Firmele afiliate fugarului Ilan Șor se regăsesc printre creditorii operatorului aerian „Air Moldova” care a inițiat procesul de restructurare accelerată. Potrivit tabelului de creanțe prezentat în judecată, agenții economici conectați la Șor solicită de la „Air Moldova” datorii de circa 820 de milioane de lei. Asta înseamnă o treime din toate datoriile acumulate de operatorul aerian, care se cifrează la 2,2 miliarde de lei.
Companiile care au legătură cu Ilan Șor sunt incluse în așa numita „listă neagră” întocmită de Serviciul de Informații și Securitate. Printre creditorii „Air Moldova” se regăsesc SRL-urile: Aerofood, Vis Invest, Ground Avia Partner, DFM, Aeroport Handling și Avia Invest. Despre multe dintre ele Cutia Neagră PLUS a arătat anterior că au fost implicate în spălări de bani și alte ilegalități.
Compania Aeroport Handling, care deservește navele la sol, privatizată pe bănuți de Ilan Șor cu zece ani în urmă, solicită de la „Air Moldova” 78 de milioane de lei.
Iar cel mai mare creditor este „Avia Invest”, compania lui Șor care a administrat timp de 10 ani Aeroportul Internațional Chișinău, oferit în concesiune în 2013 și readus în gestiunea statului anul trecut. „Avia Invest” solicită o datorie de 708 milioane de lei de la „Air Moldova”.
Fostul administrator al întreprinderii de stat Aeroportul Inernațional Chișinău consideră că firmele lui Ilan Șor au aplicat o tactică de concurență neloială, atunci când au permis „Air Moldova” să nu achite pentru serviciile aeroportuare și de deservire a avioanelor, acumulând datorii enorme.
Constantin Vozian: „Este o sumă extrem de semnificativă pentru aeroport. Perceperea de la anumite companii a tarifelor și tolerarea datoriilor din partea altora este o practică neconcurențială. Alte companii aeriene evident că se simt defavorizate. Din momentul rezilierii concesiunii, statul nu a mai tolerat acumularea datoriilor aeroportuare așa cum s-a întâmplat în perioada concesiunii”.
În condițiile în care este cel mai mare creditor al „Air Moldova”, compania „Avia Invest” ar avea prioritate la preluarea bunurilor operatorului aerian din contul datoriei, iar asta îi îngrijorează pe alți creditori. Planul de restructurare accelerată pregătit de managementul „Air Moldova” prevede transmiterea activelor din contul datoriilor.