Ministrul Justiției în exercițiu, Fadei Nagacevschi, susține că președinta Maia Sandu ar fi obligată să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, în caz contrar riscă să blocheze o procedură constituțională. Într-un mesaj publicat pe o rețea socială, Nagacevschi consideră că inițiativa Maiei Sandu de a recurge la autodizolvarea Parlamentului nu este ideea cea mai bună. 

„Blocarea adoptării legilor o poate decide doar Parlamentul urmare a acordurilor dintre fracțiunile parlamentare. Aici Președintele nu are nici o competență. Cu referire la neînvestirea unui nou Guvern, într-un mod imprevizibil, Președintele țării chiar dacă e obligat să înainteze un candidat la funcția de Premier nu o face. Pentru a justifica această inacțiune a inventat așa-zisa ,,idee” de autodizolvare a Parlamentului și cică se așteaptă soluția Curții Constituționale”, a scris Nagacevshi pe Facebook.

Totodată, Ministrul Justiției susține că după consultările de la președinție cu fracțiunile parlamentare, toți reprezentanții s-au pronunțat pentru alegeri parlamentare anticipate declanșate în conformitate cu prevederile Constituției, fie prin blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, fie prin neînvestirea unui nou Guvern timp de 3 luni.

„Politic vorbind, astăzi se creează impresia că, Președintele RM încearcă să blocheze și să sancționze cu dizolvarea Parlamentul pentru neînvestirea Guvernului fără a cere învestirea Guvernului, adică blocând procedura constituțională. Nu voi vorbi despre sancțiunile juridice și politice în cazul încălcării grave a Constituției și a jurământului de către Președinte, ci doar voi menționa că asemenea formule le consider ca fiind la limita abuzului de drept și uzurpării puterii”, a mai adăugat Nagacevschi.

Amintim că, Guvernul condus de Ion Chicu și-a anunțat demisia la 24 decembrei 2020. În prezent, interimatul la șefia Guvernului este asigurat de către ministrul Afacerilor Exerne, Aureliu Ciocoi.

Anterior, Vladimir Voronin și Renato Usatîi și-au propus candidaturile la funcția de prim-ministru. În cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8, primarul de Bălți a spus că urmează să discute cu șefa statului Maia Sandu acest subiect, fiind sigur că nu va avea susținerea deputaților și astfel se va declanșa mecanismul prin care vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!