Războiul din țara vecină a accelerat drumul Ucrainei și Republicii Moldova către UE. Cel puțin asta crede deputata PAS, Ina Coșeru, invitată la emisiunea „Доброго вечора, ми з України”. Aceasta a mai declarat că în prezent, ambele țări încearcă să-și croiască independența energetică.
„Invazia Federației Ruse în Ucraina ne-a consolidat pe noi pe toți în dorința noastră de a ne integra în spațiul european. A accelerat procesul de integrare europeană. În 2022, Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de țări candidate, ceea ce trebuia să se intimele mai târziu, dar ceea ce s-a întâmplat pe 24 februarie 2022, a accelerat lucrurile”, a spus Ina Coșeru.
Potrivit deputatei PAS, statutul de țări candidate la UE a deschis noi avantaje Moldovei și Ucrainei în domeniul dezvoltării comerțului, lansării proiectelor de infrastructură și interconectării cu spațiul european, inclusiv la rețelele energetice.
„Dacă 30 de ani noi am avut o dependență totală față de o singură sursă din Federația Rusă, acum și Ucraina, și Republica Moldova, noi ne construim sectoarele energetice independente și putem să procurăm surse energetice pe piețe europene. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat niciodată și acum iată că se întâmplă extrem de repede, cu viteza luminii, pentru că Ucraina și Republica Moldova sunt conectate la rețeaua electrică europeană din martie 2022”, a menționat Coșeru.
TV8.md reamintește că Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. Ulterior, ziua de 23 iunie 2022 devine una istorică pentru parcursul european al Republicii Moldova. Atunci, președintele Consiliului European, Charles Michel anunța acordarea statutului de țări candidate Republicii Moldova și Ucrainei, pentru aderarea la UE.
De atunci și până astăzi, Republica Moldova a făcut progrese masive pentru a se apropia de familia Uniunii. Potrivit ministrului de Externe, Republica Moldova și-a făcut bine temele pentru acasă și a realizat 94% din recomandările Comisiei Europene. De asemenea, au fost făcute progrese în armonizarea legislației naționale la cea a UE și au fost create numeroase misiuni și platforme de lucru cu experți naționali și internaționali în domenii precum: apărare, energie sau securitate cibernetică.
De exemplu, pe 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea, manipularea și interferența informațiilor străine.
În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atât din partea grupurilor interne cu interese create, cât și din partea Rusiei.
În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 28 august, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre până în 2030.
În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.
În octombrie 2023, Parlamentul European a votat o rezoluție în care solicită Consiliului European inițierea negocierilor de aderare. Documentul a fost votat cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.
Iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană (CE) a recomandat oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE.
A urmat o altă zi istorică pe 14 decembrie, când Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Consiliul European a decis, de asemenea, să ofere statut de candidat Georgiei, dar și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.