/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Prim-ministra Natalia Gavrilița a ținut un discurs în cadrul Consiliului șefilor de state membre ale CSI: „Abordarea noii conduceri a R. Moldova urmărește o politică externă echilibrată”

missing
15 octombrie 2021, ora 14:45

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a ținut astăzi, 15 octombrie, un discurs, în format online, în cadrul Consiliului șefilor de state membre ale Comunitatății Statelor Independente (CSI). Principalele subiecte abordate au fost: dezvoltarea cooperării și relațiilor în cadrul CSI, politica noii conduceri a R. Moldova, eliminărea barierelor din calea comerțului reciproc și criza provocată de pandemie.

La începutul discursului, Natalia Gavrilița a salutat membrii Comunității și din numele președintei Maia Sandu, care nu a fost prezentă la eveniment.

„Această întâlnire este o bună ocazie pentru a face schimb de opinii cu privire la problemele de actualitate ale interacțiunii în cadrul CSI, precum și de a vorbi deschis despre cum putem face mai eficientă cooperarea noastră în cadrul CSI, astfel ca această cooperare să aducă rezultate pozitive care să fie resimțite în viața de zi cu zi a oamenilor. Sunt sigură că cetățenii așteaptă de la organizația noastră rezultate concrete și practice”, a spus Gavrilița.

De asemenea, prim-ministra a vorbit despre dezvoltarea relațiilor în cadrul CSI, care potrivit ei, sunt extrem de importante. Gavrilița a menționat că grupul CSI are potențialul să devină o asociație mai eficientă și de succes dacă scopul primordial al acesteia va deveni creșterea bunăstării oamenilor.

Ea spune că în pofida dificultăților, platforma CSI face posibilă continuarea dialogului dintre țări membre și încearcă să găsească soluții la problemele existente.

„Vreau să menționez că abordarea noii conduceri a Republicii Moldova urmărește în mod constant o politică externă echilibrată, luând în considerare interesele partenerilor noștri și promovându-și propriile priorități. CSI este un forum important pentru noi, deoarece deschide pentru Republica Moldova oportunități pentru cooperare economică și comercială eficientă și reciproc avantajoasă” a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a subliniat că Republica Moldova este interesată și în continuare să consolideze și să dezvolte legăturile comerciale în cadrul CSI pe principii de egalitate și în condiții reciproc avantajoase.

„Suntem gata să furnizăm produse agricole competitive și de înaltă calitate, dar și produse industriale. Sunt sigură că țările noastre au un mare potențial pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, care nu a fost pe deplin valorificat până acum. În opinia mea, una dintre sarcinile CSI este de a realiza acest potențial al cooperării comerciale și economice cât mai plenar”, spune Gavrilița.

Potrivit prim-ministrei, relațiile de liber schimb cu Uniunea Europeană nu sunt un obstacol în acest sens. Natalia Gavrilița crede că acest lucru face ca țara noastră să devină mai atractivă pentru partenerii din CSI, inclusiv în ceea ce privește deschiderea de întreprinderi mixte, creșterea investițiilor și implementarea proiectelor reciproc avantajoase care vizează diferite piețe.

Situația pandemică a fost un subiect important abordat în cadrul întâlnirii, iar Natalia Gavrilița a menționat că în ultimii doi ani trăim o realitate complet nouă. Potrivit ei, în aceste circumstanțe dificile, înțelegerea reciprocă și solidaritatea devin și mai importante.

„Profitând de această ocazie, aș dori să mulțumesc tuturor partenerilor noștri, inclusiv colegilor din CSI, pentru asistența oferită și sprijinul pentru eforturile autorităților din Republica Moldova în lupta împotriva COVID-19”, a declarat Gavrilița.

În final, prim-ministra a subliniat faptul că interesul R. Moldova este acela de a continua munca comună în cadrul programului Capitalele culturale ale CSI.

Conform acestui plan, în anul 2023, următorul forum va avea loc în țara noastră, orașul Comrat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram