/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Șarov anunță că va contesta în instanță actul emis de ANI, în care este învinuit de conflict de interese cu fiul său

06 iulie 2021, ora 17:39

Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM), Igor Șarov, a declarat că va atacat în instanță actul emis de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în care este vizat de conflict de interese cu fiul său. 

„Regret această decizie. A prezentat toate explicațiile pertinente pe acest subiect. Din discuțiile aplicate cu mai mulți juriștii calificați și notorii, sunt sigur că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția și să o probez. Nu mă caracterizează să comentez deciziile primite. Cu părere de rău, va trebui sa ne întâlnim în judecată”, a precizat rectorul pentru tv8.md.

Igor Șarov este învinuit de ANI că, în perioada în care deținea funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, ar fi votat, în cadrul unui grup de lucru, pentru semnarea unui contract de achiziție, în sumă de peste 850 de mii de lei, între Minister și compania fiului său.

ANI spune că în ianuarie 2021 s-a autosesizat dintr-o investigație jurnalistică, în care se menționa despre faptul că fostul secretar de stat ar fi admis un conflict de interese cu fiul său. În cadrul controlului inițiat pe numele acestuia, inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă că, în perioada octombrie 2017 – august 2019, pe când Igor Șarov era secretar general de stat în cadrul Ministerului Educației, acesta a participat la luarea deciziilor în calitatea de președinte al grupului de lucru pentru achiziții al Ministerului, în privința unei editurii a cărei co-fondator figura fiul său, semnând în acest sens patru acte administrative.

„În anul 2018, grupul de achiziții al MECC a selectat editura fiului fostului secretar general de stat pentru editarea unor manuale, dintre mai mulți operatori economici înregistrați la această procedură. Ulterior, urmare deciziei grupului de achiziții, a fost semnat contractul cu această editură, în valoare totală de peste 853 de mii de lei. Din probatoriul acumulat, se deduce că fostul secretar de stat a participat și a votat în cadrul acestor ședințe, fără să declare corespunzător despre conflictul de interese în raport cu fiul său”, se arată într-un comunicat al ANI.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, Igor Șarov a invocat că nu a ascuns faptul că unul dintre fondatorii editurii este fiul său. La fel, acesta a menționat că nu a participat la aceste ședințe, iar deciziile grupului i-au fost doar transmise spre semnare post-factum.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul secretar general de stat al MECC va fi decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate public timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Fostul ministrul al Educației a fost ales pe 16 decembrie 2020 în calitate de rector al Universității de Stat din Moldova, după ce la 9 noiembrie 2020, Igor Șarov a anunțat că revine în domeniul cercetării și că și-a depus candidatura pentru funcția de rector al USM.

Însă, abia pe 19 martie, MECC a semnat ordinul de confirmare a acestuia în funcție. Igor Șarov spunea atunci că tergiversarea confirmării sale în funcție l-a împiedicat să-și exercite atribuțiile de rector, acest lucru afectând funcționalitatea instituției. Și USM și-a exprimat dezacordul în legătură cu tergiversarea procesului de confirmare a rectorului.

Amintim că pe 9 noiembrie premierul Ion Chicu l-a demis pe Igor Șarov din funcția de ministru al Educației, Culturii și Cercetării, la fel ca și pe alți trei miniștri înaintați anterior de Partidul Democrat. Decizia a venit după ce PDM a anunțat că după alegeri își va retrage exponenții din executivul condus de Chicu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram