Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, în cadrul căreia s-a discutat despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate în afara țării, în urma deciziei Curții Supreme de Justiție (CSJ), care a obligat CEC-ul să deschidă mai multe secții de vot. 

La ședință au participat Dorin Cimil, președintele CEC, Vladimir Șarban, vicepreședintele CEC, Maxim Lebedinschi, secretarul CEC și ambasadorul SUA în țara noastră Dereсk J. Hogan.

Oficialii au discutat mai multe aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv prin prisma acțiunilor întreprinse de CEC pentru desfășurarea proceselor electorale și a provocărilor existente.

O temă aparte a discuțiilor s-a referit la organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate.

Alte subiecte de interes s-au referit la asigurarea dreptului la vot pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, acțiunile întreprinse de CEC pentru contracararea transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare, dar și realizările, de comun cu alte instituții ale statului, în vederea prevenirii răspândirii și infectării cu virusul COVID-19 în procesul de organizare a alegerilor.

Ședința la care reprezentanții CEC și cei ai Ministerului Afacerilor Externe (MAEIE) s-au consultat pe subiectul privind numărul secțiilor de vot deschise peste hotare la alegerile parlamentare anticipate din iulie a avut loc cu ușile închise. Nu se cunoaște care sunt rezultatele acestor discuții.

Amintim că CSJ a menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău privind numărul secțiilor de vot deschise în afara țării la alegerile parlamentare anticipate. CEC a fost obligat să-și revizuiască hotărârea prin care a decis să deschidă doar 146 de secții de votare în străinătate, deși Ministerul de Externe a propus 191.

Într-un comentariu pentru tv8.md, președintele CEC, Dorin Cimil, a anunțat despre noua ședința de consultare cu MAEIE.

Avocatul Poporului salută CSJ prin care a fost menținută hotărârea Curții de Apel Chișinău privind numărul secțiilor de vot deschise în afara țării la alegerile parlamentare anticipate.

Vineri CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!