Ședința de astăzi a Parlamentului a început cu boicot. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platformei DA au părăsit plenul după ce a fost inclus pe ordinea de zi proiectul privind demiterea a trei judecători ai Curții Constituționale (CC) și recunoașterea caracterului captiv al instituției.

La o oră de la începutul ședinței, deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și Partidului „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai CC, Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Cei trei magistrați au hotărât că sunt circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor anticipate, în urma sesizării depuse de șefa statului, Maia Sandu.

După ce deputații PSRM și „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai CC, Înalta Curte a venit cu o reacție. Magistrații au constatat caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri.

Cu clarificări a venit profesorul în drept Constituțional Teodor Cîrnaț. Acesta a reiterat că această declarație poartă mai mult caracter politic și nu poate duce la consecințe juridice.

Ulterior, în Parlament, a fost luată o altă decizie controversată. Legislatorii PSRM și cei din Partidul „Șor” a votat pentru anularea hotărârii Parlamentului din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită judecătoarea la CC.

Fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase, consideră că revocarea președintei CC, Domnica Manole, de către Parlament reprezintă „imixtiunea nepermisă în activitatea instituției”.

După ce au anulat hotărârea prin care au înaintat-o pe Domnica Manole la CC, deputații PSRM și Șor au susținut candidatura lui Boris Lupașcu, pentru funcția de magistrat la CC, pentru un mandat de șase ani.

Mai mult, deputații PSRM au venit cu un proiect de hotărâre cu privire la constituirea unei Comisii parlamentare speciale pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională. Proiectul a fost adoptat.

În urma acestor acțiuni, PAS a anunțat un protest în fața CC.

A reacționat și Consiliul Suprem de Securitate. A fost convocată o ședință unde se discută riscul de subminare a ordinii constituționale.

Cu reacții au venit și diplomații occidentali. Ambasadorul UE a spus că ce s-a întâmplat în Parlament este un atac asupra independenței CC. Ambasadorul SUA a declarat că eliminarea lui Domnica Manole este o încercare de a submina Înalta Curte.

Ulterior, PAS a atacat la CC două decizii luate în Parlament. Este vorba despre numirea unui judecător la CC și retragerea susținerii pentru Domnica Manole.

În urma acestor evenimente, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a lansat un apel public privind tentativa de uzurpare a puterii de stat de un grup de deputați în Parlament.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!