Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că salută decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională modificarea legii privind activitatea instituției. ANI a declarat că apreciază această hotărâre, spunând că este una corectă și imparţială

„Considerăm că prin votarea acestei legi s-a dorit în mod voalat de a limita și îngrădi activitatea inspectorilor de integritate, în contextul în care aceștia au dat dovadă de curaj, atunci când au emis constatări și rezultate pe primele dosare pe avere de rezonanță. Apreciem implicarea autorului sesizării în adresa CC, având în vedere că instituția noastră nu îi revine o asemenea competență. Vom continua să realizăm misiunea noastră cu respectarea cadrului legal și nu vom admite nicio ingerință în activitate pentru a nu dezamăgi așteptările societății”, se arată într-un comunicat al ANI.

CCM a declarat neconstituțională legea prin care a fost modificată activitatea ANI, pe 16 decembrie 2020 de către Partidul Socialiștilor, grupul „Pentru Moldova” și Partidul „Șor”, după sesizarea depusă, pe 21 decembrie 2020, de către fostul deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în prezent ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Președinta CCM Domnica Manole a declarat că legea privind activitatea ANI a fost declarată neconstituțională din motiv că era în contradicție cu patru articole din Legea supremă.  

Întrucât legea contestată prevede că ea va produce efecte și pentru controalele începute de ANI până la intrarea ei în vigoare, pe 21 decembrie curent, CCM a suspendat-o. Curtea a reținut atunci că riscul eventualei încetări a dosarelor penale precum și a dosarelor de control al averilor și intereselor personale în cazul nesuspendării legii corespunde temeiurilor de suspendare stabilite în jurisprudența Curții.

Amintim că pe 16 decembrie ANI a dat aviz negativ asupra acestui proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nedorite asupra dosarelor de control aflate în gestiune, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!