Zeci de oameni au protestat astăzi în fața Ministerului Justiției din Chișinău, cerând autorităților să intervină în cazul lui Nicanor Ciochină, învinuit de omorul unui copil, dar reales primar al comunei Boldurești. Protestatarii, alături de mama băiatului ucis, susțin că justiția întârzie, iar procesul este tergiversat intenționat.

Avocatul victimei, Dorin Podlisnic, a condamnat dur situația:
„Eu propun pe Gheorghe Cotorobi, condamnat pe viață pentru uciderea Anei-Maria să-l alegem un președinte de raion, nu de alta, da să nu se piardă omul în penitenciar când, mă rog, poate omul aspiră la ceva mai mult decât o sentință pe viață. (...) Nu poți să ucizi un copil și să mai vrei să devii primar în localitatea unde locuiește mama acestui copil și familia sa. Mai mult, m-a uimit alegerea acestor săteni, că o aruncat o lingură de pietriș și au îndreptat drumul. Oameni buni, asta e datoria și obligația pozitivă a oricărui primar”.
Totodată, acesta acuză strategii de amânare intenționată a procesului:
„Modul în care amână ședințele, modul în care inventează motive de amânare tergiversează procesul la nesfârșit. Domnul stă bine mersi în primărie sau acasă, clienta mea vine prin transport, la 6 dimineața se pornește din localitate, intră în sala de judecată și e cerere dă amânare, că s-a stricat mașina, mâine a murit calul, poimâine a furat căruța. Cred că autoritățile statului, într-adevăr, urmează să intervină prin accelerarea examinării prezentei cauze. Știu un lucru sigur, atunci când se vrea, se face”.
Contactat de TV8, avocatul inculpatului, Dumitru Buliga, a respins acuzațiile privind tergiversarea procesului de judecată. Acesta susține că fiecare absență la ședință a avut un motiv întemeiat.
Liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, spune că a organizat protestul, fiind motivat de sentimentul profund de nedreptate:
„În primul rând, dintr-o revoltă interioară extrem de puternică, dintr-un sentiment al nedreptății, dintr-un sentiment al solidarității, pentru că eu cunosc mai multe cazuri unde părinților victimelor nu li s-a făcut și nu li se face dreptate.
Dar aici, totodată, m-am întâlnit și cu curajul doamnei Raisa Ciurel de a veni, de a face pasul în față și de a vorbi clar despre problemele cu care se confruntă și mă bucur că este prezentă astăzi aici, e un gest de mare curaj. (...) S-a implicat foarte multă lume bună, semn că în Moldova oamenii sunt însetați de dreptate, semn că oamenii vor ca binele să învingă și semn că omenia n-a murit”.
Raisa Ciurel, mama băiatului ucis la Boldurești, a mulțumit cu lacrimi în ochi celor veniți s-o sprijine. De un an și 4 luni, aceasta mai speră că se va face dreptate:
„Am venit cu speranța pentru a mă auzi oamenii care au putere să întreprindă ceva și să facă dreptate pentru copilul meu, pentru a nu rămâne doar cu durerea și lacrima și cu un copil în cimitir și domnul Ciochină în scaunul primăriei. (...)
Vreau să mulțumesc tuturor care au venit să mă susțină. E greu în Moldova cu dreptatea. Știu că am un îngeraș în cer, care așteaptă să fac dreptate și am să lupt pentru dreptate. Nu am știut că poate să fie atât de greu. Aș vrea cât mai curând să se facă dreptate, pentru că de un an și 4 luni îmi plâng copilul. De un an și 4 luni stau sub uși la judecătorie, așteptând să se facă dreptate, însă dreptatea întârzie”.
La protest au venit și alte mame care și-au pierdut copiii pe drumurile din Moldova și care continuă să lupte pentru justiție.
Pe final, participanții au adoptat o rezoluție pe care o vor înregistra la Cancelaria de Stat. Aceștia cer dreptate pentru Mihăiță, băiatul ucis, dar și urgentarea judecării lui Nicanor Ciochină.
Astăzi, Ministerul Justiției a transmis că este îngrijorător faptul că Nicanor Ciochină, acuzat de omor, a fost reales primar în comuna Boldurești. Cu toate acestea, autoritățile afirmă că nu pot interveni în cazuri care sunt deja pe rolul instanțelor de judecată.
În urma protestului, reprezentanții instituției au discutat cu avocații părții vătămate și organizatorii. Secretarii de stat Stanislav Copețchi și Eduard Serbenco au subliniat necesitatea aplicării eficiente și responsabile a legii, menționând că întârzierile afectează imaginea justiției. Au fost oferite clarificări privind atribuțiile legale și s-au abordat aspecte legate de neprezentarea la ședințele de judecată, care vor fi analizate de minister. Instituția face apel la transparență și promptitudine în gestionarea cazului.
TV8.md amintește că Nicanor Ciochină este învinuit că în februarie 2024 ar fi lovit mortal cu mașina un băiat din localitate și ar fi fugit de la locul faptei. Ulterior, ar fi încercat să ascundă urmele accidentului, înscenând o altă coliziune cu implicarea mașinii avariate. Un medic stomatolog, considerat complice, l-ar fi ajutat să găsească o mașină identică celei implicate în accident și să monteze plăcuța cu numărul de înmatriculare pe o altă mașină.
În urma tragediei, doi polițiști au fost demiși, iar alți trei au fost sancționați pentru că nu ar fi acționat în conformitate cu standardele profesionale și au pus piedici în desfășurarea corectă a investigației.
În martie 2025, Comisia Electorală Centrală a anunțat că mandatul lui Ciochină a încetat după ce acesta nu și-a putut exercita funcția de primar pe o perioadă mai mare de cinci luni consecutive. Astfel, au fost organizate alegeri locale noi pentru funcția de primar al comunei Boldurești, pe care Ciochină le-a câștigat. Totuși, pe 4 iunie, CEC a dispus renumărarea voturilor, la solicitarea contracandidatului Sergiu Bulicanu. Rezultatul însă nu s-a schimbat.
După alegeri, ministra Justiției a calificat victoria lui Ciochină drept regretabilă și a promis să caute soluții pentru a nu mai admite astfel de situații.
Anterior, PCCOCS a dat de înțeles că procesul de judecată în cazul lui Nicanor Ciochină a fost tergiversat. 16 din cele 37 de ședințe desfășurate la judecătorie au fost amânate la cererea inculpatului, a presupusului complice și a avocaților acestora. Mai mult, apărătorii nu s-au prezentat fără motiv la unele ședinței și au fost amendați cu câte 2.500 de lei. Și Ciochină a absentat, motiv pentru care instanța a dispus aducerea sa silită.
Nicanor Chiochină susține că este nevinovat și că totul ar avea o motivație politică. Acesta riscă până la 7 ani de închisoare, iar complicele său – până la 3 ani. Menționăm că potrivit legii, Ciochină putea candida la alegeri, întrucât nu a fost dată o sentință de condamnare definitivă și irevocabilă în privința lui.