Marcel Dumbravan și Octavian Iachimovschi au promovat proba interviu organizată în cadrul concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. Comisia specială de preselecție a decis că cei doi candidați au reputația, integritatea și competențele necesare pentru a ajunge la etapa de selecție la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).
Potrivit unui comunicat al CSP, comisia a constatat că atât Dumbravan, cât și Iachimovschi întrunesc condițiile de eligibilitate în cadrul etapei de preselecție și s-a aprobat punctajul final al acestora: Marcel Dumbravan – 8,7 puncte și Octavian Iachimovschi – 8,1 puncte.
În termen de 3 zile de la data adoptării hotărârii Comisiei speciale, candidații admiși la concurs au dreptul să formuleze obiecții pe marginea acesteia.
În cazul în care acestea lipsesc, Decizia cu privire la rezultatele preselecției candidaților va fi remisă CSP pentru a organiza etapa finală, cea de selecție. În urma acesteia, va fi nominalizat candidatul ce va fi propus procurorului general pentru numirea în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.
Imediat după ce au ieșit din sala de ședințe, jurnaliștii i-au luat la întrebări pe candidați. Marcel Dumbravan spune că va pune accent pe lipsa cadrelor din procuratura specializată, astfel încât să nu fie afectată continuitatea urmărilor penale.
„Continuitatea cauzelor penale, inclusiv în instanța de judecată, să nu fie careva impedimente de a finaliza anumite urmări penale inițiate de Procuratura Anticorupție. Problema este cu personalul la Procuratura Anticorupție. Avem o deficiență majoră de personal. Avem lipsă de cel puțin 17 procurori. Deci, în opinia mea, trebuie împreună cu CSP-ul și procurorul general ca să delegăm procurori și specialiști. Procuratura Anticorupție activează cu practic - 50 de procente de cadre”.
Aceleași probleme la Procuratura Anticorupție le-a scos în evidență și cel de-al doilea candidat. Octavian Iachimovschi a vorbit și despre inițiativa Parlamentului de a fuziona cele două procuraturi specializate, proces care bate pasul pe loc de când a demisionat Veronica Dragalin:
„- În cazul fuziunii procuraturilor specializate, mandatul șefului ar putea fi scurt? Este adevărat că ar putea să fie. Însă mizăm că Parlamentul va trata cu maximă seriozitate și cu maximă atenție această chestiune. Ori cel puțin în viziunea mea și a colegilor mei, dar și o bună parte a societății civile, o astfel de fuziune, indiferent sub ce formă nu s-ar întâmpla, la moment este una inoportună. Și ar putea să coste chiar mai mult bugetul de stat, decât dacă vor fi găsite surse pentru a capacita Procuratura Anticorupție”.
Câștigătorul urmează să fie desemnat până la finalul acestei luni.
„Cei doi candidați, procurorul șef interimar, domnul Iachimovschi și adjunctul procurorului șef au fost supuși interviului de către comisia de preselecție. Potrivit legii, în cel puțin zece zile, CSP-ul urmează să ia act de hotărârea comisiei de preselecție și să desfășoare corespunzător interviul candidaților. La fel, CSP întocmește afișele sale proprii de evaluare”, a afirmat președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.
TV8.md amintește că pe 20 martie, CSP a inițiat concursul privind selectarea noului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), după demisia Veronicăi Dragalin.
La funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție s-au înscris doi candidați - Marcel Dumbravan și Octavian Iachimovschi. Ambii au fost adjuncții fostei șefe a PA, Veronica Dragalin.
Marcel Dumbravan ocupă în prezent funcția de procuror-șef interimar al PA, fiind desemnat de CSP în martie 2025, după demisia Veronicăi Dragalin.
Conform CV-ului, Dumbravan a ocupat mai multe funcții în instituțiile judiciare din Republica Moldova. Începând cu 20 octombrie 2021, a fost adjunct al procurorului șef, responsabil de Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, unde a coordonat activitatea procurorilor, a supervizat examinarea petițiilor și a asigurat respectarea legislației procesual-penale.
Anterior, în perioada 2008-2021, a activat ca procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, gestionând urmăriri penale și reprezentând acuzarea în instanțele de judecată. De asemenea, a fost adjunct al procurorului șef la Procuratura Anticorupție, Oficiul Nord, între decembrie 2019 și iunie 2021, precum și procuror la Procuratura raionului Florești între 2005 și 2008.
Octavian Iachimovschi, în prezent adjunct interimar al PA, conduce grupul de lucru pe dosarul „Frauda bancară” și se află la a doua tentativă de a deveni șeful instituției. În 2022, a pierdut competiția în fața Veronicăi Dragalin. Un an mai târziu, în 2024, a obținut cel mai mare punctaj în concursul pentru funcția de procuror general, dar selecția a fost anulată de CSP din cauza unor „discrepanțe majore” de punctaj. Anterior, invitat la „Cutia Neagră PLUS”, Iachimovschi s-a arătat convins că va trece filtrul integrității etice și financiare.
Iachimovschi și-a început cariera în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 14 iunie 2011, iar pe 7 februarie 2023, a fost numit șef adjunct interimar al PA, prin ordinul procurorului general.
Anterior, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a declarat pentru TV8 că CSM era obligat să inițieze concursul pentru un nou șef al PA în termen de 15 zile de la demisie.
Ilie Chirtoacă ne-a mai spus că concursul pentru șefia PA ar putea fi influențat de proiectul de lege privind lichidarea procuraturilor specializare și crearea PACCO: „Întreaga arhitectură poate fi modificată dacă fuzionează ambele procuraturi”.
Menționăm că proiectul privind lichidarea PA și PCCOCS a fost prezentat, la mijlocul lunii februarie, de deputatul PAS Igor Chiriac. Inițiativa legislativă a fost intens criticată, iar la mijloc de aprilie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că nu se va renunța la comasarea celor două procuraturi specializate.