Premierul Ion Chicu a făcut declarații de presă după ședința de lucru împreună cu președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon și cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi. Principalele declarații sunt:

Decizii aprobate de Guvern la ședința de vineri:

– A fost aprobat proiectul de lege privind asistența din partea UE de 100 mln de euro. Documentul urmează a fi aprobat la următoarea ședință a Parlamentului, astfel se așteaptă ca prima tranșă să fie debursată pe parcursul lunii septembrie, pentru a doua tranșă Guvernul urmează să îndeplinească șase condiționalități.

– Inițierea negocierilor cu Federația Rusă privind creditul de 200 mln de euro. Săptămâna aceasta vor fi reluate negocierile.

– A fost extins pachetul de servicii medicale care sunt acoperite de asigurarea medicală, inclusiv îngrijirile legate de Covid-19 la domiciliu și costul testelor.

Pregătirea către noul an școlar:

Guvernul va aloca 50 mln de lei pentru procurarea materialelor de protecție: dezinfectante, dozatoare, dar și termometre pentru fiecare instituție, fiecare clasă.

Agricultură:

Săptămâna viitoare agricultorii ar putea primi suportul din partea statului pentru pagubele care au fost produse de calamitățile naturale din acest an. Este vorba despre 200 de milioane de lei – 100 de milioane din Fondul de subvenționare a agriculturii și 100 de milioane din Fondul de intervenție.

– Ministerul Agricultorii lansează evaluarea pierderilor pentru grupa a doua de cereale – porumbul și floarea soarelui, iar ulterior ar putea fi alocate mijloace financiare și pentru producătorii acestor tipuri de cereale.

Activitatea piscinelor:

Ion Chicu spune că s-ar putea reveni la decizia prin care a fost sistată activitatea piscinelor, în condițiile în care agenții economici care dețin bazine vor respecta regulile de protecție a sănătății. Pentru aceasta, săptămâna curentă se vor efectua controale pentru a evalua suplimentar situația în acest domeniu.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!