/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Guvernul a deschis un cont pe care urmează să fie adunați bani pentru reparația Filarmonicii Naționale. Chicu: „Este greu de restabilit doar din bani publici”

25 septembrie 2020, ora 14:50

Premierul Ion Chicu a prezidat o ședință de lucru, în cadrul căreia s-a discutat despre măsurile necesare de întreprins în vederea înlăturării consecințelor incendiului devastator care a distrus clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Astfel, Guvernul a deschis un cont pe care vor fi colectați bani pentru reparația clădirii Filarmonicii Naționale.

Premierul a menționat că Guvernul va aloca resursele necesare pentru înlăturarea consecințelor acestei tragedii. Oficialul a mai declarat că a primit mai multe mesaje de sprijin din partea cetățenilor și ambasadorilor acreditați în țara noastră, care și-au manifestat intenția de a contribui la edificarea patrimoniului cultural.

„Un asemenea edificiu este greu de restabilit doar din bani publici, dar cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și recapete Filarmonica. Vom aloca mijloace financiare pentru înlăturarea tuturor consecințelor acestei tragedii. Mă bucură solidaritatea, sprijinul și încurajarea din partea cetățenilor noștri, a partenerilor externi, iar în aceste clipe trebuie să rămânem consolidați pentru o cauză nobilă”, a precizat premierul Chicu.

Guvernul a deschis un cont bancar pentru transferul mijloacelor băneşti sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”:

 1) În lei moldoveneşti

Beneficiar: Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova – Trezoreria  de Stat

IBAN: MD09TRPAAA144111A01344PY

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Ministerul Finantelor Trezoreria  de Stat

Codul băncii: TREZMD2X

Destinaţia plăţii: Donații  pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

2) În dolari SUA (USD)

Beneficiar: Ministerul Finanţelor – Trezoreria de Stat

IBAN: MD44NBPAAP144121A01344PY

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Banca Naţională a Moldovei

SWIFT: NBMDMD2X

Contul corespondent al BNM: Federal Rezerve Bank of New York, NY, SWIFT: FRNYUS33, account no. 021087125

Destinaţia plăţii: Donații  pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

3) În EURO (EUR)

Beneficiar: Ministerul Finantelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat

IBAN: MD51NBPBBP144121A01344PY

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Banca Nationala a Moldovei

SWIFT: NBMDMD2X

Contul corespondent al BNM: De Nederlandsche Bank N. V., Amsterdam, SWIFT: FLORNL2A, IBAN NL90FLOR0600126226, account no.060.01.26.226

Destinaţia plăţii: Donații  pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale S.Lunchevici

Pompierii și salvatorii continuă efectuarea lucrărilor de demontare și înlăturare a materialelor de construcție care prezintă pericol, dar și vor evacua fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale.

Mai mulți politicieni au lansat un apel public pentru a fi adunate fondurile necesare pentru reconstrucția clădirii. În această dimineață, 25 septembrie, președintele Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu și primarul general au mers la Filarmonica Națională, care a fost cuprinsă de flăcări. Președintele Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că „unii sponsori deja l-au contactat și i-au spus că vor acorda 1 milion de lei” pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale.

Amintim că, incendiul ar fi pornit de la acoperișul Filarmonicii Națioanle, după care s-a extins pe o suprafață de circa 3500 m2. Până acum, nu au fost raportate victime sau persoane sinistrate.  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit primele versiuni de izbucnire a arderii în edificiul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament.

 

/FOTO/ Dodon, Chicu și Ceban, la Filarmonica Națională: „Este o durere ce am găsit acolo. Guvernul va deschide cont pentru colectare de fonduri”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram