/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

ANRE spune că legislația limitează capacitatea instituției de a interveni la formarea prețurilor la carburanți

missing
18 februarie 2021, ora 16:55

Reprezentanții Agenției Naționale de Reglementare în Energetică spun că legislația actuală limitează capacitatea instituției de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Cei de la ANRE spun că drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere.

ANRE spune că efectuează controale ale titularilor de licență care activează pe piața produselor petroliere și monitorizează strict respectarea de către vânzătorii cu amănuntul a metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele date, care se bazează pe standardele naționale de contabilitate aplicabile.

ANRE declară că urmare a analizelor continue efectuate, se observă o dinamică ascendentă a prețurilor la petrol și produsele petroliere pe plan mondial, care ar putea afecta în continuare prețurile de comercializare a produselor date pe piața internă.

„În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor”, se arată într-un comunicat al instituției.

Consilierul prezidențial în domeniul energetic Sergiu Tofilat cere Parlamentului să schimbe conducerea ANRE și Consiliului Concurenței (CC), instituții care se află în subordinea Legislativului, sau să declanșeze alegeri anticipate, astfel încât deputații noi veniți să ofere soluții.

Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a venit cu un comentariu cu privire la ultimele scumpiri ale carburanților. El a spus că în cazul în care ANRE și CC nu vor interveni, fracțiunea își rezervă dreptul de a organiza proteste la aceste instituții.

Amintim că Platforma DA a cerut audierea în plenul Parlamentului a reprezentanților Consiliului Concurenții, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Guvernului pe subiectul majorării prețurilor la carburanți din ultimele două săptămâni.

Prețul la carburanți se formează în funcție de volumul importat, volumul rămas nevândut și costul nou pe piață. Pentru ca să nu fie înțelegeri de cortel, Consiliul Concurenței trebuie să efectueze analize minuțioase, ne-a spus directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Ștefan Creangă a spus că ANRE nu reglementează prețurile la petrol. Agenția este responsabilă doar de eliberarea licenței pentru deținătorii de stații PECO și efectuarea unui control privind rentabilitatea, care nu trebuie să depășească zece la sută anual.

Însă, rentabilitatea poate fi micșorată indirect, dacă se majorează cheltuielile. În controalele efectuate în anii precedenți de către ANRE nu s-a depistat o rentabilitate mai mare de cinci la sută.

Directorul ANRE a mai precizat că o nouă reglementare care ar fi mai eficientă este limitarea adaosului comercial la prețul brut al petrolului, însă ca aceasta să fie posibilă este nevoie de schimbat legislația, ultimul cuvânt în acest sens rămâne după Parlament.

Pe 17 februarie 2021 stațiile de alimentare din țară au afișat noi prețuri la benzină și gaz. Asta după ce săptămâna trecută a fost înregistrată o altă scumpire. Dacă zilele trecute, prețul pentru un litru de benzină premium era cuprins între 17,35 și 17,95 de lei, în prezent pentru un litru de benzină șoferii trebuie să chete 18,65 de lei. Și prețul la gaz a fost majorat. Astfel, conducătorii auto trebuie să achite cu aproape 30 de bani mai mult pentru un litru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram