Ministerul Justiției spune că este îngrijorător faptul că Nicanor Ciochină, acuzat de omor, a fost reales primar în comuna Boldurești. Cu toate acestea, autoritățile afirmă că nu pot interveni în cazuri care sunt deja pe rolul instanțelor de judecată.
„Conform cadrului legal, justiția se înfăptuiește exclusiv prin Curtea Supremă de Justiție, curțile de apel și judecătorii, respectiv”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Ministerul mai menționează că este important ca asemenea cauze să fie examinate cu responsabilitate și fără întârzieri:
„Înțelegem preocuparea legată de durata procedurilor și subliniem că evitarea întârzierilor este esențială pentru menținerea eficienței și credibilității justiției”.
TV8.md amintește că Nicanor Ciochină este învinuit că în februarie 2024 ar fi lovit mortal cu mașina un băiat din localitate și ar fi fugit de la locul faptei. Ulterior, ar fi încercat să ascundă urmele accidentului, înscenând o altă coliziune cu implicarea mașinii avariate. Un medic stomatolog, considerat complice, l-ar fi ajutat să găsească o mașină identică celei implicate în accident și să monteze plăcuța cu numărul de înmatriculare pe o altă mașină.
În urma tragediei, doi polițiști au fost demiși, iar alți trei au fost sancționați pentru că nu ar fi acționat în conformitate cu standardele profesionale și au pus piedici în desfășurarea corectă a investigației.
În martie 2025, Comisia Electorală Centrală a anunțat că mandatul lui Ciochină a încetat după ce acesta nu și-a putut exercita funcția de primar pe o perioadă mai mare de cinci luni consecutive. Astfel, au fost organizate alegeri locale noi pentru funcția de primar al comunei Boldurești, pe care Ciochină le-a câștigat. Totuși, pe 4 iunie, CEC a dispus renumărarea voturilor, la solicitarea contracandidatului Sergiu Bulicanu. Rezultatul însă nu s-a schimbat.
După alegeri, ministra Justiției a calificat victoria lui Ciochină drept regretabilă și a promis să caute soluții pentru a nu mai admite astfel de situații.
Anterior, PCCOCS a dat de înțeles că procesul de judecată în cazul lui Nicanor Ciochină a fost tergiversat. 16 din cele 37 de ședințe desfășurate la judecătorie au fost amânate la cererea inculpatului, a presupusului complice și a avocaților acestora. Mai mult, apărătorii nu s-au prezentat fără motiv la unele ședinței și au fost amendați cu câte 2.500 de lei. Și Ciochină a absentat, motiv pentru care instanța a dispus aducerea sa silită.
Nicanor Chiochină susține că este nevinovat și că totul ar avea o motivație politică. Acesta riscă până la 7 ani de închisoare, iar complicele său – până la 3 ani. Menționăm că potrivit legii, Ciochină putea candida la alegeri, întrucât nu a fost dată o sentință de condamnare definitivă și irevocabilă în privința lui.