Modificările aduse Legii amnistiei au generat riscuri și vulnerabilități care au fost exploatate abuziv de diverși actori din sistemul justiției și penitenciarelor. Este opinia președintei Maia Sandu, care a subliniat că aceste fapte trebuie investigate riguros.
„Evident că acum trebuie dusă până la capăt și făcută riguros cercetarea în raport cu cei care au comis aceste abuzuri, oameni din sistem și mă refer aici și la justiție, și la oameni din sistemul penitenciarelor. În același timp, trebuie analizat de ce s-a modificat legea, de ce s-a intervenit cu aceste amendamente, de ce nu s-a făcut o analiză a riscurilor, pentru că știm cu toții, nu este o noutate că aceste riscuri există, că justiția încă nu este reformată până la capăt”, a declarat Maia Sandu, prezentă la Adunarea Judecătorilor din 11 aprilie.
„Știm că și în sistemul de administrare a penitenciarelor, avem încă cazuri când oamenii nu-și îndeplinesc corect responsabilitățile. Deci se va analiza pe ambele părți, cine și de ce s-au produs aceste lucruri”, a adăugat șefa statului.
Totodată, Sandu a subliniat că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a proteja cetățenii:
„Ați văzut că Parlamentul a adoptat o lege de interpretare. Ați văzut că Curtea Constituțională a suspendat toate aceste procese și am văzut și decizii ale instanțelor superioare care au anulat, cel puțin în raport cu 2 deținuți pe viață, deciziile primei instanțe care i-au eliberat. Trebuie să ducem aceste analize și investigații până la capăt, iar, între timp, instituțiile fac totul ca să asigure siguranța cetățenilor”.
TV8.md amintește că acum două săptămâni, interlopul Alexandru Sinigur, condamnat la detenție pe viață, a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative la Legea amnistiei, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar Curtea de Apel Nord a admis recursul și a respins cererea de eliberare a lui Sinigur.
Și liderul unei grupări de killeri extrem de temute în anii 90, Iurie Radulov, a fost eliberat condiționat din penitenciar. Ulterior, Curtea de Apel a hotărât că acesta se va întoarce după gratii. Până atunci însă, oamenii legii îl caută pe interlop, care a părăsit Republica Moldova.
În urma scandalului legat de aplicarea Legii amnistiei, șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Anatolie Falca, a demisionat. Interimatul este asigurat acum de Alexandru Adam.
Totodată, deputata Olesea Stamate a fost exclusă din PAS pe 4 aprilie, după ce modificările legislative pe care le-a promovat au dus la eliberarea unor persoane condamnate pe viață. Aceasta susține că a acționat legal și că are „sufletul împăcat”.
În aceeași zi, Parlamentul a modificat Legea amnistiei: persoanele condamnate pe viață nu vor mai putea fi eliberate înainte de 30 de ani și nu vor mai putea beneficia simultan de comutarea pedepsei și de eliberare condiționată.
Iar la solicitarea procurorului general, Curtea Constituțională a decis să suspende temporar aplicarea unor prevederi din Legea amnistie. Este vorba despre părțile din lege care permiteau comutarea (înlocuirea) pedepsei cu închisoarea pe viață cu o pedeapsă de 30 de ani.