/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Retrospectiva evenimentelor și surprizelor politice de astăzi: Guvernul Gavriliță a eșuat, dar au fost înaintați alți doi candidați la funcția de premier

11 februarie 2021, ora 17:04

Guvernul Nataliei Gavriliță a eșuat, după ce niciun deputat nu-și dat votul pentru echipa și programul guvernamental care a fost prezentat astăzi în Parlament. Dar evenimentele politice nu s-au limitat doar la declarațiile din plenul Legislativului și a urmat surpriza zilei – au fost înaintați alți doi candidați la funcția de prim-ministru. Este vorba de Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, care a fost înaintată de PSRM, și Andrei Năstase, care a fost înaintat de Platforma DA. Dar surprizele nu s-au terminat aici. După o pauză, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați au semnat pentru formarea unei majorități parlamentare și documentul va fi transmis președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Și urmează să aibă loc consultări între președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și fracțiunile parlamentare.

Chiar de la începutul ședinței de astăzi a Legislativului, înainte de prezentarea echipei și programului parlamentar al Nataliei Gavrilița în plenul Parlamentului, deputații din Platforma „Pentru Moldova” au declarat că părăsesc plenul.

La scurt timp, alți deputați au spus că nu vor adresa nicio întrebare Nataliei Gavriliță, iar liderul PD, Pavel Filip, a propus ca să se treacă direct la procedura de vot, „pentru că e clar că nimeni nu va vota”. Dar ședința Parlamentului a continuat, cu scurte pauze.

Ulterior, la Parlament a venit liderul PSRM, Igor Dodon, și a anunțat că o înaintează pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare.

După anunțul lui Dodon, membrii Platformei „Pentru Moldova” au precizat că o considerăm profesionistă pe Mariana Durleșteanu și vor susține candidatura acesteia.

Nu a durat mult timp, și Platforma DA a organizat un briefing de presă, tot la Parlament. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că își asumă guvernarea și vrea să fie organizate consultări.

Iar deputatul Alexandr Slusari a spus că Platforma DA îl înaintează pe Andrei Năstase la funcția de premier. „Repetăm apelul Platformei DA către președinta Republicii Moldova și solicităm de urgență organizarea consultărilor. Mă tem că mâine va fi târziu. Deputații Platformei DA venim cu candidatura lui Andrei Năstase la funcția de prim-ministru”, a spus Alexandr Slusari.

Și a urmat anunțul despre formarea majorității parlamentare. „Guvernul trebuie să exprime voința majorității politice din Parlament, în situația care afectează grav cetățenii R. Moldova, declarăm despre constituirea majorității parlamentare pentru susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru al R. Moldova”, a declarat Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM.

Urmează negocieri care au fost programate pentru ora 17:00. „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cheamă fracțiunile parlamentare la o nouă rundă de consultări, la ora 17:00, la sediul Președinției”, a declarat Sorina Ștefârță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram