Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 934: Alertă pentru Moldova, refuz din SUA și schimb de prizonieri! Biden: „Putin nu va învinge”

Joe Biden s-a întâlnit cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi: SUA vor anunța vineri „noi sancțiuni majore” împotriva Rusiei

missing
23 februarie 2024, ora 10:25

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit joi cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi, Iulia și Dasha Navalnaia, la San Francisco, California. Acesta a transmis condoleanțe familiei, precum și „admirația” sa pentru „curajul extraordinar și moștenirea sa de luptă împotriva corupției” a lui Navalnîi, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Astăzi, m-am întâlnit cu Iulia și Dasha Navalnaia - persoanele dragi lui Alexei Navalnîi - pentru a le transmite condoleanțe pentru pierderea lor devastatoare”, se arată înmesajul publicat pentru de X al președintelui SUA.

„Președintele a subliniat că moștenirea lui (Aleksei Navalnîi) va continua prin intermediul oamenilor din Rusia și din întreaga lume care deplâng pierderea sa și luptă pentru libertate, democrație și drepturile omului”.

Se așteaptă ca administrația Biden să anunțe vineri „noi sancțiuni majore” împotriva Rusiei, ca răspuns la moartea lui Navalnîi și la războiul în curs de desfășurare din Ucraina.

Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a declarat pentru Reuters că sancțiunile vizează peste 500 de ţinte, scrie G4Media. Acţiunea, în parteneriat cu alte ţări, va viza complexul industrial militar al Rusiei şi companii din ţări terţe care facilitează accesul Rusiei la mărfurile pe care le vrea, a afirmat Adeyemo, în contextul în care Washingtonul urmăreşte să tragă la răspundere Rusia pentru război şi pentru moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.

Pachetul va fi cel mai recent din mii de sancţiuni vizând Moscova anunţate de Statele Unite şi aliaţii săi în urma invadării Ucrainei de către Rusia, în 2022, ceea ce a dus la moartea a zeci de mii de oameni şi la distrugerea unor oraşe.

Noile sancţiuni vin în contextul în care SUA şi aliaţii săi doresc să menţină presiunea asupra Rusiei, în pofida îndoielilor cu privire la aprobarea de către Congresul SUA a unor noi pachete de asistenţă de securitate pentru Kiev.

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort. 

În presă a apărut un video care ar fi fost filmat pe 15 februarie, la o ședință de judecată. Din imagini reiese că nimic nu prevestea o tragedie. Opozantul era optimist și glumea: „Onorat, îți voi trimite numărul meu personal de cont, astfel încât să poți folosi salariul tău uriaș de judecător federal pentru a-mi alimenta contul personal, pentru că rămân fără bani și, datorită deciziilor tale, se va epuiza și mai repede”.

Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei.

„Evident că a fost ucis de Putin, ca și alții care au fost chinuiți, torturați din cauza acestei singure persoane. Lui Putin nu-i pasă cine moare, atâta timp cât își păstrează funcția. Și de aceea nu trebuie să păstreze nimic. Putin trebuie să piardă totul, trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de X.

„Moartea sa într-o închisoare rusească și fixarea și frica unui singur bărbat nu fac decât să sublinieze slăbiciunea și putregaiul din interiorul regimului pe care l-a construit Putin. Toate faptele trebuie să fie stabilite și Rusia are de răspuns la întrebări serioase”, a subliniat secretarul de stat american, Antony Blinken.

„Rusia i-a luat libertatea și viața, nu și demnitatea.Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor... Lupta lui pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt la soția și copiii lui”, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Nu sunt surprins și sunt indignat de această știre. El a ținut piept „cu curaj” corupției și violenței din cadrul administrației Putin. Această tragedie ne reamintește miza acestui moment. Trebuie să asigurăm finanțarea pentru ca Ucraina să poată continua să se apere. Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a fost atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a fost. A fost curajos. Avea principii… dedicat construirii unei Rusii în care exista și se aplica pretutindeni un stat de drept și care credea că Rusia, așa cum o știa el, este o cauză pentru care merită să lupte. Nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”, a declarat președintele SUA, Joe Biden.

Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea socială că „moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă este o reamintire dură cu privire la presiunile regimului asupra opoziției. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”.

Și președintele Legislativului, Igor Grosu, a reacționat. „Întreaga lume este îngrozită de moartea lui Alexei Navalnîi, care a avut un impact incontestabil asupra luptei Rusiei pentru democrație. Moștenirea sa trebuie să dăinuie, deoarece o Rusie liberă înseamnă o lume mai sigură pentru noi toți. Cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexei Navalnîi”.

Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Declarațiile au fost făcute de către aceasta în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Am stat și m-am gândit, să ies cu declarații sau să zbor imediat la copiii mei. Dar după m-am gândit ce ar fi făcut Alexei în locul meu. Sunt sigură că era să fie aici. Primim informații doar din presa de stat, dar știm că aceste surse întotdeauna mint. Dar dacă această informație este adevărată, îmi doresc ca Vladimir Putin și cei care îl înconjoară, să știe, că ei poartă responsabilitate pentru ce au făcut cu țara, cu soțul meu, și cu copiii mei. Această zi va veni foarte curând. Îi chem pe toți să câștigăm lupta cu acest regim odios din Rusia. Vladimir Putin trebuie să poartă răspundere personală pentru ce au făcut cu țara noastră în ultimii ani”, a spus Iulia Navalnaia.

Pe 19 februarie, soția lui Navalnîi a anunțat că intenționează să continue munca în absența acestuia. De asemenea, ea a declarat că știe de ce soțul ei a fost omorât și în viitorul apropiat va dezvălui numele și fețele celor care i-au luat viața lui Alexei Navalnîi.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. 

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:

„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ „M-a bătut de la nimic”. Mărturia unei supraviețuitoare a violenței domestice, aflată într-un centru
/VIDEO/ „M-a bătut de la nimic”. Mărturia unei supraviețuitoare a violenței domestice, aflată într-un centru

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 934: Alertă pentru Moldova, refuz din SUA și schimb de prizonieri! Biden: „Putin nu va învinge”

14 septembrie 2024, ora 21:43

SUA acuză mass-media rusă RT de operaţiuni secrete în Republica Moldova. Între timp, Ucraina nu poate ataca Rusia cu rachete ATACMS, a transmis purtătorul de cuvânt de securitate al Casei Albe după ultimul avertisment al lui Vladimir Putin. Pe de altă parte, Germania a oferit vineri o portiță prin care Kievul ar putea primi ce-și dorește. Volodimir Zelenski le reproșează aliaților că nu doboară rachetele și dronele rusești și că le e frică și să vorbească despre asta.

Totodată, Putin îl contrazice pe Șoigu și a declarat că „nu a refuzat niciodată” să negocieze cu Kievul, chiar dacă acesta pretinde că a capturat peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc. Pentru negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina și-au arătat disponibilitatea de a media conflictul șase țări, printre care două state mici surpriză și 2 mari puteri, notează Ziare.com. Rusia şi Ucraina au făcut sâmbătă un schimb de 206 de prizonieri de război, inclusiv soldaţi ruşi capturaţi de armata ucraineană în timpul raidului său la frontieră în regiunea Kursk.

UPDATE Rusia şi Ucraina au făcut sâmbătă un schimb de 206 de prizonieri de război, inclusiv soldaţi ruşi capturaţi de armata ucraineană în timpul raidului său la frontieră în regiunea Kursk, informează EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina a făcut sâmbătă un nou apel către Occident pentru a-i permite să lovească mai adânc pe teritoriul rus, după ce, cu o zi înainte, întâlnirea între președintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer nu a produs nicio schimbare vizibilă în politica celor două țări privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune, informează The Associated Press (AP). „Terorismul rus începe la depozitele de arme, aerodromurile şi bazele militare din interiorul Federaţiei Ruse”, a afirmat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Andrii Yermak. „Permisiunea de a lovi adânc în Rusia va accelera soluţia”, a precizat el, potrivit News.ro

UPDATE Un înalt oficial al Kremlinului, Dmitri Medvedev, a susținut că, având în vedere incursiunea ucrainenilor în Kursk, Moscova ar putea folosi noile sale tehnologii de armament, pentru a transforma Kievul "într-un uriaș morman calcinat".

UPDATE Un scandal diplomatic capătă amploare, după ce sute de panouri cu inscripțiile „Rusia nu este dușmanul nostru” și o cerere pentru guvernul italian de oprire a sprijinului pentru Ucraina au apărut în mai multe orașe ale țării, relatează CNN. Ambasada Ucrainei la Roma a cerut autorităţilor italiene să pună capăt „campaniei de reabilitare a imaginii statului agresor”.

UPDATE Opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a-şi arăta intenţia, au declarat analişti, potrivit Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimi Zelenski, l-a primit la Kiev pe actorul american Michael Douglas. Zelenski a publicat pe contul său de X/Twitter un scurt clip video în care liderul de la Kiev apare alături de soția sa în timp ce discută cu Michael Douglas și fiul acestuia, Dylan, scrie Digi24.

UPDATE Mass-media rusă RT s-a transformat într-o "ramură" a informaţiilor ruse, a acuzat vineri, 13 septembrie, secretarul de stat american Antony Blinken, care a denunţat activităţile ilicite de destabilizare în lume ale acestei instituții, relatează AFP.  "Ştim că RT are capacităţi cibernetice şi s-a angajat în operaţiuni secrete pentru a influenţa informaţiile şi achiziţionarea de material militar", a declarat presei Blinken, menţionând activităţile grupului media rus RT, în special în Republica Moldova. Administrația Biden a impus vineri sancțiuni asupra a trei entități rusești și a două persoane care au legături cu RT, potrivit unei note informative a Departamentului de Stat.

UPDATE În anul 2024, Ucraina a înregistrat cea mai mare rată a mortalității și cea mai mică rată a natalității din lume. În topul statelor cu cele mai multe decese din totalul populației, România este pe locul cinci, iar Moldova ocupă locul 8.

UPDATE NATO a anunțat, vineri, că a condamnat cu fermitate atacul rusesc cu rachete de joi asupra unei nave civile cu cereale în Marea Neagră. „Nu există nicio justificare pentru astfel de atacuri. Atacul de ieri arată încă o dată natura necugetată a războiului Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah.

UPDATE Moscova consideră transferul de către Lisabona a șase elicoptere rusești de stingere a incendiilor la Kiev ca pe un pas ostil, care va adânci și mai mult criza în relațiile ruso-portugheze, se precizează într-un comentariu al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

UPDATE România şi-a asumat pregătirea unui pilot, iar Olanda pentru ceilalți trei.Pentru pregătirea pilotului ucrainean, va exista o decizie a Guvernului (OUG sau HG), costurile fiind suportate din bugetul MApN pe anul în curs, fără estimări de alocări suplimentare.Sursele militare afirmă că suma necesară pentru pregătirea completă a unui pilot ucrainean pentru a opera în deplină siguranţă un avion de luptă F-16 se ridică la 5 milioane de euro pe întreg ciclul de antrenament, notează Ziare.com.

UPDATE Trupele ruse au lansat o ofensivă „rapidă” în regiunea Kursk, dar nu au obținut încă succese „serios” în zonă, a declarat președintele Volodymyr Zelensky pe 13 septembrie la conferința Strategiei Europene de la Ialta (DA).

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a dat trupelor sale termen până la 1 octombrie să învingă invazia ucraineană din regiunea Kursk. Miercuri, regimentele rusești au contraatacat regiunea din nu mai puțin de trei direcții, potrivit Forbes.

UPDATE După ce președintele rus Vladimir Putin a revenit la amenințarea Occidentului cu războiul „dacă Kievul folosește rachete occidentale cu rază lungă de acțiune”, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă „frica” Occidentului căruia-i cere să ajute Ucraina să doboare rachetele ruseşti, relatează AFP. Totodată el spune că spune că urmează să se întâlnească cu omologul său american Joe Biden luna aceasta pentru a-i prezenta ”planul victoriei”, care va pune capăt războiului, scrie Știripesurse.

UPDATE Ministerul ucrainean de Externe a afirmat vineri că forțele Moscovei au lansat 8.060 de drone Shahed dezvoltate de Iran asupra Ucrainei de când a început invazia rusă pe scară largă, în urmă cu 2 ani și jumătate, informează Reuters. „Parteneriatul dintre Rusia și Iran a dus la pierderea de case și de vieți”, a scris Ministerul de Externe, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

UPDATE „În ciuda capacităților extinse de apărare aeriană ale Rusiei, există limitări pentru protejarea eficientă a tuturor țintelor”, a declarat Mattias Eken, expert în apărare și securitate la RAND Europe, pentru Kyiv Independent.De la începutul lunii septembrie, Ucraina a desfășurat două atacuri în masă asupra Rusiei, folosind cel puțin 144 de drone într-una și 158 în cealaltă, potrivit autorităților ruse, notează Ziare.com.

UPDATE România a respectat calendarul de decarbonizare şi a sprijinit activ Ucraina şi Republica Moldova, dar când vine vorba de a beneficia de preţuri similare celor din Vestul Europei, lucrurile stau altfel, e nevoie de echitate în toată Europa, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja, notează Mediafax.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri afirmaţiile „incredibil de periculoase" ale preşedintelui Vladimir Putin cu privire la un posibil război între ţara sa şi ţările NATO, relatează AFP. Preşedintele rus a declarat joi că dacă Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia", notează Agerpres.

UPDATE Fondul Monetar Internațional, FMI, trimite o delegație în Rusia pentru a analiza economia acestei țări, pentru prima dată de la invazia în Ucraina, într-un demers care a provocat furie și consternare în multe capitale europene, relatează The Guardian.

UPDATE Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, anunță că avioanele F-35 care urmează să fie achiziţionate, vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat. Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce va duce la o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare şi la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, anunță Ambasada SUA la București, potrivit Agerpres.

UPDATE Forțele ruse „și-au concentrat toate eforturile în direcția Pokrovsk”, susține purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmytro Lykhoviy, potrivit POLITICO. Joi, invadatorii au întrerup alimentarea cu apă a orașului, iar locuitorii au fost îndemnați de autorități să evacueze zona, pentru că „situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat”. În acest timp, Moscova își extinde ofensiva în regiunile Donețk și Herson, scrie Digi24.

UPDATE „Nu mă gândesc prea mult la Putin”, a spus vineri președintele american Joe Biden, întrebat despre amenințările președintelui rus cu un posibil război între Rusia și NATO, în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu premierul britanic Keir Starmer, relatează AFP. Biden a mai spus că Vladimir Putin nu va învinge în războiul cu Ucraina.

UPDATE Statele Unite mențin decizia de a interzice Ucrainei să bombardeze Rusia cu rachete americane de rază lungă. Este anunțul cel mai recent al purtătorului de cuvânt pentru securitate al Casei Albe, John Kirby, care îl dezamăgește pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat vineri că fiecare ţară care furnizează arme cu rază lungă de acţiune Ucrainei este liberă să decidă modul în care le va utiliza Kievul, minimalizând în acelaşi timp ameninţările Rusiei că acestea ar putea fi utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul rus, potrivit EFE, scrie Agerpres.

UPDATE Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a condamnat vineri, 13 septembrie, la Zagreb, atacul Rusiei asupra unei nave comerciale din Marea Neagră şi a apreciat că această agresiune recentă este "o încălcare flagrantă a dreptului internaţional".

UPDATE China, India, Brazilia, Turcia, Austria și Ungaria își doresc să intermedieze discuții de pace între Putin și Zelenski, însă mai mulți analiști susțin totuși că ponderea cea mai mare în posibile discuții ar avea-o forțele occidentale, în frunte cu Statele Unite și Marea Britanie, potrivit Newsweek.

UPDATE Prietenia „fără limite” dintre China și Rusia este pusă la încercare în Europa. Operațiunile de spionaj ale Beijingului și Moscovei, inclusiv recrutarea de agenți, se suprapun din ce în ce mai mult în cadrul Uniunii Europene, a declarat pentru POLITICO un înalt oficial european din domeniul serviciilor secrete, în timp ce analiștii în domeniul securității semnalează încercările tot mai mari ale Beijingului de a influența afacerile UE, notează Digi24.

UPDATE Procesul împotriva unei dame de companie de origine belarusă, judecată marţi în Thailanda, a suscitat interesul presei internaţionale, după ce această prostituată de lux care a frecventat elita politică rusă a dat asigurări că are dezvăluiri de făcut cu privire la rolul Moscovei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, informează AFP, citat de Agerpes. 

UPDATE Piloții ucraineni de drone au ajuns la nivelul la care pot doborî dronele rusești folosind alte drone, ceea ce implică un nivel de îndemânare ieșit din comun.  Pe rețelele sociale apar tot mai multe filmări în care drone rusești de diferite tipuri sunt urmărite și doborâte de drone ucrainene FPV (First Person View, dotate cu cameră video prin care pilotul vede ce „vede” și drona). Totuși, „mai este încă mult de lucru pentru a curăța cerul ucrainean de dronele rusești de recunoaștere”, notează Digi24.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 933: Moment critic, risc de escaladare și navă suspectă! Putin amenință NATO, dar Londra îi dă un sfat
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ „M-a bătut de la nimic”. Mărturia unei supraviețuitoare a violenței domestice, aflată într-un centru
/VIDEO/ „M-a bătut de la nimic”. Mărturia unei supraviețuitoare a violenței domestice, aflată într-un centru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.