Viceprimarul orașului Chișinău Victor Chironda a anunțat că va face un demers la Cancelaria de Stat pentru a fi examinată legalitatea dispoziției semnate de către primarul Ion Ceban prin care i-a limitat atribuțiile la coordonarea activității unei singure direcții.

În cadrul unei conferințe de presă, viceprimarul și-a motivat această acțiune prin faptul că „responsabil de activitatea de secretariat, petiții și audiență  este secretarul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), conform legii. Trebuie să vedem cum vom organiza această activitate”, a spus funcționarul.

Conform dispoziției semnate de primar, atribuțiile lui Victor Chironda se limitează la coordonarea Direcției corespondență, petiție și audiență, din cadrul aparatului Primăriei.

Pe 22 iunie curent, Ion Ceban a semnat dispoziția prin care i-a limitat atribuțiile viceprimarului Victor Chironda. Asta după ce i-a cerut să își dea demisia, spunând că în caz contrar îl dă însuși afară. Astăzi, funcționarul a declarat că nu vede niciun motiv pentru care trebuie să-și dea demisia și că va contesta toate actele emise de Primărie recent în privința sa.

Potrivit dispoziției, toate atribuțiile care îi reveneau lui Victor Chironda i-au fost atribuite unui alt viceprimar, Ilie Ceban. Astfel, pe lângă problemele juridice și implementarea politicilor anti corupție, Ilie Ceban va avea grijă și de domeniul urbanistic al municipiului Chișinău, de calitatea construcțiilor urbane, de problemele transportului public și ale căilor de comunicație.

Tensiunile dintre Ion Ceban și Victor Chironda s-au acutizat recent, după ce arhitecta – șefă a municipiului, Svetlana Dogotaru ar fi permis prin semnătură, demolarea clădirii Hotelului Național, aflată de ani buni în paragină. Viceprimarul a cerut suspendarea acesteia din funcție și inițierea unei anchete de serviciu.

Chironda susține că în timp ce se afla la serviciu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă. Chironda a precizat că este împotriva autorizației de demolare a clădirii, deoarece nu este clar ce urmează să fie construit în locul acesteia.

Acesta a mai menționat luni că va contesta autorizația de demolare a Hotelului Național. De asemenea, Chironda susține că va depune un demers repetat la Centrul Național Anticorupție, prin care va cere examinarea legalității acțiunilor fubncționarilor Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare.

Într-un final, Victor Chironda s-a ales cu o anchetă de serviciu, pentru că ar fi lipsit de la birou nemotivat, așa cum susține primarul Capitalei. Într-o conferință de presă susținută marți, 22 iunie, Ion Ceban l-a acuzat pe Victor Chironda că nu își face bine munca, iar din această cauză, mai multe proiecte din oraș ar fi în întârziere.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!