/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Slusari vine cu noi acuzații la adresa ASP. „Creditele luate de instituție pentru efectuarea unor reparații vor fi rambursate din contul cetățenilor”

missing
23 iunie 2021, ora 10:48

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari susține că majorările tarifelor de la Agenția Servicii Publice (ASP) ar avea loc din cauza unei scheme bine puse la punct încă din anul 2017. Mai exact, parlamentarul spune că ASP ar fi accesat mai multe credite pentru a achita chiria spațiilor în care activează, iar acum se încearcă rambursarea acestor credite prin majorarea tarifelor la unele servicii. 

În 2017, Guvernul Filip anunță crearea ASP, responsabilă pentru prestarea serviciilor cadastrale, de înregistrare a întreprinderilor și organizațiilor, stare civilă, înregistrarea și evidența autovehiculelor și eliberarea documentelor de identitate. Potrivit deputatului, guvernarea de atunci ar fi promis că tarifele nu vor fi majorate.

„În 2018 se pornește procesul creării centrelor multifuncționale. În marea majoritatea cazurilor ASP nu folosește multiple clădiri, care se află în proprietate publică și recent au fost modernizate. În marea majoritatea a cazurilor se decide că centrele vor fi amplasate în spații private, de regulă aflate în proprietatea persoanelor afiliate lui Plahotniuc și Partidului Democrat. ASP accesează sute de milioane de credite pentru cumpărarea sau chiria clădirilor, precum și pentru repararea capitală a acestor imobile. La moment, suma totală a creditelor este egală cu 326 milioane de lei”, menționează Slusari pe pagina sa de Facebook.

Mai mult decât atât, vicepreședintele Platformei DA precizează că cea mai mare sumă de care ar fi beneficiat ASP pentru reparațiile centrelor multifuncționale este de 70 de milioane de lei.

„Cea mai mare suma de 70 milioane de lei a primit de la ASP compania Aria Grup SRL, gestionată de Constantin Hincota, compania care a încercat să „privatizeze” Casa Presei. Peste doi ani, în scopul rambursării creditelor, guvernarea Dodon decide majorarea mai multor tarife la cele mai solicitate servicii ASP. Deci, irosirea banilor publici de sute de milioane lei pentru gașca lui Plahotniuc și creditele luate de ASP urmează să fie compensată din contul cetățenilor și agenților economici”, declară Alexandr Slusari.

Pentru un comentariu în acest sens am contactat serviciul de presă al Agenției, însă nimeni nu a răspuns.Precizăm că, anterior, deputații Platformei DA au acuzat repetat Agenția Servicii Publice că a majorat nejustificat tarifele la unele servicii. Președintele fracțiunii, Alexandr Slusari, a prezentat și care este diferența de preț, în cadrul unei conferințe de presă la Parlament, pe 14 mai curent.

Noile tarife au fost făcute publice la data de 6 mai. Ulterior, Alexandr Slusari a prezentat și alte servicii care fie s-au scumpit, fie s-ar putea scumpi în cel mai scurt timp. Este vorba de tariful pentru eliberarea certificatului din registrul bunurilor imobiliare a crescut de la 33 de lei – la 130, aproape de patru ori; tariful pentru înregistrarea căsătoriei este de 260 de lei, asta chiar dacă acest serviciu anterior a fost gratuit; tariful pentru eliberarea certificatului de divorț a crescut de la 200 de lei, la 600 de lei și tariful pentru eliberarea plăcuțelor de înmatriculare urmează a fi majorat de la 470, la 550 de lei.

Atunci, ASP a precizat prin intermediul unui comunicat de presă că „majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare al acestora. Iar tarifele la serviciile cu termenul obișnuit s-au păstrat, acordând posibilitatea solicitantului de a alege serviciul”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram