/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Platforma DA a constatat haos și lipsă de transparență în elaborarea actelor normative importante pentru sistemul de pensii

missing
26 noiembrie 2021, ora 11:44

Platforma DA a constatat haos și lipsă de transparență în elaborarea și promovarea actelor normative importante pentru sistemul de pensii (Legea privind sistemul public de pensii). Potrivit reprezentanților formațiunii politice, toate bugetele sociale ar trebui să fie discutate transparent în cadrul audierilor publice. Declarațiile au fost făcute de Liviu Vovc și Stela Macari în cadrul unei conferințe de presă.

„Aceste proiecte au fost făcute pe ascuns, fără consultarea patronatelor, societății civile și fără consultarea sindicatelor. Chiar dacă s-a promis că vor fi făcute consultări publice, acestea nu au mai avut loc”, a menționat Vovc.

Liviu Vovc a subliniat că acest proiect este unul crud, iar Platforma DA a venit cu unele recomandări pentru guvernare:

  • La indexarea suplimentară pentru creșterea pensiilor trebuie să fie luat în calcul salariul mediu pe economie din anul respectiv și nu produsul intern brut. Aceste sume fixe să fie plătite persoanelor care au nevoie, cu ajutorul consultărilor publice
  • Modificări pentru articolul care include pensia anticipată pentru stagiul lung. În actualul stagiu, de această pensie beneficiază circa 4000 de persoane, un număr foarte mic
  • Propunem guvernării să nu se grăbească cu majorarea vârstei de pensionare pentru anul viitor. În comparație cu media de speranță la viață în cele 27 de state UE, în R. Moldova speranța la viață este cu 10,4 ani mai mică

Platforma DA insistă că toate proiectele legate de bugetul asigurărilor sociale, schimbarea formulei de indexare a pensiilor și majorarea vârstei de pensie trebuie să fie discutate transparent în cadrul unor audieri publice.

Amintim că joi, 25 noiembrie, Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, care stabilește începând cu 1 ianuarie 2022,vârsta de pensionare de 63 de ani pentru bărbați, iar pentru femei de 59 de ani, cu creștere treptată la 63 de ani până în 2028.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram