea 3
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs. Stoianoglo /Partea 2
Alege liber
Alege liber
Duminică, 3 noiembrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Alegerile prezidențiale turul II: Sandu vs. Stoianoglo. Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 08:00 până la 00:00, suntem în direct! /Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo /Partea 1
Alege liber
Alege liber
Duminică, 3 noiembrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Alegerile prezidențiale turul II: Sandu vs. Stoianoglo. Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 08:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8: Sandu vs. Stoianoglo. Dezbateri electorale în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale /27.10.2024
Alege liber
Alege liber
Ediție Specială la TV8! Dezbaterile electorale cu Maia Sandu versus Alexandr Stoianoglo, în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale, se văd LIVE duminică, 27 octombrie, ora 09:30.
Alege liber
Alege liber
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Sandu vs. Stoianoglo. Dezbatere electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2024
Alege liber
Alege liber
Ediție specială la TV8: Alege liber! /Partea II /20.10.2024
Alege liber
Alege liber
Urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).

Traian Băsescu, acid după realegerea Maiei Sandu: Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu
Traian Băsescu, acid după realegerea Maiei Sandu: Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu
/PROMO/ Promisiuni sau minciuni? Despre „gogoșile” electorale eterne și sperietorile moderne - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ Promisiuni sau minciuni? Despre „gogoșile” electorale eterne și sperietorile moderne - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Micea Geoană salută victoria Maiei Sandu: „Este o veste bună, un lucru pozitiv”
Micea Geoană salută victoria Maiei Sandu: „Este o veste bună, un lucru pozitiv”
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
Volodimir Zelenski a invitat-o pe Maia Sandu în Ucraina. Despre ce au mai discutat cei doi președinți la telefon
Volodimir Zelenski a invitat-o pe Maia Sandu în Ucraina. Despre ce au mai discutat cei doi președinți la telefon

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 986: Atacuri masive, copii uciși, soldați nord-coreeni și supărarea lui Zelenski! Alertă: 3 pericole mari

05 noiembrie 2024, ora 15:45

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 11.000 de soldaţi din Coreea de Nord se află în regiunea rusă Kursk, la granița cu Ucraina, supărat fiind pe faptul că, pe fondul creșterii numărului acestora, nu există o creştere a răspunsului partenerilor. Rusia folosește aproximativ de zece ori mai multe drone „Shahed” în războiul său împotriva Ucrainei, comparativ cu toamna trecută, a mai menționat Zelenski, după ședința Statului Major al Comandantului Suprem.

Experții internaționali au remarcat în ultima vreme un oarecare pesimism care pătrunde pe coridoarele puterii de la Washington și Kiev, legat de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Zelenski se pregătește pentru cele mai întunecate zile ale țării din întregul război, iar trei pericole pândesc Ucraina: infrastructura energetică deteriorată grav ce aruncă națiunea în întuneric și frig, câștigurile recente însemnate ale armatei ruse din regiunea Donețk și îngrijorarea cu privire la rezultatul alegerilor din SUA, legat de sprijinul Americii pentru Kiev, notează NewsWeek.

UPDATE Cel puţin 585 de copii au murit şi alți 1.670 au fost răniţi în Ucraina de la invadarea ţării de către Rusia. Cifrele au fost anunțate de Poliția Naţională a Ucrainei, potrivit site-ului Ukrinform. „În 5 noiembrie 2024, un total de 585 de copii erau ucişi, 1.670 de copii au fost răniţi, 1.934 de copii sunt dispăruți, iar 34.536 de copii dispăruți au fost găsiți”, au precizat oficialii, scrie Mediafax.

UPDATE Infrastructura energetică din Ucraina a pierdut jumătate din capacitatea sa ca urmare a atacurilor constante ale Rusiei. Specialiștii au analizat situația actuală și avertizează că sistemul energetic nu va putea face față pe timpul iernii, potrivit Adevărul.

UPDATE Serviciile de informații americane au transmis luni seara că Rusia este „activ implicată” în acțiuni de dezinformare în cele șapte state-cheie care au un impact major în rezultatul alegerilor prezidențiale de marți.  

UPDATE Polonia intenţionează să investească 3 miliarde de zloţi (750 de milioane de dolari) pentru a creşte producţia de muniţie, potrivit unui proiect de lege publicat luni seara, care urmăreşte să se asigure că ţara are suficiente provizii în cazul unui atac din Rusia, relatează Reuters.

UPDATE Germania trebuie să investească mai mult în apărare, a declarat secretarul general al NATO Mark Rutte luni, la Berlin. Țara este pe cale să atingă pentru prima dată după 30 de ani pragul stabilit de alianţă.

UPDATE Rusia nu recunoaște recenta victorie electorală a președintelui în exercițiu al Moldovei, Maia Sandu, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru publicația pro-Kremlin Kommersant. „Ea nu este, din câte înțelegem noi, președintele țării sale pentru că, în țară majoritatea populației nu a votat-o”, a spus Peskov, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron nu vor participa la summitul istoric al Organizației Națiunilor Unite privind clima de la Baku, COP29, de la sfârșitul acestei luni, au declarat pentru Euronews surse apropiate de ONU.

