/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Ultima Oră! Se convoacă Comisia pentru Situații Excepționale. Va fi propusă instituirea stării de urgență în domeniul energeticii!

missing
22 octombrie 2021, ora 08:44

Se convoacă Comisia pentru Situații Excepționale. După aceasta, se va întruni Guvernul, iar ulterior, premierul Natalia Gavrilița va veni în plenul Parlamentului, pentru a cere instituirea stării de urgență în energetică și a argumenta necesitatea acesteia. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de prim – ministra țării.

Natalia Gavrilița a mai menționat că măsura este necesară deoarece a scăzut presiunea în sistemul de transport al gazelor naturale.

„Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze netaurale. Dat fiind că Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă. Vreau să atenționez din start că în pofida utilizării unor proceduri execepționale de către guvernare, acestea sunt doar o soluție tehnică ce va permite să achiziționăm volumul necesar de gaze până la sfârșitul zilei de azi din surse alternative”, a declarat premierul.

„Situația de urgență e necesara că azi să fie oferite surse necesare din bugetul de stat companie Energocom care va cumpăra azi gaz la preț de piață”, a mai spus Gavrilița.

Potrivit Nataliei Gavrilița, joi, la Moscova s-a desfășurat o nouă rundă de negocieri privind aprovizionarea țării noastre cu gaz, însă nu există, deocamdată, o decizie definitivă privind acest lucru.

„Între timp, pe piața gazelor naturale din R. Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mln de metri cubi, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67 %”.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi a dat la rândul său asigurări că Legislativul va susține demersul Guvernului chiar astăzi și a cerut opoziției să nu politizeze problema asigurării țării cu gaz natural.

„E timpul să strângem rândurile, să fim solidari”, a subliniat Popșoi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram