/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

economic

/DOC/ Lista Neagră! Sute de persoane și companii afiliate lui Șor și Plahotniuc au fost sancționate. Nu mai fac liber tranzacții

17 decembrie 2022, ora 08:11

Sute de persoane fizice și juridice din R. Moldova au fost incluse într-o „listă neagră” emisă de autorități și nu vor putea realiza liber diferite tipuri de tranzacții – de la cele bancare, vânzare de acțiuni în firme, cesiuni de drepturi și până la înstrăinarea bunurilor imobile sau mobile. Interdicțiile au fost aplicate la solicitarea Comisiei Situații Excepționale, care a emis o dispoziție în acest sens în luna octombrie.

În „lista neagră” au ajuns persoane fizice, agenții economici și asociațiile obștești suspectate că au conexiuni directe sau indirecte cu fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, deputatul fugar Ilan Șor și cetățeanul rus Igor Ceaika asupra cărora SUA au aplicat sancțiuni și i-a inclus în „Global Magnitsky Act”. Interdicțiile au fost impuse de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei de Stat al SUA.

„Cutia Neagră Plus” a intrat în posesia unei directive, transmise pe 9 decembrie curent de Comisia Națională a Pieței Financiare către instituțiile bancare din R. Moldova, prin care acestora li se cere să se abțină de la executarea tranzacțiilor bancare, inclusiv achitarea devidendelor, pe un termen de 5 zile de la solicitarea celor vizați de sancțiuni și să informeze urgent Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. 

Directiva CNPF este însoțită de mai multe anexe în care sunt incluse numele a 142 de persoane și 147 de agenți economici și asociații obștești bănuite că au conexiuni  cu Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Partidul Politic Șor și Igor Ciaika. După cum reiese din document, listele au fost remise și altor „entități raportoare”, cum ar fi: societățile de registru, societățile de investiții, asigurătorii, organizațiile de microfinanțare, avocații și notarii care sunt implicați în proces când persoanele fizice sau agentii economici fac tranzacții cu bunuri mobile și imobile sau înstrăinează cote-părți din cadrul companiilor.

Toți deputații PP Șor s-au ales cu sancțiuni

În lista celor suspectați că au afiliere cu Ilan Șor și partidul său au ajuns 99 de persoane printre care rude apropiate ale politicianului, toți deputații Partidului Șor din actuala Legislatură, dar și ex-deputații Igor Himici, Maria Albot și Vladimir Vitiuc. 

Interdicții la tranzacții au și mai mulți aleși locali reprezentanți ai Partidului Șor: Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și cel care conduce protestele din centrul Chișinăului, vicepreședinta raionului Orhei Tatiana Platon, primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov și consilierii municipali din Chișinău Serghei Burgudji și Valerii Klinenko.

Sancționați sunt și avocații Iulian Balan și Aureliu Colenco care apără interesele lui Ilan Șor.

De asemenea are interdicții la tranzacții Dumitru Chitoroagă, administratorul  Media Resurse SRL,  care deține două televiziuni conectate la Ilan Șor – TV6 și Orhei TV. În listă se regăsește și Arina Corșicova, administratoarea companiei Telesistem-TV care deține posturile de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, afiliate anterior socialiștilor. Corșicova a ajuns director al firmei în septembrie 2022. Are interdicții și o altă companie fondată de Arina Corșicova - Moda Prestij SRL. Pe de altă parte, în listă nu se regăsește SRL Diafan al Arinei Corșicova, care a deținut un pachet de acțiuni la Banca Socială ce a făcut parte din Holdingul Șor.

Tranzacțiile unei renumite companii de construcții, sub lupa autorităților

O altă persoană cunoscută care s-a ales cu interdicții, fiind suspectată că este afiliată cu Ilan Șor este Vladimir Tonu, proprietarul companiei de construcții Exfactor Grup. La alegerile parlamentare din 2019, Exfactor a fost unul dintre cei mai importanți sponsori ai campaniei electorale a Partidului Șor, contribuind cu circa 1,4 milioane de lei.

Și compania Exfactor-Grup Construct, fondată de Vladimir Tonu se află în listă. Companiile acestuia au avut de-a lungul anilor mai multe tranzacții cu firme afiliate fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și ale lui Ilan Șor. În anul 2017, Exfactor a realizat lucrările de modernizare la Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de Ilan Şor prin intermediul companiei „Avia Invest” și a fost contractată pentru a  construi parcarea multietajată a aeroportului. În 2018, compania lui Vladimir Tonu a cumpărat hotelul Cosmos de la SRL Infoton-Com, afiliat lui Ilan Şor. Tot Exfactor a cumpărat hectare de teren în apropierea Gării Auto de Nord care au fost anterior în proprietatea firmei Finpar Invest a lui Plahotniuc.

