/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Pandemia a paralizat turismul la Soroca. Fortăreața înregistrează pierderi de sute de mii de lei

03 iulie 2020, ora 07:01

Pandemia a paralizat turismul la Soroca. Numărul vizitatorilor la Cetate a scăzut de zeci de ori, în ultimele luni, ajungând la doar 1500. Și veniturile s-au micșorat cu sutele de mii de lei. Recent, Cetatea Soroca și-a redeschis ușile, dar vizitatorii pot fi numărați pe degete. Aceștia sunt obligați să poarte mănuși, măști de protecție și să respecte distanța socială.

„Înainte veneau mai mulți oameni, dar acum, din cauza la COVID, este mai dificil. Este interesant, este frumoasă, păstrează istoria”.

„Mergem să vedem dacă este deschisă, iar dacă nu – ne limităm la atât. Respectăm regulile, distanța, ne obișnuim cu asta”.

VICTOR BOTNARI, ISTORIC: „Cei care doresc să viziteze Cetatea Soroca sunt nevoiți să aibă măști și mănuși de protecție. Noi îi întâmpinăm aici cu tot echipamentul necesar: dezinfectantul și termoscanerul.”

Chiar dacă sunt repectate toate măsurile de protecție, vizitatorii nu se grăbesc să vină la Soroca. De la începutul anului, au pășit pragul Cetății doar 1500 de oameni, pe când, anul trecut, cifra acestora a depășit 40 de mii. Mai mult, au dispărut și turiștii străini.

VICTOR BOTNARI, ISTORIC: „Cu regret trebuie să menționez că am avut până acum numai cinci vizitatori din străinătate. Nu avem grupe de copii care veneau tradițional la sfârșitul anului de învățământ. Nu avem nici studenți”.

Puținii vizitatori, pe care i-am găsit la Cetatea Soroca, spun că pandemia nu este un impediment, pentru a vizita locurile frumoase din țară și pentru a descoperi istoria.

„Atât timp cât există o măsură care ne-ar proteja și ne-ar permite să vizităm locurile interesante sau careva destinații, de ce nu?”.

„Fiecare vizită este ca prima. Este impresionant. De fiecare dată orice colțișor e ceva nou. Respectăm măsurile de siguranță și totul este bine”.

Nu doar numărul vizitatorilor a scăzut simțitor, dar și veniturile. Dacă anul trecut, Cetatea a înregistrat un venit de 270 de mii de lei, anul acesta, în cele două luni de activitate, au fost adunați doar șapte mii de lei.

Cetatea Soroca a fost atestată documentar la 12 iulie 1499, fiind înălțată din lemn de către Ştefan cel Mare. Mai târziu, a fost reconstruită din piatră. În urmă cu cinci ani, aceasta a fost renovată ani, în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale”. Lucrările de reparație au fost de circa două milioane de euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram