Alegerile parlamentare din Republica Moldova se anunță strânse, iar șansele de accedere în Legislativ depind tot mai mult de mobilizarea electoratului și de votul din diaspora. Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea obține majoritatea, însă competiția rămâne deschisă. Declarația a fost făcută de către sociologul Ian Lisnevschi, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
„Este un scenariu că PAS nu va lua majoritate, eu consider că este posibilitate și destul de mare, ca PAS să ia majoritatea în Parlament, de ce nu. La ziua de astăzi PAS-ul obține practic 28%, dar jumătate cum noi am vorbit, nu votează, într-un fel are aproape 46%, dar asta nu permite să obțină majoritatea. Dar diaspora, 15 mandate, liber. Pe urmă se vor jălui că falsificări, una alta, dar să demonstreze nu prea pot”, a declarat acesta.
Despre miza votului din afara țării, sociologul a precizat că diaspora va avea un rol esențial:„Da, diaspora va juca un rol, dacă noi să modelăm situația, din 46% pe țară, chiar 42% – procentul Maiei Sandu din primul tur la prezidențiale”.
În ceea ce privește eventuala alianță electorală dintre PAS și Blocul „Împreună”, Lisnevschi s-a arătat sceptic cu privire la șansele acesteia:
„Mie Blocul „Împreună” îmi place, sunt băieți tineri, destul de energici, dar în această campanie ei nu vor intra în Parlament. Sursa principală – timpul e pierdut, nu prea au timp”.
„Campania electorală, de facto, s-a început în martie 2024, s-a început campania pentru parlamentare, mulți candidați au fost candidați la prezidențiale cu scopul de să-ți facă publicitate pentru parlamentre”, a declarat Ian Lisnevschi.
Menționăm că potrivit unui sondaj realizat de Field Logistics, la comanda IData, cu 1006 respondenți, în perioada 17-24 mai 2024, PAS nu ar obține majoritate în următorul Parlament (46 de mandate). În Legislativ ar mai putea accede PSRM cu 19 mandate, Blocul Victorie afiliat fugarului Ilan Șor - 18 mandate, Blocul Alternativa - 12 mandate și Partidul Nostru - 6 amndate. Sondajul are o eroare maximă de ±3%.
TV8.md că alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie, dată aprobată pe 17 aprilie de Parlament. Mandatul actualului Legislativ expiră pe 11 iulie, iar potrivit legii, scrutinul trebuie organizat în cel mult trei luni.
Anterior, deputatul PAS, Lilian Carp, a declarat la „Cutia Neagră” că alegerile parlamentare din toamna acestui an vin la pachet cu o serie de riscuri. Cel mai mare dintre acestea este antagonizarea societății:„Vom avea și un atac furibund pe toate rețelele sociale pe diferite teme și mai departe vor încerca să crească pe aceste nemulțumiri create și nervozitate anumiți lideri”.
De cealaltă parte, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, vicepreședintele PSDE Iurie Ciocan consideră că există riscul major ca Republica Moldova să nu mai aibă o guvernare pro-europeană:„Astăzi trebuie să ne concentrăm eforturile și să păstrăm guvernarea pro-europeană. Asta nu înseamnă că să votăm doar PAS și să îi păstrăm la putere. Trebuie să avem o coaliție pro-europeană garantată”.
Iar la începutul lunii mai 2025, și șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a avertizat după al nouălea Consiliu de Asociere Moldova-UE că alegerile parlamentare din septembrie vor fi ținta propagandei ruse:
„Am vorbit despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cu efecte repetate asupra Moldovei. Rusia a încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova, a folosit energia ca un instrument pentru a vă șantaja și s-a amestecat în democrația dumneavoastră. Alegerile parlamentare vor fi ținta războiului hibrid rusesc. Foarte probabil se va folosi o rețea de bani, coerciție și conținut pentru a-i manipula pe cetățenii moldoveni.
Extindem amploarea Misiunii de parteneriat pentru a încuraja reziliența Republicii Moldova. Avem o echipă de experți la fața locului, care ajută Republica Moldova să combată finanțarea ilicită legată de alegeri și recent am transmis un grup de experți, o echipă de reacție rapidă pentru a susține Republica Moldova în fața interferențelor străine. Vă puteți baza pe sprijinul european pentru a susține integritatea alegerilor dumneavoastră (...) Moldova și-a demonstrat în repetate rânduri angajamentul față de traiectoria europeană. Am ascultat acest mesaj și astăzi, Europa va fi alături de Moldova la fiecare pas”.