Andronachi și Vîlcu, asociați cu două tabere

Două persoane se regăsesc atât în lista celor afiliați lui Ilan Șor, cât și în cea asociată cu numele lui Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre fostul deputat PDM Vladimir Andronachi și omul de afaceri Alexandru Vîlcu, despre care presa scria că ar fi apropiat și de Igor Dodon.

În iunie 2020, Alexandru Vîlcu a intrat în acționariatul companiei DFM SRL care a făcut parte din grupul Șor, având activități în domeniul magazinelor duty-free. De asemenea, Vîlcu deține o cotă-parte de 25% în capitalul social al SRL Gările Auto Moderne care a preluat gările de la stat prin intermediul unui parteneriat public-privat.

Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu au primit mandate de arest în dosarul numit generic „blanchete pentru pașapoarte”. Cutia Neagră a scris recent despre legăturile celor doi cu schema de la ASP în perioada în care instituția era condusă de Vladislav Zara, învinuit și el în cadrul cauzei penale.

Printre cele 106 persoane juridice vizate de sancțiuni, pentru că ar avea conexiuni cu Ilan Șor, conform anexelor emise de CNPF, se numără în primul rând cele care au făcut parte din grupul familiei Șor, chiar dacă unele au fost între timp vândute – DFI SRL, DFM SRL, DFN SRL, Dufremol SRL, Nobil Air, Molint Grup, Ghermivali SRL.

În listă mai sunt SRL-urile implicate în frauda bancară, care au fost fondate de Șor prin intermediul unor persoane interpuse și au luat credite de miliarde de la cele 3 bănci devalizate: Dracard, Caritas Group și Provolirom.

Cu interdicții s-au ales și mai multe SRL-uri icare au tangențe cu activitatea aeroportului: Aerofood, Aerolux Handling, Air Handling, Air Investments, dar și companiile mari Aeroport Handling și Air Moldova care au fost cumpărate de la stat.

Vor avea de suferit și firmele care aparțin deputaților Denis Ulanov și Vadim Fotescu: Legarte SRL și Profistaf SRL, incluse în lista anunțată de CNPF.

Oamenii lui Plahotniuc din „lista neagră”

În listele tipărite de autorități cu cei conectați la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc se regăsesc 44 de persoane și 40 de agenți economici. Au interdicții la tranzacții foștii deputați Andrian Candu și Vladimir Cebotari, dar și Serghei Iaralov, omul de încredere al lui Plahotniuc.

De asemenea,  sunt vizate mai multe persoane care au deținut anterior funcții publice printre care: Tamara Andrușca, fostă angajată a lui Plahotniuc numită în 2013 în funcția de membru al Curții de Conturi și Vitalie Iurcu, fost director al întreprinderii de stat Moldtelecom.

În „lista neagră” a mai ajuns Sergiu Talpă unul dintre administratorii companiei Assentis Holdings Limited din Cipru, fostă acționară la SRL Bass Systems. Talpă a fost director și la Switchover AG din Elveţia, fondatoare a firmei ICS Switchover SRL din Moldova. Această companie împreună cu Bass Systems au beneficiat de sute de milioane de lei de la întreprinderea de stat Moldtelecom în perioada guvernării democrate. Cutia Neagră a scris recent despre conexiunea lui Plahotniuc cu Bass Systems.

Sunt sancționate de autorități Stela Pahomi, fosta președintă a Consiliului de Administraţie al Moldova-Agroindbank și Olga Dnestrean, reținută în noiembrie curent în dosarul fraudei bancare despre care procurorii spun că ar fi  asigurat obținerea actelor permisive de la Banca Națională a Moldovei, care au permis eliberarea creditelor neperformante de la BEM. 

Printre cei suspectați de autorități ca fiind afiliați lui Plahotniuc sunt mai multe persoane care au făcut afaceri în domeniul metalelor feroase: Nicolae Pelin, Iurie Cecan, Vladimir Marian și Alexei Țîmbrovski, fost director al intreprinderii de stat Metalferos.

De asemenea, este vizat de sancțiuni Veaceslav Baida,  fost administrator al firmei „Gerex-Cons”, Într-un raport al Serviciului de Informații și Securitate, apărut anterior în presă,  Baida figurează în calitate de coordonator al schemelor de la Calea Ferată a Moldovei, servind interesele lui Plahotniuc. 

Administratorii „imperiului media” al lui Plahotniuc, vizați de sancțiuni

Printre cei sancționați se numără și administratorii afacerilor media conectate la Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre Petru Jelihovschi, director la General Media Group Corp, care a deținut licențele de emisie pentru Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 și licenţele posturilor de radio Publika FM şi Muz FM.

În vizorul autorităților este și Sergiu Latiș, administratorul GMG Praduction și General Media Group și Oleg Cristal, fost director al Publika TV și fost consilier al lui Plahotniuc.

40 de persoane juridice conectate la Plahotniuc

În lista cu persoane juridice care au interdicți la tranzacții se numără cele mai cunoscute companii din imperiul lui Vladimir Plahotniuc: ICS Codru Hospitality, Finpar Invest, ÎCS Nobil-Club, Argus-S, Grand Oil și Casa Media Plus, una dintre cele mai mari agenții de publicitate din R. Moldova.

În lista CNPF a fost inclus și SRL BB-Dializa, care implementează proiectul de parteneriat public-privat inițiat de Ministerul Sănătății pentru serviciile de hemodializă. Proprietarul nominal al acestui SRL este firma din Cipru BB-Hamodialyse Limited , care anterior s-a numit Melopmania Limited. Cutia Neagră Plus a arătat conexiunile acestei firme offshore cu Vladimir Plahotniuc.

Tot în lista agenților economici afiliați lui Vlad Plahotniuc se regăseaște SRL Alfa-Engineering care deține clădirea Hotelului Național. În calitate de fondator al firmei figurează offshore-ul Vernon Corporation LTD. Cutia Neagră a descoperit anterior mai multe conexiuni ale firmei care duc la fostul deputat PDM, Vlad Andronachi, care a fost omul de încredere al lui Plahotniuc.

Două companii sunt legate de Plahotniuc și de Șor

Doi agenți economici au fost incluși de autorități  în ambele liste ca fiind conectați și la Vladimir Plahotniuc, dar și la Ilan Șor. Este vorba despre SRL Anik Imobil, care a fost anterior fondator la SRL Alfa Engineering și a avut în proprietate Hotelul Național. Despre Anik Imobil Cutia Neagră a descoperit anterior că a beneficiat de bani împrumutați în condiții suspecte de la Moldovagaz, Asito și Moldasig.

A doua firmă, inclusă în ambele liste, conectată la Plahotniuc și la Șor este  SRL Real Concept Imobil. Compania a cumpărat mai multe imobile de la „Finpar Invest” deținută de Plahotniuc: două terenuri de peste 10 ha din apropierea Gării Auto de Nord, vila  urbană cu statut de monument istoric din apropierea Parlamentului și renumita clădire Global Business Center (GBC).

Igor Dodon, sancționat din cauza legăturilor cu Igor Ceaika

Lista celor suspectați de afiliere cu Igor Ceaika este scurtă. Interdicții la tranzacții au primit fostul președinte Igor Dodon și Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă pe care o conduce.

De asemenea, este vizată  Fundația de Binefacere „Din Suflet” pe care a fondat-o Galina Dodon, soția fostului șef de stat.

În vizorul autorităților a ajuns și Asociația Obștească Tineretul Găgăuziei condusă de Dmitri Furtună, suspectată și aceasta de legături cu Ceaika.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Aeroportul de la Chișinău, profitabil după întoarcerea în proprietatea statului? Ce spune ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu

missing
19 aprilie 2024, ora 18:47

Aeroportul de la Chișinău a devenit profitabil după ce a revenit în proprietatea statului. Asigurarea vine din partea ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu. Invitat în ediția de joi, 18 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, nu a putut spune ce profituri are acum aeroportul, însă a subliniat că ar fi vorba de câteva milioane de euro. 

„Nu am cifra acum, raportul financiar final trebuia să fie depus până în martie și APP cred că în aprilie-mai trebuie să îl publice. Vorbim nu de sute de milioane, dar cu siguranță, era vorba de câteva milioane de euro profituri ale aeroportului”, a menționat Spînu.

Ministrul Infrastructurii a mai spus că în continuare, majoritatea spațiilor comerciale din aeroport sunt arendate de companii afiliate grupului criminal Șor. 

Aeroportul de la Chișinău a revenit în proprietatea statului la sfârșitul lunii martie 2023, după zece ani în care a fost afacere privată. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a decis pe 23 noiembrie 2022 rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului și întoarcerea acestuia în proprietatea statului. 

Anterior, conducerea APP a declarat că reprezentanții „Avia Invest” nu și-ar executa obligativitatea stabilită în programul investițional atât pentru etapa întâi cât și pentru etapa a doua. Cei din urmă au venit cu o reacție la scurt timp și au precizat că aceste declarații sunt doar presiuni politice, care urmăresc preluarea printr-un atac de tip raider a companiei.

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram