Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele exăerimentale ale lui Putin

economic

/DOC/ Lista Neagră! Sute de persoane și companii afiliate lui Șor și Plahotniuc au fost sancționate. Nu mai fac liber tranzacții

17 decembrie 2022, ora 08:11

Sute de persoane fizice și juridice din R. Moldova au fost incluse într-o „listă neagră” emisă de autorități și nu vor putea realiza liber diferite tipuri de tranzacții – de la cele bancare, vânzare de acțiuni în firme, cesiuni de drepturi și până la înstrăinarea bunurilor imobile sau mobile. Interdicțiile au fost aplicate la solicitarea Comisiei Situații Excepționale, care a emis o dispoziție în acest sens în luna octombrie.

În „lista neagră” au ajuns persoane fizice, agenții economici și asociațiile obștești suspectate că au conexiuni directe sau indirecte cu fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, deputatul fugar Ilan Șor și cetățeanul rus Igor Ceaika asupra cărora SUA au aplicat sancțiuni și i-a inclus în „Global Magnitsky Act”. Interdicțiile au fost impuse de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei de Stat al SUA.

„Cutia Neagră Plus” a intrat în posesia unei directive, transmise pe 9 decembrie curent de Comisia Națională a Pieței Financiare către instituțiile bancare din R. Moldova, prin care acestora li se cere să se abțină de la executarea tranzacțiilor bancare, inclusiv achitarea devidendelor, pe un termen de 5 zile de la solicitarea celor vizați de sancțiuni și să informeze urgent Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. 

Directiva CNPF este însoțită de mai multe anexe în care sunt incluse numele a 142 de persoane și 147 de agenți economici și asociații obștești bănuite că au conexiuni  cu Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Partidul Politic Șor și Igor Ciaika. După cum reiese din document, listele au fost remise și altor „entități raportoare”, cum ar fi: societățile de registru, societățile de investiții, asigurătorii, organizațiile de microfinanțare, avocații și notarii care sunt implicați în proces când persoanele fizice sau agentii economici fac tranzacții cu bunuri mobile și imobile sau înstrăinează cote-părți din cadrul companiilor.

Toți deputații PP Șor s-au ales cu sancțiuni

În lista celor suspectați că au afiliere cu Ilan Șor și partidul său au ajuns 99 de persoane printre care rude apropiate ale politicianului, toți deputații Partidului Șor din actuala Legislatură, dar și ex-deputații Igor Himici, Maria Albot și Vladimir Vitiuc. 

Interdicții la tranzacții au și mai mulți aleși locali reprezentanți ai Partidului Șor: Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și cel care conduce protestele din centrul Chișinăului, vicepreședinta raionului Orhei Tatiana Platon, primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov și consilierii municipali din Chișinău Serghei Burgudji și Valerii Klinenko.

Sancționați sunt și avocații Iulian Balan și Aureliu Colenco care apără interesele lui Ilan Șor.

De asemenea are interdicții la tranzacții Dumitru Chitoroagă, administratorul  Media Resurse SRL,  care deține două televiziuni conectate la Ilan Șor – TV6 și Orhei TV. În listă se regăsește și Arina Corșicova, administratoarea companiei Telesistem-TV care deține posturile de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, afiliate anterior socialiștilor. Corșicova a ajuns director al firmei în septembrie 2022. Are interdicții și o altă companie fondată de Arina Corșicova - Moda Prestij SRL. Pe de altă parte, în listă nu se regăsește SRL Diafan al Arinei Corșicova, care a deținut un pachet de acțiuni la Banca Socială ce a făcut parte din Holdingul Șor.

Tranzacțiile unei renumite companii de construcții, sub lupa autorităților

O altă persoană cunoscută care s-a ales cu interdicții, fiind suspectată că este afiliată cu Ilan Șor este Vladimir Tonu, proprietarul companiei de construcții Exfactor Grup. La alegerile parlamentare din 2019, Exfactor a fost unul dintre cei mai importanți sponsori ai campaniei electorale a Partidului Șor, contribuind cu circa 1,4 milioane de lei.

Și compania Exfactor-Grup Construct, fondată de Vladimir Tonu se află în listă. Companiile acestuia au avut de-a lungul anilor mai multe tranzacții cu firme afiliate fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și ale lui Ilan Șor. În anul 2017, Exfactor a realizat lucrările de modernizare la Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de Ilan Şor prin intermediul companiei „Avia Invest” și a fost contractată pentru a  construi parcarea multietajată a aeroportului. În 2018, compania lui Vladimir Tonu a cumpărat hotelul Cosmos de la SRL Infoton-Com, afiliat lui Ilan Şor. Tot Exfactor a cumpărat hectare de teren în apropierea Gării Auto de Nord care au fost anterior în proprietatea firmei Finpar Invest a lui Plahotniuc.

Andronachi și Vîlcu, asociați cu două tabere

Două persoane se regăsesc atât în lista celor afiliați lui Ilan Șor, cât și în cea asociată cu numele lui Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre fostul deputat PDM Vladimir Andronachi și omul de afaceri Alexandru Vîlcu, despre care presa scria că ar fi apropiat și de Igor Dodon.

În iunie 2020, Alexandru Vîlcu a intrat în acționariatul companiei DFM SRL care a făcut parte din grupul Șor, având activități în domeniul magazinelor duty-free. De asemenea, Vîlcu deține o cotă-parte de 25% în capitalul social al SRL Gările Auto Moderne care a preluat gările de la stat prin intermediul unui parteneriat public-privat.

Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu au primit mandate de arest în dosarul numit generic „blanchete pentru pașapoarte”. Cutia Neagră a scris recent despre legăturile celor doi cu schema de la ASP în perioada în care instituția era condusă de Vladislav Zara, învinuit și el în cadrul cauzei penale.

Printre cele 106 persoane juridice vizate de sancțiuni, pentru că ar avea conexiuni cu Ilan Șor, conform anexelor emise de CNPF, se numără în primul rând cele care au făcut parte din grupul familiei Șor, chiar dacă unele au fost între timp vândute – DFI SRL, DFM SRL, DFN SRL, Dufremol SRL, Nobil Air, Molint Grup, Ghermivali SRL.

În listă mai sunt SRL-urile implicate în frauda bancară, care au fost fondate de Șor prin intermediul unor persoane interpuse și au luat credite de miliarde de la cele 3 bănci devalizate: Dracard, Caritas Group și Provolirom.

Cu interdicții s-au ales și mai multe SRL-uri icare au tangențe cu activitatea aeroportului: Aerofood, Aerolux Handling, Air Handling, Air Investments, dar și companiile mari Aeroport Handling și Air Moldova care au fost cumpărate de la stat.

Vor avea de suferit și firmele care aparțin deputaților Denis Ulanov și Vadim Fotescu: Legarte SRL și Profistaf SRL, incluse în lista anunțată de CNPF.

Oamenii lui Plahotniuc din „lista neagră”

În listele tipărite de autorități cu cei conectați la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc se regăsesc 44 de persoane și 40 de agenți economici. Au interdicții la tranzacții foștii deputați Andrian Candu și Vladimir Cebotari, dar și Serghei Iaralov, omul de încredere al lui Plahotniuc.

De asemenea,  sunt vizate mai multe persoane care au deținut anterior funcții publice printre care: Tamara Andrușca, fostă angajată a lui Plahotniuc numită în 2013 în funcția de membru al Curții de Conturi și Vitalie Iurcu, fost director al întreprinderii de stat Moldtelecom.

În „lista neagră” a mai ajuns Sergiu Talpă unul dintre administratorii companiei Assentis Holdings Limited din Cipru, fostă acționară la SRL Bass Systems. Talpă a fost director și la Switchover AG din Elveţia, fondatoare a firmei ICS Switchover SRL din Moldova. Această companie împreună cu Bass Systems au beneficiat de sute de milioane de lei de la întreprinderea de stat Moldtelecom în perioada guvernării democrate. Cutia Neagră a scris recent despre conexiunea lui Plahotniuc cu Bass Systems.

Sunt sancționate de autorități Stela Pahomi, fosta președintă a Consiliului de Administraţie al Moldova-Agroindbank și Olga Dnestrean, reținută în noiembrie curent în dosarul fraudei bancare despre care procurorii spun că ar fi  asigurat obținerea actelor permisive de la Banca Națională a Moldovei, care au permis eliberarea creditelor neperformante de la BEM. 

Printre cei suspectați de autorități ca fiind afiliați lui Plahotniuc sunt mai multe persoane care au făcut afaceri în domeniul metalelor feroase: Nicolae Pelin, Iurie Cecan, Vladimir Marian și Alexei Țîmbrovski, fost director al intreprinderii de stat Metalferos.

De asemenea, este vizat de sancțiuni Veaceslav Baida,  fost administrator al firmei „Gerex-Cons”, Într-un raport al Serviciului de Informații și Securitate, apărut anterior în presă,  Baida figurează în calitate de coordonator al schemelor de la Calea Ferată a Moldovei, servind interesele lui Plahotniuc. 

Administratorii „imperiului media” al lui Plahotniuc, vizați de sancțiuni

Printre cei sancționați se numără și administratorii afacerilor media conectate la Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre Petru Jelihovschi, director la General Media Group Corp, care a deținut licențele de emisie pentru Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 și licenţele posturilor de radio Publika FM şi Muz FM.

În vizorul autorităților este și Sergiu Latiș, administratorul GMG Praduction și General Media Group și Oleg Cristal, fost director al Publika TV și fost consilier al lui Plahotniuc.

40 de persoane juridice conectate la Plahotniuc

În lista cu persoane juridice care au interdicți la tranzacții se numără cele mai cunoscute companii din imperiul lui Vladimir Plahotniuc: ICS Codru Hospitality, Finpar Invest, ÎCS Nobil-Club, Argus-S, Grand Oil și Casa Media Plus, una dintre cele mai mari agenții de publicitate din R. Moldova.

În lista CNPF a fost inclus și SRL BB-Dializa, care implementează proiectul de parteneriat public-privat inițiat de Ministerul Sănătății pentru serviciile de hemodializă. Proprietarul nominal al acestui SRL este firma din Cipru BB-Hamodialyse Limited , care anterior s-a numit Melopmania Limited. Cutia Neagră Plus a arătat conexiunile acestei firme offshore cu Vladimir Plahotniuc.

Tot în lista agenților economici afiliați lui Vlad Plahotniuc se regăseaște SRL Alfa-Engineering care deține clădirea Hotelului Național. În calitate de fondator al firmei figurează offshore-ul Vernon Corporation LTD. Cutia Neagră a descoperit anterior mai multe conexiuni ale firmei care duc la fostul deputat PDM, Vlad Andronachi, care a fost omul de încredere al lui Plahotniuc.

Două companii sunt legate de Plahotniuc și de Șor

Doi agenți economici au fost incluși de autorități  în ambele liste ca fiind conectați și la Vladimir Plahotniuc, dar și la Ilan Șor. Este vorba despre SRL Anik Imobil, care a fost anterior fondator la SRL Alfa Engineering și a avut în proprietate Hotelul Național. Despre Anik Imobil Cutia Neagră a descoperit anterior că a beneficiat de bani împrumutați în condiții suspecte de la Moldovagaz, Asito și Moldasig.

A doua firmă, inclusă în ambele liste, conectată la Plahotniuc și la Șor este  SRL Real Concept Imobil. Compania a cumpărat mai multe imobile de la „Finpar Invest” deținută de Plahotniuc: două terenuri de peste 10 ha din apropierea Gării Auto de Nord, vila  urbană cu statut de monument istoric din apropierea Parlamentului și renumita clădire Global Business Center (GBC).

Igor Dodon, sancționat din cauza legăturilor cu Igor Ceaika

Lista celor suspectați de afiliere cu Igor Ceaika este scurtă. Interdicții la tranzacții au primit fostul președinte Igor Dodon și Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă pe care o conduce.

De asemenea, este vizată  Fundația de Binefacere „Din Suflet” pe care a fondat-o Galina Dodon, soția fostului șef de stat.

În vizorul autorităților a ajuns și Asociația Obștească Tineretul Găgăuziei condusă de Dmitri Furtună, suspectată și aceasta de legături cu Ceaika.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală
/PROMO/ Capcanele traficanților de oameni: Istorii cutremurătoare și regrete - de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Capcanele traficanților de oameni: Istorii cutremurătoare și regrete - de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Fetița bătută de mamă a ajuns în sânul familiei tatălui ei. Micuța, investigată la patru spitale! Ce au constatat medicii
/VIDEO/ Fetița bătută de mamă a ajuns în sânul familiei tatălui ei. Micuța, investigată la patru spitale! Ce au constatat medicii
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească despăgubiri pentru instigare la discriminare
Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească despăgubiri pentru instigare la discriminare

/VIDEO/ Topul destinațiilor de vacanță preferate de moldoveni iarna: Prețurile sunt mai mari în 2024

missing
22 noiembrie 2024, ora 22:30

Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, moldovenii își aleg destinațiile de vacanță. Egiptul rămâne una dintre cele mai populare opțiuni pentru cei care caută soare și relaxare la un preț bun. Mulți însă preferă atmosfera festivă a târgurilor de Crăciun din Viena sau escapadele montane. 

Mai sunt zile numărate până la sărbătorile de iarnă, perioadă în care mulți își iau concedii pentru a merge în vacanță, așa că agențiile de turism au multă treabă în această perioadă. Destinația preferată a moldovenilor rămâne a fi Egiptul și asta datorită prețurilor accesibile. O vacanță la piramide ar costa în jur de 1.500 de euro. Totuși, în ultimii ani, tot mai mulți aleg și destinații exotice.

Acolo însă prețurile sunt de minim 2.000 de euro pentru 10 zile de vacanță. Cei care își doresc să simtă cu adevărat magia sărbătorilor de iarnă, aleg destinații ca Viena.

Iar cei care își doresc să schieze sau să se dea cu sania pot merge la munte în România sau Bulgaria. Unii se încumetă să călătorească și în Ucraina.

Locuitorii Capitalei ne-au spus că s-au gândit deja unde vor să petreacă sărbătorile de iarnă:

„- Este greu de spus, dar cred că la munte, chiar și România, Bulgaria, de exemplu, Croația, Turcia, nu țări foarte scumpe. - Câți bani plănuiți să cheltuiți?- Nu știu cât costă totul acolo acum dar în jur de 500 de euro.”

Alții însă spun că nu și-au planificat vacanța sau chiar nu merg nicăieri în acest an, din motiv că muncesc sau așteaptă temperaturi mai generoase.

Comparativ cu anul trecut, prețurile la vacanțe s-au majorat pentru unele destinații cu aproape 20%. Potrivit Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a acestui an, numărul turiștilor moldoveni care au plecat în străinătate prin intermediul agențiilor de turism a depășit cifra de 140.000 de persoane, fiind înregistrată o creștere de 19,6% în comparație cu perioada similară a anului trecut. Cei mai mulți cetățeni au călătorit în Turcia, Egipt, Bulgaria și România.

Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/PROMO/ Capcanele traficanților de oameni: Istorii cutremurătoare și regrete - de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Capcanele traficanților de oameni: Istorii cutremurătoare și regrete - de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/PROMO/ „Dosare de urgențe”: Alergia poate fi fatală! Care sunt primele semne, aflați sâmbătă, la 18:30
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.