/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/FOTO VIDEO/ Retrospectiva protestului de la Parlament. Deputat PAS: „Lupta nu se termină astăzi”

missing
03 decembrie 2020, ora 13:27

Mai mulți cetățeni au protestat pe 3 decembrie în fața Parlamentului în urma apelului lansat de către președinta aleasă. Maia Sandu a îndemnat pe 2 decembrie oamenii să iasă în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de proiectul de lege înaintat de socialiști, care prevede  scoaterea din atribuțiile Președinției a Serviciului Informații și Securitate (SIS). tv8.md a transmis live cele mai importante declarații și incidente. 

Retrospectiva protestului de la Parlament

  • Vladimir Bolea, deputat PAS: „Oameni buni, luând în considerație că suntem în pandemie, declarăm închis acest protest. Cu mesaje despre următoarele întruniri va veni președinta aleasă Maia Sandu. Lupta pe care o ducem noi nu se oprește astăzi. Data viitoare când venim trebuie să fim și mai mulți, și mai vocali. Lupta noastră se întâmplă în toată țara”.
  • Sergiu Litvinenco, deputat PAS: „Noi vom sta în Parlament până această ședință nu se va închide. În agendă sunt foarte multe proiecte împotriva oamenilor și în favoarea lui Igor Dodon. El a furat, SIS-ul știe despre aceasta. Dacă SIS-ul trece în mâinile Maiei Sandu vor fi scoase la iveală toate schemele lui Igor Dodon”.
  • Igor Grosu, deputat PAS: „Acești nesimțiți au mai încercat să continuă ședința Parlamentului. A trebuit un pic să ne cuprindem. Ei nu se uite că suntem mai supli, dar suntem mai consistenți. Sunt mândru să văd atâta lume bună aici”.
  • Vedeți aici conflictul care s-a iscat între deputați.

  • Agricultorii, prezenți la protest, anunță că pe 4 decembrie vor ieși din nou la protest cu tehnica agricolă în centrul Capitalei. „Sunt un fermier care am gustat din amarul străinătății, am venit acasă, să fiu alături de părinți. Stimați cetățeni, am venit cu speranța că acasă se pot schimba lucrurile. Am vrut să văd cum îmbătrânesc părinții. Am ajuns să fim numiți bețivi de către ministrul Agriculturii. Vreau să vă spun că au făcut promisiuni, dar nu s-au ținut de cuvânt”, a spus un agricultor.
  • O ambulanță a fost zărită pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei, în fața Parlamentului, acolo unde are loc protestul. Aceasta avea girofarul pornit. Deocamdată nu se cunoaște motivul intervenției.
  • Oamenii scandează: „Anticipate”.

  • Ex-ministra Finanțelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița: „Vă mulțumim că sunteți atâția. Suntem mulți. Am rămas o țară unde majoritatea tinerilor au plecat”.
  • Protestului s-au alăturat oameni din diferite localități ale țării, printre aceștia se numără și cetățenii originari din raionul Sîngerei.
  • Deputatul Platformei DA, tot el vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari spune că toată ziua va bloca tribuna pentru a nu permite votarea proiectelor nepopulare. Și deputatul PAS Igor Grosu a enunțat aceeași idee.
  • Igor Grosu, deputat PAS: „Credeam că după alegeri, Dodon i-a auzit pe cei un milion de oameni. Dar cât de nesimțiți sunt că au venit cu scumpiri după secetă și în plină pandemie”.
  • Președinta aleasă Maia Sandu s-a alăturat protestatarilor: „Dragi prieteni, suntem aici pentru a ne apăra democrația, în același timp trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, vă rog să respectați măsurile de profilaxie. Din cauza lui Igor Dodon trebuie să ieșim iarăși în stradă. Ce facea această majoritate Dodon-Șor, în plină criză pandemică, ei se ocupă de reducerea atribuțiilor președintelui. Trebuie să oprim hoții și să întoarcem banii oamenilor. Hoții s-au speriat și încearcă să arunce la gunoi votul dumneavoastră. Noi vom merge în continuare ca să scoatem hoții de la putere. Noi vom construi o țară care să aibă grijă de cetățeni. Vreau să vă rog să rămânem uniți. Să nu ne lăsăm dezbinați. Eu vă mulțumesc din suflet celor care au mers alături de noi. Guvernul lui Dodon trebuie să-și dea demisia. Trebuie alegeri anticipate”, a spus președinta aleasă. Un mesaj de susținere Maia Sandu a adresat și în limba rusă.
  • Oamenii scandează: „Bravo Maia Sandu”.
  • Radu Marian, deputat PAS: „Vreau să vă mulțumesc mult pentru că ați venit cu noi astăzi aici. Este foarte important să fie respectat votul de pe 15 noiembrie. Noi am solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectului politicii bugetar fiscale”.
  • Vedeți aici mesajele cu care au venit oamenii la protest. 

  • Organizatorii anunță că protestului se va alătura în câteva clipe și președinta aleasă Maia Sandu.
  • Oazu Nantoi, deputat PAS: „Dodon este gata să dezbine cetățenii”.
  • În fața Parlamentului s-ar fi întrunit peste două mii de persoane, spun organizatorii protestului, făcând referire la datele Poliției. Oamenii scandează: „Anticipate”.
  • Și veteranii războiului de pe Nistru s-au alăturat protestului. „Noi veteranii vom fi aici. Cer deputaților să blocheze tribuna Parlamentului. Facem apel la toată R. Moldova: „Veniți cu noi, vă fură și pe voi”. Trebuie să facem un front comun în jurul deputaților care vor să facă schimbări. Vrem țara înapoi”, a spus un combatant.
  • Vedeți aici o galerie foto de la protest.

  • Mai multe imagini vedeți în acest reportaj foto.
  • Rosian Vasiloi, fost șef al Poliției de Frontieră: „Noi suntem o forță. Noi suntem cei care decidem soarta acestei țări. Ceea ce au făcut pretinșii deputați a arătat cât de mizerabili sunt. Jos alianța Dodon – Șor. Ei se tem de intențiile Maiei Sandu de a elibera țara de corupție”.
  • Cetățenii au venit la manifestație cu steaguri ale Republicii Moldova și a Uniunii Europene. Aceștia poartă mască de protecție. De menționat că în cadrul protestului, organizatorii au lansat nenumărate mesaje prin intermediul cărora au îndemnat oamenii să respecte măsurile de profilaxie.
  • Ilian Cașu, reprezentant al Partidului Nostru: „Nici pandemia nu este un impediment pentru cetățeni pentru a-și apăra drepturile. Este un instrument democratic și constituțional. Pe 15 decembrie a fost un semnal clar din partea cetăților că trebuie să plece”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram