/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Un deputat a cerut demisia șefului Agenției Rezerve Materiale. „A fost reținut în cadrul unei cauze penale”

missing
18 mai 2021, ora 11:17

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a transmis o solicitare către ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, în care a cerut demisia șefului Agenției Rezerve Materiale, Gheorghe Tretiacov, întrucât acesta ar fi învinuit și reținut în cadrul unei cauze penale pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Alesul poporului a cerut să fie inițiată și o anchetă de serviciu. 

Deputatul spune că Gheorghe Tretiacov nu întrunește condițiile pentru accederea într-o funcţie publică cu statut special și anume cerința de a avea o reputație ireproșabilă.

Alesul poporului este de părere că aflarea unei persoane învinuite anterior de săvârșirea infracțiunii de însușire de bunuri este inadmisibilă într-o astfel de funcție, având în vedere că unele din funcțiile de bază ale Agenției Rezerve Materiale al MAI sunt:

– administrarea, coordonarea activităților și exercitarea controlului în domeniul rezervelor materiale ale statului;
– crearea rezervelor materiale de stat, acumularea, livrarea (stocarea) și păstrarea bunurilor materiale.

„Este inadmisibil ca o asemenea funcție strategică şi deosebit de importantă în stat să fie deținută de o persoană care a avut calitatea de învinuit și a fost reținută pe marginea unei cauze penale. Circumstanțele expuse caracterizează negativ șeful actual al Agenţiei și ne duce la concluzia că nu este demn de încredere, iar aflarea lui într-o poziție atât de importantă reprezintă un pericol real la adresa bunei-desfăşurări a activității Agenției și prin urmare un pericol la adresa securității statului”, a scris deputatul în solicitare.

Precizăm că, Guvernul a permis eliberarea a peste 20 de mii de tone de grâu alimentar din rezervele de stat, la ședința de pe 14 aprilie curent. Agenția Rezerve Materiale a fost autorizată să elibereze 20 de mii 787 de tone de grâu agenților economici, cu prezentarea unei garanții financiare.

Amintim că deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, a solicitat anterior Executivului în exercițiu să prelungească interdicția exportului de grâu din rezervele statului. Anterior, o solicitare în acest sens a fost făcută și de către secretara Consiliului Suprem de Securitate, Ana Revenco, care a expediat un demers către Guvern.

Precizăm că potrivit deciziei anterioare a Cabinetului de miniștri, restricții temporare la exportul de grâu, urmare a scandalului de la Giurgiulești, au fost impuse până pe data de 12 aprilie. Decizia a fost luată după solicitarea șefei statului, Maia Sandu, care a parvenit după ședința CSS.

La sfârșitul lunii martie curent, la portul Giurgiulești a fost un scandal, când mai mulți activiști ai unui partid politic au oprit mai multe camioane cu grâu. Ulterior, a avut loc ședința Guvernului la care s-a aprobat interdicția.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram