Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

social

Noapte „de foc” în Capitală: Circa 100 de oameni, ținuți cu forța într-un local

31 ianuarie 2022, ora 14:14
Distribuie:

Noapte „de foc” în Capitală! Circa 100 de persoane au fost ținute cu forța, timp de aproximativ trei ore, într-un local din sectorul Râșcani. S-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică, când poliția a intervenit, pentru a face verificări în contextul restricțiilor impuse de COVID - 19. Atunci când oamenii legii s-au apropiat de club, administrația a stins luminile și a încuiat toate ușile. 

Poliția ar fi intervenit în acea seară de două ori în localul cu pricina. Prima verificare a avut loc în jurul orei 22.30, iar oamenii legii s-au întors și după miezul nopții, când au constatat că clubul continua să activeze la o oră interzisă prin decizia Comisie Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Mai mult, în interior se aflau aproximativ 100 de persoane. Toate au fost ținute cu forța în interior, în încercarea de a lăsa polițiștilor impresia că localul, în realitate, nu ar activa.

„Poliția a stabilit că activitatea este desfășurată totuși și a încercat să convingă administrația să deschidă. Negocierile s-au întins destul de mult”, a spus Iurie Podarilov, șeful Inspectoratului General de Poliție.

Administratorii clubului au stat trei ore la negocieri cu oamenii legii, iar într-un final au deschis. Pe acest caz a fost pornit un proces contravențional. Administrația localulului, dar și clienții care se aflau acolo în plină pandemie într-un număr atât de mare ar putea fi trași inclusiv la răspundere penală.

„Agentul economic poate fi sancționat inclusiv sub prisma legislației penale pentru privarea ilegală de libertate a cetățenilor. Clienții sunt verificați dacă nu cumva unii ar fi trebuit să se afle în izolare” a precizat Iurie Podarilov într-o conferință de presă. 

Portalul Deschide.md scrie că printre cei care au fost ținuți cu forța în local sunt mai mulți procurori, judecători și ofițeri CNA. Informația nu a fost confirmată și nici infirmată de Podarilov. 

Localul respectiv nu ar fi la prima abatere de acest gen constată de poliție. Recent, IGP a înmânat municipalității o prescripție privind sancționarea acestuia, lucru care nu s-a mai întâmplat. 

Potrivit poliției, în acest sfârșit de săptămână au fost verrificați 16 agenți economici, care au activat contrar prevederilor CNESP. Majoritatea, cluburi de noapte, administratorii cărora au tot încercat să îi ducă în eroare pe oamenii legii. 

„Cluburile lucrau și la 02.00 noaptea. Unele au încercat să inducă în eroare, ca exemplu simularea sistării activității. După verificare, reluau activitatea, trăgeau draperiile, puneau muzica la minimum, dar cu deservirea a zeci de clienți și încălcarea restricțiilor”, a subliniat Iurie Podarilov. 

Potrivit ultimei decizii CNESP, din cauza situației pandemide care se menține gravă, activitatea cluburilor de noaptea este interzisă, la fel ca în cazul centrelor de agrement și a parcurilor de distracții.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ „Stă în castel, dar declară venituri de 2.000 de lei, ceva nu e în regulă”: Cum vor fi verificate datele de pe compensatii.gov.md

04 octombrie 2022, ora 23:12
Distribuie:

Veniturile introduse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, compensatii.gov.md, vor fi verificate, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Potrivit acestuia, controlul va fi selectiv, mai exact pentru cazurile în care se remarcă abuzuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 4 octombrie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Noi știm că există multe activități economice care nu declară în mod regulat veniturile. De aceea, contăm pe onestitatea cetățenilor. Bineînțeles, vor exista și proceduri de verificare selectivă pentru acele cazuri în care sunt indici de risc, de abuz. Avem inspecția socială care poate verifica dacă este evident că o familie abuzează sistemul”, a precizat ministrul.

Există un mecanism de estimare indirectă a bunăstării gospodăriei.

„Este o procedură care funcționează și în cazul ajutorului social. Dacă o familie locuiește într-un castel, dar a declarat venituri de 2.000 de lei, ceva nu este în regulă. De aceea, avem și acei indicatori proxi, de avere, care vor elimina din start familiile care au avere foarte mare, care au imobile în valoare de peste 5 milioane de lei sau care au patru sau mai multe locuințe”, a subliniat Spatari.

În acest an, compensațiile vor fi acordate în funcție gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei familii. Se va ține cont de bugetul familiei, luându-se în calcul cât de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Când urmează a fi lansată platforma compensatii.gov.md și ce date vor introduce cetățenii în sistemul informațional

04 octombrie 2022, 22:10

Cei 7 pași pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică și soarta celor neînregistrați pe compensatii.gov.md

03 octombrie 2022, 22:10

Cum va fi stabilit gradul de vulnerabilitate energetică pentru compensații la gaz și cum se vor înscrie online cetățenii

27 septembrie 2022, 21:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram