/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ „Ni se încalcă dreptul de a vota”. Moldovenii din Frankfurt au protestat, cerând mai multe secții la anticipate

06 iunie 2021, ora 15:52

Zeci de conaționali stabiliți în Germania au protestat duminică în fața Consulatului R. Moldova din Frankfurt, acolo unde la prezidențiale s-au format rânduri imense, fiind nemulțumiți că Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a majorat numărul secțiilor de vot preconizate a fi deschise în străinătate la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie. 

Oamenii au protestat cu pancarte și drapelul R. Moldova în mâini. „Nu ne ignorați”, „Vrem să votăm”, „Moldova – patria noastră” sunt doar unele dintre mesajele care au putut fi citite de pe foile ținute de conaționalii noștri. „Vrem mai multe secții de votare”, au scandat cetățenii moldoveni.

„Noi moldovenii din Frankfurt ne-am adunat în fața consulatului ca să protestăm față de decizia CEC-ului de a nu mări numărul secțiilor de votare. Noi nu suntem indiferenți, dar profund indignați că ni se încalcă dreptul de a vota”, a declarat un bărbat.

Conaționalii au cerut CEC-ului să-și revizuiască decizia, iar autorităților să-i pedepsească pe cei care le încalcă dreptul de a vota. „Să nu creadă că prin așa metodă pot să ne intimideze”, a spus un alt cetățean.

Unii oameni au venit la manifestație chiar dacă au la întreținere copii mici. Părinții își țineau micuții în brațe, iar alții în cărucioare. Cert este că toți s-au arătat nemulțumiți față de ultima decizie a CEC-ului, care prevede că din cele șase secții de vot preconizate pentru Germania, la Frankfurt va fi deschisă doar una.

Din această imagine puteți vedea rândul impunător de moldoveni care s-a format la Consulatul din Frankfurt, pe 15 noiembrie, în turul doi al alegerilor prezidențiale, din toamna anului 2020. Din nefericire, spre seară, numărul buletinelor de vot s-a epuizat și nu toți conaționalii au reușit să voteze.

Cel puțin trei partide au anunțat că vor protesta luni în fața CEC-ului, în legătură cu decizia privind nr. secțiilor de vot deschise în diaspora la anticipate. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma DA, și Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Discuții aprinse în cadrul ședinței de ieri a CEC, unde s-a stabilit numărul secțiilor de votare deschise în diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Secretarul general al CEC, fostul socialist Maxim Lebedinschi a solicitat deschiderea a 139 de secții de votare, asta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții, iar proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții.

Hotărârea a fost luată, deși mai mult de o sută de mii de cetățeni s-au înregistrat prelabil la alegerile parlamentare anticipate, iar la prezidențialele din toamna 2020, în mai multe secții nu au ajuns buletine de vot, cetățenii ne-exercitându-și dreptul la vot.

Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, hotărârea CEC privind numărul secțiilor de vot deschise peste hotare, la alegerile anticipate parlamentare din iulie.

Și PAS a anunțat că va contesta în judecată decizia CEC. Membrul PAS Sergiu Litvinenco examinează și posibilitatea depunerii unei plângeri penale pe numele secretarului CEC, Maxim Lebedinschi.

Președinta Maia Sandu a criticat decizia luată cu puțin timp în urmă de CEC de a deschide 139 de secții de votare pentru moldovenii aflați în afara țării. „Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăși împotriva poporului”, a spus șefa statului, somând CEC să-și reviziuască decizia.

De partea cealaltă, secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, susține că se încearcă intimidarea sa, iar declarațiile actorilor politici în adresa sa reprezintă niște „atacuri publice” care sunt contrare statutului membrilor Comisiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram