Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

politic

/VIDEO/ Pentru şcoli - BA, pentru concerte - DA. Cât a plătit Primăria Chișinău pentru Carla’s Dreams, Ștefan Bănică, Holograf și Andra

21 ianuarie 2024, ora 16:43

Carla’s Dreams, Ștefan Bănică, Holograf și Andra - sunt doar câteva nume ale artiștilor plătiți de municipalitate pentru a cânta la Chișinău. TV8 a analizat contractele de achiziție încheiate de Direcția Cultură a Consiliului Municipal Chișinău și a aflat că 30 de minute de Carla’s Dreams pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, în noaptea de Revelion, au costat 586.050 de lei. Onorarii de peste 400 de mii de lei au mai fost plătite și formației românești Holograf, dar și interpretului Ștefan Bănică Junior. Cheltuielile sunt în contrast cu economiile făcute pentru asistenții sociali, dar și copiii claselor primare, care nu mai au program prelungit în școlile din capitală

foto: t.me/Primaria_Chisinau

Conform datelor prezentate pe tender.gov.md, trupa a luat totuși mai puțini bani decât atunci când a cântat în 2022, la Chișinău, cu ocazia hramului orașului - 597.960 de lei.

În noaptea dintre ani au mai urcat pe scenă: Frații Advahov și Zinaida Julea, Ansamblul de muzică şi dansuri populare „Fluieraș”, condusă de Edgar și Marcel Ștefăneț, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul folcloric „Romaniţa”, Ansamblul etnofolcloric „Ialoveneanca”, Nelly Ciobanu, Brio Sonores, Cornelia Ștefăneț, Constantin Moscovici, Veta Ghimpu-Munteanu, Lenuța Gheorghiță, Cătălin Josan, Doina Sulac, Satoshi, Dara, dar şi cete de colindători şi dansatori.

Municipalitatea a dat sute de mii de lei și pentru un recital al lui Ștefan Bănică Jr. din România. 

foto: t.me/Primaria_Chisinau

442.200 de lei a costat prezența artistului la festivitatea de inaugurare a pomului de Crăciun, organizată pe 23 decembrie 2023.

Cetățenii au admirat atunci și: Corala „Vocile Primăverii”, Ansamblul de Violonişti „Divertisment”, pianiştii Iurie Mahovici şi Anatol Lapicus, Ethno Republic cu Marcel Ştefăneţ, Nelly Ciobanu, Cornelia Ştefăneţ, Natalia Gordienko, Geta Burlacu, Dara, Brio Sonores, Aurel Chirtoacă, Adrian Ursu, Ion şi Ruxanda Raţă, Cristina şi Sofia Scarlat, Viorica Lupu şi Ansamblul folcloric „Opincuţa”.

foto: t.me/Primaria_Chisinau

Pe 14 octombrie 2023, pe scena din PMAN, a urcat Holograf din România. O oră de muzică a trupei a costat municipalitatea 438.100 de lei. 

foto: t.me/Primaria_Chisinau

De hramul orașului, oamenii au mai dansat și au cântat împreună cu: Formația „Zdob și Zdub”, Orchestra municipală de muzică populară sub conducerea Fraților Advahov, Zinaida Julea, Maria Iliuț și „Crenguța de Iederă”, Adriana Ochișanu, Gabriel Nebunu, Geta Burlacu, Ansamblul folcloric „Ștefan Vodă”, băieții de la „Brio Sonores”.

Iar pentru un recital al Andrei la Festivalul „Te salut, Chișinău”, dedicat aniversării Capitalei la cei 587 de ani de la prima atestare, autoritățile municipale au plătit 455.899 de lei.

video: yt/Christian23.Official

La același festival au urcat pe scenă: Brio Sonores, Dara, Satoshi, Misha Miller, Radu Dolgan, Ana Cernicova, Vladimir Fotescu, Aliona Triboi, Gicu Cimbir, Ana Odobescu, ⁃Orchestra Fraților Advahov, Zinaida Julea, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Gabriel Nebunu, Fuego și alții.

foto: t.me/Primaria_Chisinau

În iulie 2023, conducerea primăriei s-a distrat la Milano și Barcelona, la așa-numitele zile ale Chișinăului. Nu am reușit să aflăm atunci cu câți bani sunt organizate aceste evenimente, dar reprezentanții primăriei au dat asigurări că Primăria a plătit doar biletele de avion pentru interpreți. Restul cheltuielilor ar fi suportate de administrația locală din orașele gazdă, dar și de moldovenii din diasporă.

