/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Dă înapoi? Procurorul, desemnat de CSP să îl investigheze pe Stoianoglo, pentru gestionarea dosarului expulzării profesorilor turci, vrea să declare abținere

22 noiembrie 2021, ora 12:54

Andrei Bălan, procurorul desemnat săptămâna trecută de Consiliul Superior al Procurorilor să îl investigheze pe șeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, pentru modul în care a fost gestionat dosarul expulzării celor șapte profesori turci, pare să dea un pas înapoi. Acesta ar urma să declare abținere. 

Subiectul privind declarația de abținere a procurorului anticorupție, Andrei Bălan figurează pe agenda suplimentară a ședințeie Consiliului Superior al Procurorilor de luni, 22 noiembrie.

Pe agenda de bază se regăsesc trei subiecte și toate vizează procedura de evaluare a performanțelor procurorului general. Este vorba desăre aprobarea regulamentului privind procedura de evaluare a performanțelor procurorului general, desemnarea unui membru din partea Consiliului Superior al Procurorilor în componența Comisiei de evaluare a performanțelor prcurorului general și constituirea comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general.

La ședința de săptămâna trecută, CSP a decis că Alexandru Stoianoglo va fi investigat pentru modul în care Procuratura a gestionat dosarul celor șapte profesori turci, expulzați ilegal din țară în urmă cu trei ani. Se întâmplă după ce fosta deputată de la Partidul Platforma DA, Inga Grigoriu a depus o sesizare în acest sens la Consiliul Superior al Procurorilor. CSP a desemnat și un procuror responsabil pe caz. Este vorba despre Andrei Bălan de la Procuratura Anticorupție.

În opinia ex – deputatei, șeful suspendat al Procuraturii Generale nu și-a pus în aplicare pe deplin atribuțiile în cazul expulzării cetățenilor turci, care predau la liceul Orizont din Capitală. Mai exact, consideră Inga Grigoriu, nu a întreprins acțiunile necesare pentru constatarea întregului cerc de persoane implicate în reținerea și transferul cetățenilor în Turcia.

„Sesizarea depusă de mine în data de 4 noiembrie, are legătură cu investigarea defectuoasă a cazului de rezonanță internațională a dosarului celor șapte profesori turci, cu reședință permamentă pe teritorul Republicii Moldova, folosind ilegal resursele financiare ale statului în interesul unui stat străin”, a declat Grigoriu în fața membrilor CSP.

Și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a avut un cuvânt de spus despre prestația Procuraturii în ceea ce privește dosarul profesorilor turci.

„Domnul Stoianoglo, în prima zi când s-a întâmplat, a ieșit în conferință și a vorbit cu lacrimi în ochi despre acest caz și a spus că Botnari a fost condamnat, deși nu era, a spus că va face o anchetîă de serviciu, care tot nu a fost făcută”, a  menționat Sergiu Litvinenco.

Cei șapte profesori turci au fost reținuți în dimineața zile de 6 septembrie 2018 de către colaboratorii SIS,  care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Ulterior, fără vreo anchetă sau judecată, au fost expulzați în Turcia, unde au fost condamnați deja la închisoare.

În iunie 2019, R. Moldova a fost condamnată la CEDO pe acest caz. Potrivit deciziei CtEDO, fiecare dintre cetățenii turci urmează să primească câte 25 de mii de euro drept despăgubiri morale.

La Chișinău, singurul recunoscut vinovat în acest caz, în august anul trecut, a fost fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei și a fost privat și de dreptul de a ocupa o funcție publică în următorii cinci ani.Despre sentința aplicată lui Vasile Botnari, considerată mult prea blândă de mai multe voci, s-a aflat după aproximativ o lună. Înainte ca decizia instanței să ajungă în presă, procurorul general, Alexandru Stoianoglo a declarat la „Politica” Nataliei Morari că Vasile Botnari a fost condamnat  la închisoare cu suspendare și ar fi achitat deja 125 de mii de euro pierduți de R. Moldova la CEDO.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus procurorul. Alexandr Stoianoglo spunea atunci că Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

Totodată, doi foști adjuncți de la SIS ai lui Vasile Botnari, dar și fosta directoare a Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelingi, au fost scoși de sub urmărire penală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram