Explozii lângă Republica Moldova. Rusia a bombardat Odesa și Kievul cu sute de drone. Sunt incendii raportate în șapte districte ale capitalei ucrainene, în ceea ce pare a fi a doua noapte consecutivă de raiduri aeriene masive ale Rusiei, care au lovit și o maternitate din Odesa. Există persoane rănite, inclusiv morți, iar bilanțul e în creștere. Alarmele aeriene din Kiev și din majoritatea regiunilor Ucrainei au durat cinci ore, până în jurul orei 05:00, potrivit forțelor armate ale Ucrainei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că cele mai violente confruntări cu forțele ruse se desfășoară în estul țării, în special pe direcția Pokrovsk, în zona operațiunii Kursk și de-a lungul graniței din regiunea Sumî. Liderul de la Kiev a subliniat că armata rusă continuă să atace fără să țină cont de pierderi, încercând să câștige fiecare metru de teren în fața apărării ucrainene. Între timp, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat luni aliaţii să crească masiv cheltuielile pentru apărare şi să construiască mai multe arme, avertizând că liderul rus Vladimir Putin ar putea ataca alianța până în 2030.
UPDATE Premierul ungar Viktor Orban face propagandă împotriva Ucrainei pentru a obţine avantaj politic pe plan intern şi comite o „greşeală istorică” prin refuzul său de a ajuta Kievul în războiul cu Rusia, a susţinut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu publicat marţi de portalul ungar Válasz Online, relatează agenţia DPA.
UPDATE Cu toate că președintele american a afirmat de 50 de ori că va opri războiul Moscovei din Ucraina ”în 24 de ore”, el nu a reușit asta nici după 142 de zile. Însă acum, Vladimir Putin îl ignoră complet pe Trump și sare la gâtul Europei. Rusia vrea să bage pumnul în gură la 3 țări NATO. Sergei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, anunță o schimbare la 180 de grade a Moscovei, declarând că vrea ca NATO să își retragă trupele din țările baltice dacă se dorește să se încheie războiul din Ucraina, scrie Ziare.com.
UPDATE Oficialii ruși pun în scenă o acoperire diplomatică pentru a justifica retragerea din tratatele internaționale de control al armelor, prezentând Moscova drept victima agresiunii occidentale, în ciuda încălcărilor documentate ale tratatelor de către Rusia, încă din 2019, scrie presa ucraineană.
UPDATE „E o mare bucurie să fiu azi la Chișinău. Prima mea vizită bilaterală ca președinte al României am ținut să fie aici. Evident că avem o relație specială, de suflet. Prezența mea este o garanție a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova. Este un moment important pe care Moldova îl trăiește, începutul procesului de aderare la UE. Împărtășim același set de valori si împreună avem aceleași aspirații”, și-a început discursul președintele României, Nicușor Dan, aflat la Chișinău. „Cea mai mare amenințare a prezentului este, evident, Federația Rusă. Dincolo de războiul din Ucraina care generează insecuritate în toată zona, trebuie să fim foarte atenți și să avem mijloace comune de răspuns la războiul hibrid”, a punctat liderul de la Cotroceni.
UPDATE „Dacă Moldova ar cădea pe mâna Rusiei, nu doar Chișinăul ar fi amenințat, ci și Bucureștiul, și Odesa. O Moldovă care rezistă înseamnă siguranța familiilor noastre. Adevărul e că nu am putea rezista singuri. Ucraina este scutul nostru și al vostru. Cât Ucraina luptă pentru libertatea sa, noi putem trăi în libertatea noastră. Fiecare ajutor oferit Ucrainei este și ajutor pentru Moldova. Mulțumim României pentru sprijinul oferit Ucrainei”, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe după întâlnirea cu președintele României, Nicușor Dan, la Chișinău.
UPDATE Atacul aerian rusesc desfășurat în noaptea de 9 spre 10 iunie a provocat pagube Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, monument inclus în patrimoniul mondial UNESCO, dar și Studioului de Film Odesa.
UPDATE Volodimir Zelenski și-a exprimat frustrarea față de Donald Trump, cerând „acțiuni concrete” în loc de „tăcere”, după ce Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri asupra Kievului din timpul războiului, cu șapte din cele zece districte ale capitalei ucrainene fiind vizate în timpul nopții.
UPDATE Angajamentul față de viitoarea aderare a Ucrainei la NATO rămâne neschimbat, chiar dacă nu este menționat explicit în comunicatul final al viitorului summit de la Haga, a declarat luni secretarul general Mark Rutte, conform Kiev Independent.
UPDATE Livrările de petrol rusesc au crescut pe fondul creșterii volumelor din porturile din Marea Baltică și Arctica, Japonia, membră a G7, primind prima sa încărcătură în mai bine de doi ani, ceea ce indică faptul că cumpărătorii sunt gata să reia tranzacțiile cu Moscova.
UPDATE Un avion F-16 donat Ucrainei de aliați a doborât în premieră un avion de vânătoare Su-35, a relatat Bild. Atacul a fost sprijinit de un avion de recunoaștere suedez. „Se pare că, pentru prima dată în istorie, un F-16 a doborât un Su-35 rusesc «Flanker... Suntem recunoscători aliaților ucraineni pentru că ne-au furnizat mijloacele!”, a reacționat fostul consilier ucrainean pentru afaceri interne, Anton Gerașcenko.
UPDATE În sudul regiunii Odesa se va construi un nou pod peste Dunăre, care să ducă din satul Orlivka, din raionul Izmail, spre orașul românesc Isaccea, scrie Ukrainskaia Pravda, relatează Rador.
UPDATE Rusia produce în trei luni la fel de multă muniție ca NATO într-un an, ceea ce prezintă riscuri serioase pentru alianță, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, pe 9 iunie, la Chatham House din Londra. „Capacitățile mașinii de război a lui (Vladimir) Putin se accelerează, nu încetinesc”, a spus Rutte. „Rusia își reconstituie forțele cu tehnologie chineză și produce mai multe arme mai repede decât am crezut”, scrie Mediafax.
UPDATE Rusia pare hotărâtă să testeze fermitatea Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin extinderea confruntării sale cu Occidentul dincolo de frontierele Ucrainei, a declarat luni şeful serviciilor de informaţii externe ale Germaniei pentru agenţia de presă germană Table Media, potrivit Reuters.
UPDATE Pacea fragilă dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud s-ar putea să se facă țăndări din cauza prieteniei din ce în ce mai strânse dintre Vladimir Putin și Kim Jong-un. Între cele două țări asiatice nu există un tratat de pace iar armistițiul care a dus la încheierea războiului din Coreea în 1953 a fost denunțat de mai multe ori de către Phenian. În ultimii 70 de ani, dictatorii nord-coreeni nu au trecut la un atac direct, deoarece sunt șanse mari să piardă. Iar o înfrângere pe front ar însemna, mai mult ca sigur, sfârșitul regimului Kim, după cum consideră experții din domeniu. Totuși, relația Rusia-Coreea de Nord schimbă balanța de putere din peninsula coreeană și îi dă lui Kim Jong-un noi puteri, notează Ziare.com.
UPDATE Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război. Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie epuizate ale lui Putin, potrivit publicației britanice The Telegraph.
UPDATE „Loviturile rusești cu rachete și drone sunt mai puternice decât încercările Statelor Unite și ale altor state din lume de a forța Rusia să ajungă la pace. Deja de mai multe nopți, în loc de un armistițiu, avem lovituri masive cu drone „Shahed”, rachete de croazieră și balistice. Astăzi a fost una dintre cele mai mari lovituri asupra Kievului. Ținte au fost și Odesa, regiunea Dnipropetrovsk și regiunea Cernihiv. În total, în atac au fost folosite 315 drone, dintre care mai mult de 250 de „Shahed”, și 7 rachete, inclusiv 2 de fabricație nord-coreeană. Au fost avariate clădiri rezidențiale, infrastructura orașului, iar în Odesa, țintă a fost chiar un spital de maternitate. 13 persoane au fost rănite. Din păcate, sunt și victime. Condoleanțe celor dragi. Este important ca răspunsul la acest și alte atacuri similare rusești să nu fie tăcerea lumii, ci acțiuni concrete. Acțiuni din partea Americii, care are puterea de a forța Rusia la pace. Acțiuni din partea Europei, care nu are alternativă decât să fie puternică. Acțiuni din partea altora din lume, care au cerut diplomație și oprirea războiului și care au fost ignorate de Rusia. Este necesar o presiune fermă pentru pace”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.
UPDATE Acest nou val de atacuri ridică temeri tot mai mari în Europa de Est. Chiar dacă Polonia nu a fost direct lovită, apropierea față de zonele vizate de Rusia o face vulnerabilă. potrivit unui nou raport citat de The Telegraph și The U.S. Sun, Rusia pregătește o ofensivă majoră pe trei fronturi în Ucraina, în încercarea de a câștiga războiul, scrie Libertatea.
UPDATE Vestul Ucrainei a fost din nou ținta unui atac aerian masiv lansat de Rusia. Armata poloneză a reacționat imediat și a ridicat avioane de vânătoare, pentru a-și apăra spațiul aerian, scrie Reuters. Regiunea ucraineană Rivne, aflată foarte aproape de granița cu Polonia, a fost una dintre cele mai afectate zone. Primarul orașului, Oleksandr Tretiak, a declarat pe Telegram că „zeci” de drone și rachete rusești au lovit zona. Guvernatorul regiunii, Oleksandr Koval, a descris atacul ca fiind unul „masiv” și a spus că cel puțin un civil a fost rănit. „A fost o noapte foarte dificilă pentru Rivne”, a adăugat el.
UPDATE Bruno Kahl, 62 de ani, șef al Serviciului Federal german de Informații (BND), a avertizat că Vladimir Putin plănuiește un atac asupra NATO. El a afirmat, în podcastul „Table.Today”, de la Bild, că „există dovezi clare” ale intențiilor agresive ale Moscovei, sugerând că Ucraina este doar un pas în drumul spre Vest. Kahl a avertizat că Rusia ar putea testa coeziunea NATO prin acțiuni limitate, cum ar fi trimiterea de „omuleți verzi” în Estonia sub pretextul protejării minorităților ruse. „Acesta este testul care va fi pus în aplicare”, spune Kahl. În 2014, Putin a desfășurat trupe rusești fără însemne („omuleți verzi”) în Crimeea pentru a ocupa peninsula ucraineană, notează Libertatea.
UPDATE Procurorii americani l-au acuzat pe antreprenorul de criptomonede Iurii Gugnin că a spălat peste 500 de milioane de dolari și că a ajutat entități ruse sancționate să ocolească controalele la export. Gugnin, un cetățean rus în vârstă de 38 de ani care locuiește în New York, a fondat companiile Evita Investments și Evita Pay, cu sediul în SUA. El a fost arestat la New York la 9 iunie și face obiectul mai multor acuzații, inclusiv fraudă electronică, fraudă bancară, spălare de bani și conspirație, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Atacurile cu drone ale Ucrainei din timpul nopții au determinat o suspendare temporară a zborurilor în toate aeroporturile care deservesc Moscova și al doilea oraș ca mărime al țării, Sankt Petersburg, dar nu au provocat pagube, au raportat marți oficialii ruși, citați de Reuters.
UPDATE Megan Mobbs, fiica trimisului special al președintelui SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a distribuit pe X (fost Twitter) un video realizat în timpul unui atac masiv asupra Kievului, video în care se vede impactul bombardamentelor. „Imaginați-vă că vă treziți sub sunetul sirenelor de alarmă aeriană. Exploziile fac feroneria feroneriilor. Dronele zboară deasupra capului vostru. Copiii dorm în stațiile de metrou. O capitală europeană este asediată – rachetele cad, iar civilii sunt ținta. Dacă ar fi fost Paris sau Berlin, ce s-ar fi întâmplat?”, a scris ea.
UPDATE „Pe tot parcursul nopții, inamicul a terorizat neîncetat Kievul cu drone de atac. Acestea au vizat infrastructura civilă și locuitorii pașnici ai orașului”, a spus Timur Tkachenko, șeful districtului militar din Kiev, pe Telegram.
UPDATE Oficialii din Kiev au declarat marți că cel puțin patru persoane au fost spitalizate în urma atacurilor care au durat ore întregi și au afectat șapte din cele zece districte ale capitalei ucrainene. „Nu poți frânge ucrainenii prin teroare”, a transmis Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, într-un mesaj publicat pe Telegram după atacuri.
UPDATE Capitala Ucrainei, Kiev, a fost și ea vizată de un atac care a provocat pagube unei clădiri. Informația a fost confirmată de șeful administrației orașului, Timur Tkacenko.
UPDATE Lituania construiește rapid un oraș militar pentru soldații germani la granița cu Belarus. Construcția campusului militar Rūdninkai a început în august 2024 și face parte din planul mai amplu al orașului Vilnius de a dezvolta o zonă defensivă pentru o brigadă germană care va fi staționată în țară. Proiectul trebuia finalizat în 36 de luni, dar partenerul local din industrie, Eika Construction, lucrează pentru a scurta termenul și a inaugura orașul cât mai curând posibil, scrie NewsWeek.
UPDATE Israel a furnizat Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot, a declarat ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky. Într-un interviu publicat pe canalul de YouTube Ulizhku pe 8 iunie, Brodsky a amintit că sistemele Patriot, furnizate de SUA, au fost esențiale pentru protejarea Israelului la începutul anilor ’90, când Irakul a atacat orașe israeliene cu rachete, scrie Kyiv Post.
UPDATE Marea Britanie este deja în război cu Rusia și nu se mai poate baza pe Statele Unite ca un aliat stabil, a declarat experta americană în Rusia, Fiona Hill, într-un interviu pentru The Guardian. „Suntem într-o mare problemă”, a spus Hill, prezentând Marea Britanie ca fiind prinsă între „stânca” unei Rusii din ce în ce mai ostile și volatilitatea SUA a lui Donald Trump. Hill a descris momentul ca fiind „un punct de cotitură major în afacerile globale”. Hill a spus că Moscova consideră acum războiul din Ucraina ca începutul unei campanii de restabilire a dominației militare în Europa. „Rusia s-a întărit ca adversar în moduri pe care probabil nu le-am anticipat pe deplin”, a spus ea. Invocând otrăviri, asasinate, atacuri cibernetice, sabotaje și amenințări la adresa infrastructurii submarine, ea a concluzionat: „Rusia este în război cu noi”, scrie B1.
UPDATE „La Odesa au murit două persoane. Condoleanțe celor dragi. Nouă persoane au fost transportate la spital: cinci au fost internate, iar patru primesc tratament ambulatoriu. Aceste imagini sunt marturii ale atacului nocturn care a luat vieți. Clădiri rezidențiale distruse, resturi împrăștiate prin curți, mașini incendiate, geamuri sparte. Este o tragedie și un haos pe care Federația Rusă le aduce”, anunță oficialii pe Telegram.
UPDATE Cea mai gravă situație a fost în zona rezidențială din Odesa, unde dronele au distrus un bloc de locuințe. Un bărbat de 59 de ani a murit în urma exploziei, iar alți trei oameni au fost răniți. În același timp, clădirea stației de ambulanță din oraș a fost complet distrusă. Mai multe mașini de salvare au fost grav avariate și a izbucnit un incendiu de proporții.
UPDATE Primarul Odesei anunță că dronele rusești au lovit, în această dimineață, o maternitate, un centru medical de urgențe și mai multe clădiri rezidențiale. Nu sunt însă victime sau răniți, toate clădirile fiind evacuate la timp. Încă nu este clar câte drone și rachete au folosit rușii în atacul de marți dimineață. Este probabil vorba de câteva sute, în condițiile în care Federația Rusă reușește în ultima perioadă să desfășoare raiduri cu până la 500 de drone și rachete, copleșind apărarea antiaeriană ucraineană, potrivit Biziday.
UPDATE Atacurile cu drone au vizat Republica Tatarstan din Rusia și regiunea Leningrad în dimineața zilei de 10 iunie, a raportat postul independent Astra. În Tatarstan, dronele au fost raportate zburând deasupra orașului Yelabuga și a orașului Nizhnekamsk. Între timp, în regiunea Leningrad, apărarea aeriană a distrus o dronă care zbura deasupra districtului Tosnensky și o alta deasupra districtului Lomonosov, a declarat guvernatorul local Alexander Drozdenko, scrie Mediafax.
UPDATE Ministerul rus al Apărării susține că a interceptat noaptea trecută 102 drone ucrainene, în zece regiuni ale Federației Ruse și în Crimeea ocupată. Confirmă un atac cu drone în Tatarstan, la circa 1.500 de km de linia frontului, după ce, pe rețelele sociale rusești au fost raportate explozii în Nijni Kamsk și Elabuga, unde sunt asamblate dronele Shahed. Rosaviatsia (autoritatea aeriană rusească) a oprit traficul aerian pe șapte aeroporturi, inclusiv pe cele din jurul Moscovei și Sankt Petersburg, scrie Biziday.
UPDATE Coreea de Sud este aproape de semnarea unui acord în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari pentru furnizarea a 180 de tancuri K2 pentru Polonia, a raportat marți agenția de știri Yonhap, scrie Reuters.
UPDATE Aliaţii NATO au nevoie de „o creştere cu 400% a apărării aeriene şi antirachetă. Armata noastră are nevoie, de asemenea, de mii de vehicule blindate şi tancuri suplimentare, de milioane de obuze de artilerie şi trebuie să ne dublăm capacităţile de sprijin, cum ar fi logistica, aprovizionarea, transportul şi asistenţa medicală”, a declarat Rutte luni. Guvernele sunt, de asemenea, pe cale să achiziţioneze mai multe nave de război, drone, rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane, inclusiv cel puţin 700 de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA, a adăugat el. „În ceea ce priveşte muniţia, Rusia produce în trei luni ceea ce produce întreaga NATO într-un an”, a avertizat Rutte.
UPDATE Rusia ar putea fi pregătită să atace NATO în următorii cinci ani și se așteaptă ca liderii alianței occidentale să convină asupra creșterii cheltuielilor militare la 5% din PIB în această lună pentru a limita amenințarea, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, potrivit The Guardian. „Rusia ar putea fi gata să folosească forţa militară împotriva NATO în termen de 5 ani. Să nu ne amăgim, suntem cu toţii pe flancul estic acum”, a declarat Rutte într-un discurs ţinut la Chatham House din Londra, referindu-se la raza de acţiune a rachetelor ruseşti.
UPDATE Preşedintele Nicuşor Dan va face, marţi, o vizită oficială în Republica Moldova, urmând să fie primit de preşedintele ţării vecine, Maia Sandu. Totodată, şeful statului va avea întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi cu premierul ţării, Dorin Recean. În ziua următoare, Dan va participa la summitul de la Odesa, scrie Gândul.
UPDATE Prim-ministrul slovac Robert Fico a sugerat luni, în timpul unei vizite în Uzbekistan, că statele autoritare ar putea fi mai eficiente decât democrațiile din punct de vedere al economiei şi a cerut o reevaluare a modelului democratic al Europei, informează marţi dpa, relatează Agerpres.
UPDATE Rusia a pierdut 998.080 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, pe 24 februarie 2022, a raportat pe 10 iunie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numărul include 960 de pierderi suferite de forțele ruse chiar în ultima zi, notează Mediafax.