Și dacă internauții au văzut în aceste concerte o tentă electorală, Ion Ceban a afirmat că scopul acestor acțiuni este promovarea culturii și tradițiilor moldovenești în orașele europene. Zilele Chișinăului au fost organizate și la Viena și Barcelona.

/VIDEO/ Critici la adresa lui Ion Ceban: Alocă bani pentru concerte și ghirlande, în detrimentul copiilor și categoriilor vulnerabile?
/VIDEO/ Mihaela Tabură, cea mai emoționată prezentatoare TV8. Cum s-a descurcat artista și cine a pășit pragul primei emisiuni din 2025
/VIDEO/ Mihaela Tabură, cea mai emoționată prezentatoare TV8. Cum s-a descurcat artista și cine a pășit pragul primei emisiuni din 2025
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță
/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

/VIDEO/ Rezolvarea crizei, încă în ceață. Ambasadorul Rusiei la Chișinău a mers la Tiraspol

missing
18 ianuarie 2025, ora 19:31

Chișinăul nu pune niciun impediment în livrarea de gaz în regiunea transnistreană, asta ne-a declarat șeful de la Moldovagaz, care susține că și astăzi au avut loc ședințe de lucru pentru a găsi soluții viabile. Între timp, liderul separatist a anunțat că s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, care a mers la Tiraspol. Deși autoritățile de la Chișinău au spus că Federația Rusă orchestrează un nou șantaj energetic, și că nu au răspuns la solicitările de a livra prin rețeau trans-balcanică, rușii schimbă macazul și spun că au fost dintotdeauna deschiși să rezolve această problemă, care nu este politică, ci umanitară. 

De fapt, din cele declarate de Federația Rusă și acțiunile întreprinse, am reușit să ne înțelegem în ce privește livrare de gaze în regiunea transnistreană. Doar că de cum s-a aflat de acest lucru, am observat din partea demnitarilor din Republica Moldova o opunere înverșunată. Cu alte cuvinte, demnitarii de acolo fac tot posibilul ca gazul să nu ajungă în regiunea transnistreană, în casele oamenilor, ci să continue criza.

Krasnoselskii și-a menținut retorica din ultimele zile, deși întreaga regiunea se confruntă cu o criză fără precedent din cauza sistării livrărilor de gaz de Federația Rusă. 

„Într-un fel că Kremlinul a provocat această criză, că Kremlinul vrea să escaladeze situația, ei deja spun că deja livrarea de gaz este escaladarea situației.”

Rușii care, după o perioadă de tăcere și incertitudine, înainte de anul nou, au trimis notificare companiei Moldovagaz că refuză să mai livreze gaz, pentru că Republica Moldova nu-și onorează constant plățile, acum schimbă macazul. Ei o fac pe mortul în popușoi, proverbial vorbind, și spun că dintotdeauna și-au dorit rezolvarea cât mai rapidă a acestei probleme. 

Conducerea Federației Ruse s-a expus pentru a rezolva cât mai curând această criză umanitară, pe care noi nu o vedem ca o criză politică sau legată de probleme politice, considerăm că este o problemă umanitară.” 

Ambasadorul Rusiei la Chișinău nu s-a sfiit să arunce săgeți la adresa guvernării Republicii Moldova. 

De cealaltă parte, șeful interimar de la Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că autoritățile de pe malul drept nu pun niciun impediment și că în aceste zile ar urma să fie găsite soluțiile viabile pentru ca în regiunea transnistreană să ajungă gazul rusesc. Ș astăzi au avut loc ședințe de lucru. 

Noi suntem în căutarea soluțiilor, conform cadrului legal, ca să fie organizate aceste livrări de gaze in regiunea transnistreană, dar vă asigur că nimeni nu pune nicio piedică, toate operațiunile trebuie efectuate conform legii, asta este scopul. Sunt și alte companii pot furniza gaze naturale, licența lor este valabilă ...unde este certificat operatorul de sistem, în regiunea transnistreană nu este.

Deocamdată, conducerea țării nu a reacționat la acuzațiile pretinsului lider de la Tiraspol, dar nici vizavi de vizita la Tiraspol a ambasadorului Rusiei în Republica Moldova. Anterior, șefa statului a declarat că în realitate nu există o criză energetică, ci una politică, declanșată de Moscova. Potrivit Maiei Sandu, obiectivul rușilor este să creeze o stare de nemulțumire pe ambele maluri ale Nistrului. Autoritățile noastre au mai declarat că retorica și refuzul Tiraspolului de ajutor din partea Chișinăului este dictat de Kremlin.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.