UPDATE Rusia a lansat în cursul nopții 80 de drone de atac Shahed 131/136. De asemenea, a lansat o rachetă balistică Iskander-M asupra regiunii Dnipropetrovsk și a atacat regiunea Harkov cu bombe aeriene ghidate. Apărarea aeriană a doborât 50 de drone în regiunile Kiev, Sumî, Odesa, Herson, Nikolaiev, Jîtomîr, Cerkasî, Cernigău și Kirovohrad. Alte 27 de drone au dispărut de pe radar în urma bruiajului, au anunțat Forțele Aeriene.

UPDATE Parlamentul ungar a votat luni pentru a prelungi cu 180 de zile starea de urgență în contextul războiului din Ucraina, oferind guvernului condus de Viktor Orbán puteri extinse pentru a face față provocărilor umanitare și economice generate de conflictul din țara vecină, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a acceptat demisia bruscă a unuia dintre cei mai longevivi guvernatori ai Rusiei, care a condus regiunea Rostov, atacată de dronele ucrainene și unde forțele Grupului Wagner au declanșat o revoltă de scurtă durată, informează Reuters.

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat că armata a activat apărarea antiaeriană, la primele ore ale zilei de marţi, pe fondul unui nou atac cu drone ruseşti. Potrivit primarului. „Forțele de apărare aeriană operează în (cartierul, n.r.) Obolon” – se arată într-un mesaj postat de primar pe Telegram. Sirenele de raid aerian au încetat să mai sune în jurul orei 07:15. Anterior, în jurul orei 06:00, la Kiev a fost declanșată o alertă de raid aerian, armata avertizând că ruşii au lansat un atac cu drone. O alertă similară a fost activată în capitală şi cu o noapte înainte, scrie Rador.

UPDATE La Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) din Geneva, se apropie sfârșitul decadelor de cooperare cu Rusia, iar cercetătorii ruși se vor retrage la sfârșitul acestei luni, conform DPA, informează Agerpres.

UPDATE Comunitatea serviciilor de informații americane a descris Rusia drept „cea mai activă amenințare” la adresa integrității alegerilor, într-o declarație comună emisă luni, relatează BBC citat de Rador Radio România.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că 11.000 de soldaţi din Coreea de Nord au fost desfășurați pe teritoriul regiunii Kursk, la granița cu Ucraina. Deși se observă o creștere a numărului acestora, acesta a subliniat că nu există și „o creştere a răspunsului partenerilor”, scrie Adevărul.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a primit-o luni, la Moscova, pe Choe Son Hui, ministrul nord-coreean de Externe, în timp ce Occidentul denunţă desfăşurarea a mii de militari nord-coreeni în apropierea frontului din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE Susținătorii Kremlinului au lansat o campanie de discreditare a rezultatului alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Ilan Șor s-a implicat personal, declarând la o televiziune din Rusia că Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale printr-o „fraudă masivă”.

UPDATE Ministerul rus de Externe a declarat, luni, că alegerile prezidențiale din Republica Moldova, câștigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost "cele mai nedemocratice" din istoria post sovietică a ţării, potrivit Reuters şi EFE, citate de Agerpres. 

UPDATE Wall Street Journal a raportat luni că oficialii de securitate occidentali cred că o operațiune rusă secretă a expediat două dispozitive incendiare prin DHL, ca parte a unui complot mai mare pentru a „declanșa incendii la bordul avioanelor de marfă sau de pasageri care zboară spre SUA și Canada”.

UPDATE Cheltuielile Rusiei pentru apărarea națională au crescut vertiginos de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, în februarie 2022. Acestea s-au mărit mai mult decât dublu în 2024, iar experții prognozează că vin vremuri tulburi pentru Putin la Kremlin. Rusia se află pe marginea prăpastiei, pe măsură ce „criza economică gravă” și „criza masivă a creditelor” se intensifică.

UPDATE Prim-ministrul canadian Justin Trudeau i-a transmis președintelui Volodimir Zelenski că țara sa va primi din partea Canadei primul sistem național avansat de rachete sol-aer (NASAMS) fabricat în SUA. „Ne așteptăm să îl primim până la sfârșitul acestui an”, a declarat Zelenski după convorbire, conform Kyiv Independent. Prim-ministrul canadian a transmis că în ianuarie 2023, țara sa țara va achiziționa un sistem NASAMS în valoare de 406 milioane de dolari pentru Kiev, potrivit observatornews.ro. Deși Canada ar fi plătit pentru acest sistem de rachete în primăvară, livrarea sa a întârziat să apară.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a raportat că doar în octombrie a fost martor la peste 2.000 de atacuri cu drone asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii cheie, marcând o rată de aproximativ 65 de drone Shahed pe zi. Acestea vizează instalațiile energetice, zonele urbane și infrastructura critică, arătând intenția calculată a Rusiei de a produce pagube imense și de a demonta reziliența și moralul Ucrainei. În centrul acestei campanii se află drona Shahed-136, un model „kamikaze” la preț redus, produs în masă, care este conceput pentru un singur scop: distrugerea, potrivit bulgarianmilitary.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 985: Felicitările lui Zelenski, atac la Harkov și trocul Rusiei. Kievul: Situația pe front e dificilă
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/PROMO/ Promisiuni sau minciuni? Despre „gogoșile” electorale eterne și sperietorile moderne - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ Promisiuni sau minciuni? Despre „gogoșile” electorale eterne și sperietorile moderne - de la 19:55, la „Alo, TV8”
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.