Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, îi dă replica primarului Ion Ceban, pe care îl acuză, la rândul său, că prin acuzațiile aduse astăzi în adresa sa, ar încerca, de fapt, să schimbe „focusul problemei” de la presupuse ilegalități comise de arhitectul șef al Capitalei, Svetlana Dogotaru, în procesul de autorizare a demolării Hotelului Național. 

Potrivit lui Chironda, Ceban însuși ar fi interesat de demolarea clădirii cu pricina.

„Un singur lucru e clar din această ieșire. Domnul Primar insistă să schimbe focusul problemei de la ilegalitățile făcute de Arhitectul-șef Svetlana Dogotaru și colegii săi în procesul de autorizare a demolării Hotelului Național pe mine și demisia mea. Este clar deja că Ion Ceban este personal interesat în demolarea acestei clădiri și acoperă cu prețul proprii imagini o ilegalitate promovată intens de cei care au influiență asupra sa. De asemenea, prin retragerea atribuțiilor mele de semnare a actelor permisive dl. Primar confirmă că eu sunt incomod anume din acest motiv – mă opun intereselor lui și a ”colegilor” săi în domeniul construcțiilor din oraș”, a scris Chironda pe pagina sa de Facebook.

„Este interesant să vedem cine va semna în continuare actele permisive. Probabil tot același coleg cuminte și ascultăror care reușește și la șantiere și la semnat de autorizații în lipsa mea”, a adăugat viceprimarul de Chișinău.

Victor Chironda susține că declarațiile de azi ale lui Ion Ceban, privind activitatea viceprimarului, ar fi minciuni.

„Astăzi primarul Ion Ceban mi-a dedicat tocmai o oră într-o conferință de presă. Ar fi fost bine dacă imi acorda săptămânal măcar câte o oră pentru a discuta problemele din activitatea primăriei. În toată această oră el a făcut ceea ce poate face cel mai bine – a spus minciuni. Voi veni cu clarificări pe fiecare dintre punctele expuse de domnia sa – nu am ce ascunde”, a mai scris Chironda, fără a face vreun comentariu pe marginea solicitării lui Ceban de a-și prezenta demisia.

Amintim că după scandalul în jurul demolării clădirii Hotelului Național și anchetei de serviciu pe numele lui Victor Chironda, primarul Ion Ceban, i-a cerut acestuia să își dea demisia, or, în caz contrar, îl dă el însuși afară. Deși Chironda se află încă oficial în funcție, Ceban susține că va semna curând o dispoziție privind distribuirea altor persoane a atribuțiilor care îi revin viceprimarului.

Într-o conferință de presă, Ion Ceban l-a acuzat pe Victor Chironda de faptul că nu și-a făcut bine munca și a menționat că majoritatea proiectelor inițiate de acesta au restanțe mari, iar în cazul multora dintre ele, lucrurile s-ar fi mișcat din loc abia după ce s-ar fi implicat personal.

Demolarea hotelului Național, aflat de ani buni în paragină, a devenit mărul discordiei între funcționarii Primăriei Chișinău. După ce arhitecta – șefă a municipiului a permis, prin semnătură, demontarea construcției, viceprimarul Victor Chironda a cerut suspendarea acesteia din funcție și inițierea unei anchete de serviciu, pentru că nu ar fi elaborat documentele de urbanism necesare. Potrivit lui Victor Chironda, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă. Chironda a precizat că este împotriva autorizației de demolare a clădirii, deoarece nu este clar ce urmează să fie construit în locul acesteia. Arhitectul-șef se apără și declară că emiterea autorizațiilor de desființare a unor astfel de obiective nu este un proces la discreția sa și nici a viceprimarului.

Construcția hotelului cu 17 etaje a început în 1974 și a fost finalizată în 1978. Pe atunci, oaspeții capitalei se puteau bucura de ascensoare, frizerie, chioșcuri pentru suvenire, curățătorie chimică, birouri de bilete de avion și pentru călătoriile cu trenul, dar și de un restaurant, unicul din capitală fiind considerat și o carte de vizită a orașului. De-a lungul anilor, însă, mândria Chișinăului – Hotelul Național s-a transformat într-o clădire pustie și a devenit casă pentru oamenii fără adăpost.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!