/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Curtea Constituțională a venit cu o reacție în urma disputelor privind decizia de majorare a salariilor magistraților constituționali

missing
10 decembrie 2021, ora 10:41

Reprezentanții Curții Constituționale au venit cu o reacție după ce în spațiul public au apărut mai multe dispute privind majorarea salariilor judecătorilor de la CC, care urmează să crească în anul 2022. Prin urmare, magistrații CC refuză să ofere comentarii, invocând „obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor”.

„Cu privire la discuțiile existente în societate despre subiectul unei pretinse majorări a salariilor judecătorilor Curții Constituționale și având în vedere solicitările unor jurnaliști de a comenta situația, vă informăm că obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor îi împiedică să facă comentarii”, se arată într-o notă informativă prezentată de CC.

În timp ce miercuri, prim-ministra Natalia Gavrilița, a declarat că această decizie de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională este una oportună, iar în condițiile în care numărul judecătorilor constituționali este mic, impactul bugetar al acestei majorări salariale va fi și el destul de mic, reprezentanții mai multor partide politice au criticat dur această decizie.

Partidul Politic „Pro Moldova” critică dur decizia autorităților de a majora salariile judecătorilor Curții Constituționale, pe care îi consideră „de buzunar”. În opinia reprezentanților formațiunii politice, remunerarea magistraților, din contul bugetului de stat, „este un gest cinic și nesimțit”, iar ei se arată indignați de faptul că magistraților le sunt majorate lefurile în condiții de criză economică, pandemică și socială.

„Obrăznicia politicienilor de la putere a depășit nivelul nesimțirii. Pro Moldova își exprimă indignarea în legătură cu gestul imoral al guvernării, de a majora până dincolo de cotele nesimțirii, la peste 80 de mii de lei, salariile judecătorilor CC, insituție captivă și obedientă puterii politice de la Chișinău”, se menționează într-un comunicat de presă al celor de la „Pro Moldova”.

În același context, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va contesta la Curtea Constituțională decizia deputaților privind majorarea salariilor lunare ale magistraților constituționali. Anunțul a fost făcut de  deputații BCS, Grigore Novac și Petru Burduja, în cadrul unui briefing de presă.În opinia deputaților, amendamentul de majorare a lefurilor judecătorilor de la CC, ar fi fost aprobat ilegal, întrucât nu a avut nici avizul pozitiv al Guvernului.

De aceeași părere este și Ex-deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Vasile Năstase, care susține că majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC) s-a făcut fără avizul Guvernului, iar în acest sens, Parlamentul nu a avut dreptul să „voteze acest produs legislativ, iar noi îl considerăm anticonstituțional”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în care fostul deputat a mai spus că ceea ce se întâmplă acum „este ieșit din comun”, făcând referire la decalajul mare dintre salariile unor funcționari și demnitari, în comparație cu lefurile angajaților din sistemul bugetari (medici, profesori, inginer).

Salariul net al judecătorilor de la CC urmează să crească din anul 2022, datorită unui amendament la politica bugetar – fiscală, semnat de un grup de deputați de la PAS, care presupune majorarea sporului specific la 100 %.  Astfel, lefurile magistraților se vor dubla. Autorii amendamentului au adus drept argument faptul că volumul de muncă al magistraților a crescut de mai multe ori.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram