/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Directoarea „ Combinatului Servicii Funerare” nu susține ideea deschiderii cimitirelor de Blajini. „Este un pericol major, real și iminent”

missing
06 mai 2021, ora 15:18

În actualele condiții de pandemie de coronavirus, organizarea și desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din Capitală este un pericol major, real și iminent. O spune directoarea Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, după ce Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir a adresat municipalității o scrisoare prin care cere ca de Blajini, pomenirea morților să fie permisă cu prezența fizică a rudelor celor decedați

„Ținând cont de faptul că cimitirul „Sf. Lazăr” este unul dintre cele mai mari cimitire din Europa de Sud-Est (aproximativ 145 ha), unde se află peste 300 000 de morminte, asigurarea fluxului continuu de vizitatori, la cele trei puncte de acces, astfel, încât să fie evitată aglomerația, chiar și cu acordarea sprijinului din partea organelor de asigurare a ordinii publice nu este posibilă”, subliniază Ludmila Boțan într-o postare pe pagina ei de Facebook.

În opinia șefei de la „Servicii Funerare”, Paștele Blajinilor va duce în mod evident la creșterea cazurilor de îmbolnăvire de COVID – 19.

„Este cunoscut faptul că, în preajma sărbătorilor Pascale, cimitirele devin cele mai aglomerate locuri. Imposibilitatea respectării recomandărilor comisiei naționale și locale de sănătate publică, precum ar fi: termometria, purtarea obligatorie a măștilor, igiena mâinilor, păstrarea distanței sociale, dezinfectarea suprafețelor, la care se adaugă tradiționala pomenire a răposaților prin consumul băuturilor alcoolice, al produselor alimentare, schimbul de pomeni și îmbulzirea în jurul mormintelor constituie premise de declanșare a unei creșteri de cazuri de îmbolnăviri”, a mai menționat Ludmila Boțan.

Șefa de la „Servicii Funerare” mai subliniază că odată cu instituirea restricțiilor de acces pe teritoriul cimitirelor, combinatul se confruntă cu un număr mare de intrări nesancționate a persoanelor, „care acționează iresponsabil și nepăsător, sfidând în așa fel grav măsurile de securitate a sănătății și ordinii publice. Potrivit Ludmilei Boțan, suspendarea activităților de bază ale întreprinderii, cu excepția ceremoniilor de înhumare, generează o reducere semnificativă a veniturilor. Totuși, aceasta a făcut apel la rațiunea și spiritul civic al cetățenilor, pentru a petrece sărbătorile acasă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram