Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a dat asigurări că banii pentru achitarea consumului de gaz pentru luna octombrie și noiembrie vor ajunge vineri, 26 noiembrie, la Moldovagaz, care trebuie să achite datoria către Gazprom. Anunțul a fost făcut în cadrul unei emisiuni difuzate la Radio Europa Liberă.

„Astăzi a fost votat în Parlament, în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent. Legea va fi promulgată. Mânie banii vor ajunge la Moldovagaz și se va face transferul către Gazprom. Nu a fost o chestie ascunsă sau care ne-a luat prin surprindere”, spune ministrul Infrastructurii.

Totuși, Andrei Spînu a menționat că termenul limită de 48 de ore privind livrarea gazelor în țara noastră impus de Gazprom, a fost puțin surprinzător.

„Am aflat și eu din presă”, a subliniat ministrul Infrastructurii.

Amintim că luni, 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că ar putea opri furnizarea de gaze naturale în următoarele 48 de ore, în cazul în care facturile pentru livrările curente nu vor fi achitate. Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, este vorba despre livrările pentru luna octombrie și 50% din cele pentru noiembrie.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va aloca 1,4 miliarde de lei, suma rămasă de la Energocom în perioada stării de urgență, pentru a susține plățile Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie. Joi, 25 noiembrie, Parlamentul a votat, în lectura a doua, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevăd alocarea a 1,7 miliarde de lei, mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” , în vederea achitării datoriei pentru gazul consumat acumulate către furnizorul rus Gazprom.

Guvernul de la Chișinău a cerut de la Gazprom un răgaz pentru achitarea datoriei curente acumulate. Rușii au dat Republicii Moldova termen până vineri, 26 noiembrie.

După o serie de negocieri complicate, țara noastră a încheiat la sfârșitul lunii octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom a fost prelungit cu cinci ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!