/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO ANCHETĂ / O companie de pază ce are conexiuni cu Pavel Voicu câștigă licitații de milioane la stat

missing
20 aprilie 2021, ora 13:34

Câteva săptămâni în urmă, v-am dezvăluit la Cutia Neagră cum a ajuns o companie afiliată lui Ilan Șor, să păzească sediile Judecătoriei Chișinău și să instaleze camere de supraveghere  pe holurile instanțelor. Astăzi vă povestim alte lucruri curioase tot din domeniul securității. O agenție de pază care are conexiuni cu ministrul de Interne Pavel Voicu câștigă în condiții netransparente contracte de milioane la instituții de stat. Aceleași instituții de stat au fost clientele companiei „Argus” a lui Vladimir Plahotniuc pe timpul guvernării democrate. Apropo de „Argus”… o bună parte din managementul companiei a migrat la sfârșitul anului 2019 către o agenție de pază asociată fratelui unui fost viceministru de Externe. În timp ce agențiile private de securitate ocupă tot mai mult teren, instituțiile de pază de stat se plâng de concurență neloială.

O companie privată de pază, aproape necunoscută până în 2019 a ajuns brusc printre cei mai mari jucători în domeniul securității de când socialiștii au preluat guvernarea în R. Moldova. Firma câștigă licitații în condiții suspecte și a reușit să pună mâna pe unul dintre cele mai scumpe contracte de stat pentru pază –  5 milioane de lei pentru paza „Moldtelecom” în decursul unui an. Este vorba despre compania „Premium Security Group”. Sursele Cutiei Negre spun că firma este promovată de ministrul de Interne Pavel Voicu.

Compania a fost înregistrată în decembrie 2015, unicul fondator fiind Tudor Șișcanu, un prieten din copilărie al lui Pavel Voicu. În 2019, firma a fost administrată de Sergiu Paiu, actualul șef al Inspectoratului General al Poliției, care se cunoaște cu Pavel Voicu încă din 2001, pe când a lucrat în Secția Poliției Criminale a Comisariatului din Ungheni, condusă pe atunci de Voicu. În decembrie 2019, la nici o lună după ce Pavel Voicu a ocupat fotoliul de ministru al Afacerilor Interne, Sergiu Paiu a fost numit șef al Inspectoratului de Poliție Centru din municipiul Chișinău. În declarația de avere, completată la angajare, Paiu a evitat să indice veniturile încasate din funcția de administrator al „Premium Security Group”. Dar în iunie 2020, după ce a fost promovat de Voicu deja la șefia Inspectoratului General de Politie, a indicat un venit de 9 mii de lei de la compania de pază.

După revenirea lui Paiu în Poliție, cel care i-a luat locul în administrarea „Premium Security Group” este Valeriu Hangan, fost șef-adjunct al Poliției Judecătorești din cadrul IGP. Agenția Servicii Publice a acceptat modificarea administratorului firmei în noiembrie 2019, imediat ce Hangan a plecat din Poliție. Și Hangan se cunoaște de mai mulți ani cu Voicu. Între anii 2005-2012 a lucrat în Secția de ordine publică a Comisariatului sectorului Botanica, iar Voicu a fost șef al comisariatului între anii 2007-2010.

Valeriu Hangan neagă că ar fi fost propus la conducerea agenției de pază de Pavel Voicu și a precizat că își căuta un job când s-a pensionat din organele afacerilor interne și a  primit oferta chiar de la proprietarul firmei, Tudor Șișcanu.

VALERIU HANGAN, administrator „Premium Security Group”:

„ – Cumva promovează interesele companiei „Premium Security” dl ministru de Interne?  Nu, absolut. Eu cu dl ministru de Interne nu m-am văzut din 2015.  Da aici, la „Premium Security” cum ați ajuns? Nu la recomandarea domnului Voicu? Nu. Eu cu dl fondator mă cunosc încă din 2005. Eu la Botanica activam inspector pe autorizări și dl Șișcanu era șef de pază la „Elita 5” și de acolo am făcut cunoștință, ne-am împrietenit”.

Ministrul de Interne neagă legătura cu firma de pază

Ministrul de Interne, Pavel Voicu neagă categoric că ar promova interesele companiei private de pază, deși recunoaște că este în relații strânse de prietenie cu fondatorul „Premium Security”.

PAVEL VOICU, ministru al Afacerilor Interne: „ – Nu am nimic nici cu o companie de pază și nici cu această companie în special despre care ați întrebat. –  Dl Tudor Șișcanu vă este cunoscut? –  Da, chiar am copilărit cu el. –  El este fondatorul acestei companii. Nu cunoașteți despre activitatea lui? Am mulți verișori, cumătri, prieteni cu care am copilărit, cu care am învățat la școală pe care eu îi cunosc. Dacă ei au afaceri, neapărat trebuie să fie legată de mine? El are viața lui personală. Dl Șișcanu locuiește în Chișinău de pe când avea 16-17 ani. Noi și am învățat aici. Se cunoaște cu o sumedenie de oameni. A avut afacerea și la Botanica, a colaborat și cu Comisariatul de Poliție Botanica, acolo unde am fost eu comisar și Sergiu Paiu. Noi chiar am avut activități legate în afară de afaceri.  – Dvs în prezent nu promovați interesele acestei companii? De când sunteți ministru și-a luat avânt această companie. – Nu promovez nicio afacere. Nu știu ce avânt și-a luat. Eu nu cunosc care sunt contractele acestei firme. O să mă informez, dacă îmi sugerați”

Întâmplător sau nu, dar de la finele anului 2019, după ce Pavel Voicu a ajuns în Guvern, „Premium Security Grup” a reușit să obțină mai multe contracte valoroase pentru paza diferitor instituții de stat, iar administratorii altor companii de pază vorbesc despre afilierea firmei cu guvernarea socialistă și ministrul Pavel Voicu.

Contract de 1,2 milioane lei la CNAS și 5 milioane lei la „Moldtelecom”

În surse deschise am identificat o singură licitație câștigată de „Premium Security”, cu toate acestea firma are semnate mai multe contracte, în special cu întreprinderi de stat, unde procedurile de achiziții nu au fost făcute publice. Întâmplător sau nu, anterior tot aceste companii de stat erau păzite de Argus, agenția de pază afiliată lui Vlad Plahotniuc.

Pe 11 februarie curent, „Premium Security” a semnat un contract în valoare de 1,2 milioane de lei cu Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru paza fizică pe tot parcursul anului 2021 a celor 6 sedii ale instituției din Chișinău și sediul din municipiul Bălți. La licitație au participat și companiile de stat Servicii Pază MAI și Detașamentul de Pază Paramilitară, dar firma privată a fost selectată pentru că a oferit cel mai mic preț, cu 40 de mii de lei mai puțin decât următorul ofertant din listă.

La procedura de achiziții inițiată de CNAS, pentru a demonstra că are experiență, „Premium Security Grup” a prezentat mai multe facturi eliberate de diferite întreprinderi de stat care au beneficiat de serviciile sale în anul 2020:  Chișinau-Gaz, SRL Flacăra Albastră fondată de Moldovagaz, Poșta Moldovei și Moldtelecom. Pe timpul guvernării democrate, aceste întreprinderi au fost păzite de Argus.

Cutia Neagră a reușit să facă rost de contractul semnat de firma apropiată lui Voicu și „Moldtelecom”, pe 11 mai 2020. Din document aflăm că, pentru paza a 13 obiective – sedii, depozite și garaje ale Moldtelecom, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, firma urmează să încaseze peste 5 milioane de lei, fiind plătită cu 458 de mii de lei pe lună.

 

Nu există informații în surse deschise despre licitațiile organizate de întreprinderile de stat și nu am reușit să aflăm cum a fost selectată anume „Premium Security Group” pentru a păzi aceste obiective și cu cine a concurat pentru contractul de 5 milioane de lei de la „Moldtelecom”. Reprezentanții întreprinderii de stat au refuzat să ne ofere informații despre procedura de achiziție a serviciilor de pază.

VLADIMIR GORINCIOI, responsabil de achiziții „Moldtelecom”: „Conform regulamentului nostru intern, noi informăm doar participanții despre rezultatele achiziției. – De ce? Moldtelecom este o întreprindere de stat și orice cetățean are dreptul să cunoască cum se cheltuie banii întreprinderii. – Dacă doriți mai multe detalii vă adresați cu o interpelare oficială și oficial vă răspundem”.

Câteva detalii ne-a oferit totuși administratorul „Premium Security Grup” Valeriu Hangan:

Acolo e altă metodă de participare la licitație. Acolo fiecare ofertant prezintă oferta în plic. Plicul este sigilat, îl ducem și este comisie care decide. – La Moldtelecom e cel mai valoros contract. Ați avut mulți concurenți  acolo? – Nu cunosc. Eu am pregătit oferta, o cunosc bine, doar că nu știu ce concurenți au fost acolo…Noi primim doar informația, dacă suntem învingători sau ne mulțumește doar pentru participare și ne invită pentru anul viitor să participăm… La Poșta Moldovei e pentru o perioadă de trei luni de zile contractul. La două oficii poștale ne-au solicitat. Acolo e un proiect pilot. Taman în perioada asta ei au solicitat pază. O să vadă peste 3 luni de zile care o să fie rezultatele”.

La Poșta Moldovei, fără concurenți

Reprezentanții Poștei Moldovei nu au fost prea expliciți când am solicitat informații despre achiziția serviciilor de pază. Au promis să revină cu detalii, dar ulterior nu au mai răspuns la telefon.

ROMAN BANARI, responsabil de achiziții „Poșta Moldovei”: „ După câte eu cunosc, compania care ne oferă nouă servicii de pază a fost contractată prin faptul că prima dată când a fost anunțat concurs nu a participat nimeni, a doua oară nu a participat nimeni, sau a participat dar nu a depus actele cum trebuie și conform regulamentului a fost contractată o altă firmă pentru doar câteva luni…Nu putem lăsa Poșta fără pază….licitațiile sau cererile de ofertă de prețuri se fac de la anumite sume. Dacă nu a fost publicat, înseamnă că suma este mică”

Tot „Premium Security Group” asigură și paza Carierei din Micăuți, întreprindere despre care deputatul Alexandru Slusari a declarat public că ar fi ajuns în proprietatea foștilor deputați democrați Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronache. Întreprinderea plătește pentru pază câte 154 de mii de lei pe lună.

Pe 12 aprilie, când deputatul Alexandru Slusari a blocat drumul de acces spre cariera Micăuți, un gardian al „Premium Security” i-a cerut să-și ia mașina din drum.

captură video: fb/Platforma DA

Potrivit rapoartelor financiare, „Premium Security Grup” a activat mai mulți ani în pierdere. Situația s-a schimbat radical în 2019. Firma de pază a înregistrat venituri de două milioane lei și chiar profit de aproape jumătate de milion de lei.

 

Managementul „Argus”-ului a ajuns la altă firmă de pază

O altă agenție de pază privată care și-a intensificat activitatea în ultimii ani este „Combat-Service”. Aceasta aparține în acte fratelui lui Valeriu Ostalep, ex-viceministru al Afacerilor Externe, dar fostul demnitar recunoaște că se implică în activitatea agenției de pază și chiar a selectat personalul. În 2019, „Combat” a preluat echipa și contractele agenției „Argus” a lui Vladimir Plahotniuc, după ce acesta a fugit din țară. Valeriu Ostalep afirmă că el a fost cel care l-a racolat pe fostul viceministru de Interne Valentin Zubic la conducerea „Combat”, după ce acesta administrase cu succes „Argus-ul” lui Plahotniuc.

Spre finele anului 2019, Valentin Zubic le-a trimis scrisori clienților pe care îi avea „Argus” prin care îi anunța că agenția se reorganizează și îi îndemna să perfecteze contracte noi cu „Combat-Service” pentru prestarea serviciilor de pază. La începutul anului 2020 și directorul „Combat-Service” a trimis scrisori clienților preluați de la „Argus” prin care îi ruga să semneze contracte directe cu noua companie. Scrisorile aveau semntura lui Vitalie Șeremet, care lucrase anterior director operațional la „Argus”. O asemenea scrisoare, trimisă la Chișinău-Gaz, a ajuns și în posesia Cutiei Negre.

În 2020, „Combat-Service” a câștigat o licitație de stat anunțată de Institutul de Neurologie și Neurochirurgie pentru instalarea sistemului de avertizare în situații excepționale. Oferta comercială depusă la tender a fost semnată de șeful Serviciului vânzări, Serghei Spiridon, care la fel anterior a reprezentat „Argus”-ul la achizițiile publice. Chiar și numărul de telefon al lui Spiridon pe care îl avea pe când lucra la „Argus” stă astăzi la contacte pe site-ul agenției „Combat-Service”.

De la finele anului 2020, Vitalie Șeremet i-a cedat funcția de administrator al „Combat-Service” lui Valentin Zubic, fostul director „Argus”, care apare astăzi oficial în actele firmei de pază a familiei Ostalep.

Fostul viceministru de Interne pe timpul comuniștilor, învinuit și în dosarul „7 aprilie 2009”, dar scos ulterior de sub urmărire penală, Valentin Zubic, a condus o perioadă compania „Finpar Invest” a lui Vladimir Plahotniuc, iar din martie 2016 a administrat agenția de pază  „Argus-S”, fiind unul dintre oamenii de încredere ai fostului oligarh.

Ex-viceministrul de Externe, Valeriu Ostalep susține că l-a propus chiar el pe Zubic la conducerea „Combat”, dar s-a bazat doar pe criteriul de profesionalism, deoarece în R. Moldova ar fi puține persoane capabile să conducă 300 de oameni înarmați cum este colectivul unei companii de pază.

VALERIU OSTALEP, ex-viceminitru de Externe: „Eu categoric neg oricare legătură între „Combat” și „Argus”. Nu există nici cooperare, nici legătură, în afară de echipa de câțiva oameni care au trecut în conducerea „Combat” pe principii de profesionalism nici un fel d ealte legături nu există. Nu am avut tangențe eu personal sau colectivul cu „Argus”. Eu cunoșteam foarte bine unde a activat dl Zubic anterior. Dar eu am fost cel care, cunoscând calitățile lui profesionale, pentru că noi aici ne ocupăm de afaceri și aici contează calitățile profesionale, am recomandat fondatorilor acestei companii să-i facă o invitație domnului Zubic pe care el a acceptat-o”. 

Amintim că în perioada guvernării democrate, „Argus” a câștigat contracte pe bandă rulantă cu instituțiile statului, doar  între anii 2017-2019,  în valoare de 28 milioane lei. Angajații „Argus” erau cei care îi asigurau paza lui Plahotniuc la toate evenimentele publice. Oamenii legii au declarat anterior că „Argus-S” dispunea de tehnică performantă de filare și interceptare și în perioada guvernării PDM a interceptat ilegal mai mulți politicieni, activiști și jurnaliști.

ANATOL MACOVEI, fost șef INI: „A fost o posibilitate foarte bună de a porni o cauză penală simplă și de a autoriza niște măsuri, de a efectua niște percheziții și se putea tot de ridicat pentru că toată lumea știa unde se află tot aparatajul acesta…. – Aparatajul lor este mai performant decât al instituțiilor de drept? – Eu cred că da. Și el lucrează până în prezent”.

Ostalep în apără pe Zubic: „Sunt doar zvonuri”

Deși în spațiul public s-a vehiculat că agenția „Combat-Service” ar fi preluat nu doar oamenii din echipa Argus-ului, dar și echipamentele tehnice și s-ar ocupa în prezent de filaj, Valeriu Ostalep neagă categoric aceste acuzații.

 Oamenii au lucrat pentru Plahotniuc, au făcut filaj, interceptări. Nu v-ați făcut griji de imaginea „Combat” când ați preluat echipa Argus-ului? – Din punct de vedere al afacerilor noi aici nu am discutat despre ceea ce a făcut cândva, noi vorbim despre necesitate. Dvs puteți să-mi recomandați pe cineva care știe să conducă 300 de oameni înarmați? O să vedeți  că piața e foarte îngustă. Pe mine m-au interesat nemijlocit persoanele care au aceste capacități. Totodată, asta este la nivel de zvonuri… Dacă există vreun aspect legal că dl Zubic sau cineva din echipă are vreo problemă cu legea să mi-o arătați, dar așa ceva nu există ca atare. Dacă eu m-aș ghida în afaceri doar de zvonuri, eu nu departe aș fi ajuns. Nimeni din cei care astăzi lucrează în compania „Combat” nu s-a ocupat de filare sau de activități ilegale”.

Fostul sediu al companiei „Argus-S” de pe strada Mazililor 21, care este înregistrat în prezent pe fratele lui Vladimir Plahotniuc, a fost scos recent la vânzare. Dar în fața casei au fost văzute de mai multe ori mașini ale „Combat-Service”. Valeriu Ostalep spune că nu știe ce puteau căuta acolo mașinile Combat-ului.

Deși a preluat mai multe contracte de la „Argus”, agenția „Combat-Service” a rămas cu puține obiective păzite cândva de agenția lui Plahotniuc. Pe site-ul firmei este publicată o listă a clienților în care se regăsește Loteria Moldovei, câteva instituții bancare și mai multe rețele de benzinării și farmacii.

Agenția de pază „Combat-Service” își are sediul în sectorul Râșcani, unde este și un magazin de arme, gestionat de o altă firmă a familiei Ostalep „Sniper Elite”. În perioada 2015-2018, SRL-ul a declarat un profit de peste 10 milioane de lei. Compania deține și cel mai mare tir de tragere în aer liber din R. Moldova, la Rădeni, Strășeni.

„Bercut-Grup” păzește Curtea de Apel Chișinău și garajele Cancelariei de Stat

Un alt mare jucător pe piața serviciilor private de securitate este compania „Bercut-Grup”. Aceasta asigură în prezent paza a sute de obiective din Chișinău și din raioane care erau cândva cliente ale întreprinderilor de stat de pază. Firma a câștigat pe parcursul anilor și licitații de milioane anunțate de stat și a păzit instituții strategice, cum ar fi Curtea Constituțională sau Curtea de Apel Chișinău. Asta în condițiile în care proprietarul firmei, în trecut, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru șantaj și tentativă de omor. Între timp, instanțele de judecată l-au reabilitat.

În perioada 2017-2021 am identificat pe site-ul Agenției Achiziții Publice 14 contracte în valoare de peste 6 milioane de lei, câștigate de „Bercut-Grup” în urma unor licitații. Câțiva ani la rând, „Bercut” a avut grijă de securitatea unor instituții strategice – Curtea Constituțională și Curtea de Apel Chișinău. Dacă Înalta Curte a renunțat între timp la serviciile firmei private și a contractat paza de stat, Curtea de Apel Chișinău continuă să fie păzită de „Bercut”. Pe 22 ianuarie curent, instanța de judecată a semnat un nou contract cu agenția privată în valoare de peste 700 de mii de lei.

Reprezentanții firmei motivează obținerea regulată, an de an, a contractelor la Curtea de Apel Chișinău prin faptul că propun un preț bun la licitații și servicii de calitate care nu au dezamăgit clienții.

TATIANA PALADI, reprezentantă „Bercut-Grup”: „Noi prezentăm prețul nostru, analizând potențialul nostru. Totodată, dacă analizăm caietul de sarcini, Curtea de Apel are și alte cerințe, din păcate pentru alte întreprinderi, că noi nimerim sub incidența acestor cerințe. Prețul este compatibil și din punctul nostru de vedere și al clientului nostru. Încă un motiv ar fi că în anii care au derulat noi am făcut față, când s-a iscat un conflict, când a fost pericol cu bombă, noi de fiecare dată am făcut față și toți erau siguri că întreprinderea va lua măsuri și vor fi în siguranță”.

Tot în ianuarie curent, „Bercut” a câștigat licitația anunțată de Baza auto a Cancelariei de Stat, fiind semnat un contract de 665 mii lei, pentru pază fizică și deservirea butonului de alarmă la două posturi ale instituției. Astfel, agenția privată va păzi și garajul cu mașinile demnitarilor de stat. La tender au participat și Detașamentul Pază Paramilitară și Pază MAI, dar „Bercut” a fost ales pentru că a oferit cel mai mic preț, cu o diferență de numai 100 de lei față de următorul ofertant.

Pentru a-și demonstra experiența, la licitațiile publice, „Bercut-Grup” enumeră diverse instituții de stat pentru care a prestat servicii de pază în ultimii 3 ani: Direcția generală transport a Primăriei Chișinău, Regia Autosalubritate, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio, dar și întreprinderile Moldovagaz, Tutun CTC și Franzeluța.

 Cine este proprietarul „Bercut”

Deși „Bercut-Grup” a păzit ani la rând mai multe instituții de stat importante, autoritățile nu au fost puse în gardă de faptul că proprietarul firmei a fost condamnat penal pentru tentativă de omor. SRL „Bercut-Grup” a fost fondată de Veaceslav Murzacov în octombrie 1999, la o lună după ce a fost concediat din Poliție pentru o gravă încălcare. În 2006, Veaceslav Murzacov a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru exces de putere, șantaj și omor premeditat, săvârșite pe când era polițist. Dar în 2010, Curtea Supremă de Justiție a rejudecat dosarul și i-a recalificat faptele. Murzacov a fost achitat pe partea legată de omor, iar pedeapsa i-a fost redusă la 7 ani de închisoare, care trecuse deja din momentul arestului preventiv și a fost eliberat din detenție.

Veaceslav Murzacov mai are în proprietate compania de pază „Saturn Grup”, înregistrată în 2006, care a câștigat mai multe tendere de stat în perioada 2011-2014. Dar în ultimii ani, firma nu mai participă la licitații, întreaga activitate fiind desfășurată prin intermediul „Bercut”.

Legea privind activitatea particulară de detectiv şi de pază stipulează la Articolul 22 că „pot fi conducători ai organizaţiilor particulare de pază cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi în ţară, care (…) nu au fost condamnaţi pentru infracţiune săvârşită cu intenţie”. Aceeași lege, include în categoria de conducător doar „persoanele care asigură conducerea operativă a activităţilor de pază sau care îndeplinesc funcţii de administrator și director executiv”.

Astfel, legea nu vizează proprietarii firmelor de pază. Pentru a se încadra în normele juridice, până în 2020, Veaceslav Murzacov a figurat în acte doar ca fondator al „Bercut-Grup”, firma având un alt administrator. Din august 2020, acesta este oficial director al agenției de pază.

Schimbarea a fost efectuată pentru că Murzacov a obținut o încheiere judecătorească prin care a fost reabilitat. Condamnarea a fost înlăturată din cazierul său, pe motiv că „a avut un comportament ireproșabil după ispășirea pedepsei, nu a comis alte infracțiuni și își asigură existența prin muncă onestă”, se spune în decizia Judecătoriei Botanica .

„Bercut-Grup” declară la tendere că are aproape 500 de angajați și cifre de afaceri care cresc constant an de an. Dacă în 2017 avea o cifră de afaceri de aproape 28 milioane lei, în 2019 a ajuns la aproape 40 de milioane.

În timp ce agențiile private de pază se extind în teritoriu și își cresc esențial vânzările, instituțiile de stat de pază se plâng de concurență neloială și de faptul că firmele private ar aplica diverse metode pentru a le fura clienții. Într-o notă informativă care a ajuns în posesia Cutiei Negre, reprezentanții Serviciului Pază MAI enumeră zeci de obiective publice și private din raioane, care au fost preluate de „Bercut” în ultimii ani.

Pe de altă parte, compania privată neagă acuzațiile de concurență neloială și dă asigurări că sunt în competiție corectă pe piață cu toate firmele de pază, inclusiv cele de stat.

TATIANA PALADI, reprezentantă „Bercut-Grup” : Întreprinderea noastră, reieșind din practica pe care  o are de 20 de ani, analizează foarte minuțios pasul de intrare într-un raion sau altul. Subdiviziunea este creată cu toate detaliile incluse comerciale și ajunși la fața locului noi examinăm piața din considerentul clienților pe care îi avem pe toată republica. Atunci când se face reclama se folosesc mijloace de informare despre noi, se fac investiții: pliante, amenajarea oficiilor, mașina folosită este de performanță sau angajații noștri sunt dotați cu cele mai moderne mijloace speciale și asta cred că atrage clienții. Niciodată nu ne-am coborât la nivel ca să mergem de la obiect la obiect să cerșim ceva. Nu este în maniera întreprinderii noastre”.

26 de agenții de pază dețin arme

În spațiul public s-a vorbit de multe ori că firmele private de pază pot forma o mică armată, sunt bine dotate tehnic, inclusiv cu armament. Am încercat să aflăm dacă este adevărat. La solicitarea Cutiei Negre, Ministerul de Interne a precizat că din cele 121 de organizații de pază particulară, înregistrate astăzi în R. Moldova, 26 dețin arme.

 26 de agenții de pază au în posesie 1754 de arme:

  • 978 arme cu țeavă ghintuită
  • 170 arme cu țeavă lisă
  • 536 pistoale cu bile de cauciuc
  • 70 pistoale cu cartușe cu gaze

Deși am întrebat concret câte arme are în proprietate fiecare dintre agențiile private de pază, MAI ne-a oferit doar cifre generale. Unele agenții de pază nu au condiții pentru a păstra armele în siguranță și își țin arsenalul chiar la Inspectoratele de Poliție ale statului. Ministerul de Interne a precizat pentru Cutia Neagră că inspectoratele oferă astfel de servicii contra cost, dar nu a dezvăluit care sunt aceste taxe și în câte inspectorate de poliție din țară sunt păstrate astăzi munițiile agențiilor de pază private.

Inspectoratul Național de Securitate Publică este cel care autorizează achizițiile de arme de către agențiile particulare de pază și tot el urmărește ca armele să fie înstrăinate, dacă vreo instituție de pază își sistează activitatea. În astfel de cazuri, armele sunt vândute prin intermediul unui armurier licențiat în comercializarea armelor, iar ulterior IGP anulează permisele de deținere a armelor pentru agențiile de pază închise.

În ultimii trei ani, și 12 783 de persoane fizice au primit permise de procurare a armelor. Pe de altă parte, în aceeași perioadă, autoritățile au retras permisele de port-armă de la 1 390 de persoane care au încălcat legea.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram