/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

De la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare va fi de 63 de ani. Proiectul de lege, votat în prima lectură

missing
25 noiembrie 2021, ora 22:54

Începând cu 1 ianuarie 2022, se stabilește vîrsta standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbați, iar pentru femei de 59 de ani, cu creștere treptată la 63 de ani până în 2028. După o serie de dezbateri, proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost aprobat în prima lectură, cu votul a 56 de deputați.

DOCUMENTUL prevede dreptul persoanelor care au contribuit la sistemul de pensionare și își pot confirma stagiul contributiv necesar, de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung. Acest fapt va permite realizarea dreptului la pensie până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

De asemenea, se propune revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie, iar coeficientul de indexare va fi racordat la cel al inflației pentru anul precedent indexării.

Proiectul de lege mai prevede și un coeficient de majorare a pensiilor în valoare de 50% din creșterea economică reală a anului precedent. Acesta va fi acordat anual,  în sumă fixă, la data de 1 aprilie.

Proiectul de lege a fost aprobat după ce deputatul PAS, Dan Perciun a înregistrat luni, 22 noiembrie, proiectul de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la vârsta de pensionare și schimbarea formulei de indexare a pensiilor, proiectul fiind elaborat împreună cu Guvernul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram