/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Alexandr Slusari: „Grâul transportat în Giurgiulești nu are nimic cu rezerva de stat”

missing
30 martie 2021, ora 09:48

După forfota de ieri noapte de la portul Giurgiulești, unde mai multe camioane cu cereale au fost blocate, vicepreședintele Parlamentului a venit cu o reacție menționând că grâul transportat din Giurgiulești nu are nimic cu rezerva de stat. Alexandr Slusari a scris pe rețelele sociale că Agenția de Rezerve Materiale a eliberat grâu din rezerve altui agent economic, iar cerealele au rămas în țară. 

„Problema de bază în prezent este să nu admitem creșterea prețului la pâine. Iată aici sunt multe întrebări la Agenția de Rezerve în privința cum sunt gestionate rezervele de grâu și după care criterii a fost eliberat grâul acelui agent economic, chiar dacă acesta a prezentat garanția bancară. Insistăm ca subiectul să fie discutat la Consiliul Suprem de Securitate și să avem audieri la Parlament”, a scris Alexandr Slusari pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintele Parlamentului a menționat că în contextul secetei și deficitului cerealelor pe piața internă, este necesar ca Guvernul și Legislativul să ia sub control procesul de împrospătare a rezervelor. Alexandr Slusari a adăugat că este nevoie de efectuat o inventariere a rezervelor.

„Grâul trebuie să fie distribuit din rezervele de stat cu titlu de împrumut transparent și doar întreprinderilor de panificație cu scopul neadmiterii majorării prețurilor la pâine. În contractele de împrumut obligatoriu trebuie să fie inclus punctul privind interzicerea exportului grâului. Vorbesc despre acest lucru, întrucât cunosc că există proiectul Hotărârii Guvernului privind împrospătare a circa 24 mii de tone de grâu”, a scris legislatorul.

Potrivit lui, Executivul, sub controlul Parlamentului și Președinției, trebuie în câteva zile să evalueze volumul stocurilor grâului alimentar în țară și, în caz de necesitate, să vină cu propunerea interzicerii temporare a exportului de grâu.

Forfotă a fost noaptea trecută la portul Giurgiulești. Mai multe camioane încărcate cu grâu au fost blocate. Președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a anunțat că un agent economic încearcă să exporte ilegal grâul din rezerva de stat.

Ministrul Agriculturii a anunțat luni că Republica Moldova este asigurată cu grâu și nu există temei de îngrijorare în rândul populației. Cu o astfel de declarație a venit Ion Perju, după ce președinta Maia Sandu a cerut Guvernului să impună restricții privind exportul de grâu din rezervele de stat, iar vice-președintele Parlamentului Alexandr Slusari a anunțat că subiectul va fi discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Pe 27 martie, Vasile Costiuc a postat un alt clip video în care a declarat că camioane încărcate cu grâu din rezerva de stat au fost duse în portul Giurgiulești pentru a fi exportate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram