Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva. Oligarh din Rusia: "Trăim ca babuinii din Africa"

Cei 23 de concurenți electorali, care luptă pentru fotoliul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova

11 iulie 2021, ora 07:40

Duminică, 11 iulie, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate. Peste 3,2 milioane de moldoveni sunt așteptați la urne pentru a alege deputații din viitorul Legislativ. Pentru scrutinul de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înscris în cursă 23 de candidați, dintre care, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Primul în buletinul de vot este Partidul Acasă Construim Europa (PACE), condus de fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc. Primul pe listă este șeful secție unitate primire urgențe de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie Diomid Gherman, Alexandru Grumeza, fiind urmat de economistul Denis Roșca. Liderul formațiunii PACE, Gheorge Cavcaliuc, se regăsește pe poziția cinci.

Al doilea în buletinul de vot este Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic (PACC), condus de fostul comunist Mark Tkaciuk. Primele zece persoane care se vor regăsi pe lista PACC sunt Iurie Munteanu, Alla Rebeja, Zurab Todua, Mihail Poleanschi, Anastasii Pavlov, Galina Șelari, Angela Russu, Raisa Spinovschi și Eduard Zlatovcen.

Sub numărul trei în buletinul de vot se află Blocul electoral „Renato Usatîi”. Cap de listă este liderul blocului, Renato Usatîi, care este urmat de jurista și președinta „Fundației Renato Usatîi”, Elena Grițco. Al treilea pe listă este politologul Ilian Cașu, iar jurnalistul Dumitru Ciubașenco se regăsește pe locul al cincilea în listele Blocului Electoral „Renato Usatîi”.

Precizăm că Usatîi este al doilea cel mai înstărit din cei aproape 1 800 de candidați ai tuturor formațiunilor politice înscrise în cursa din 11 iulie. El a declarat venituri de 16,5 milioane de lei salariu de la Primăria Bălți, donații și bani obținuți în urma înstrăinării unor bunuri. Totodată, blocul său electoral a chletuit în 6 săptămâni de campanie electorală peste 11 milioane de lei, fiind concurentul care și-a scuturat cel mai mult buzunarele în această perioadă.

Sub numărul patru în buletin se află Partidul „Șor”, iar primul pe lista candidaților se află primarul de Orhei, Ilan Șor, în timp ce Marina Tauber este a doua. Vicepreședintele formațiunii, juristul Vitalie Balinschi este pe locul al treilea, Denis Ulanov este al patrulea pe listă, Petru Jardan al cincilea, iar Reghina Apostolova a șasea, în timp ce Violeta Ivanov este a noua pe lista celor de la „Șor”. Sergiu Sîrbu, de la grupul parlamentar „Pentru Moldova” este pe locul 11, Ruxanda Glavan pe 13, Grigore Respesciuc pe 14, iar Eleonora Graur pe 15.

Ilan Şor, considerat principalul suspect în furtul miliardului, este condamnat de prima instanță, în dosarul furtului miliardului la 7 ani și jumătate de închisoare. Potrivit informațiilor oferite de Interpol, Ilan Șor se află acum în Israel. Dosarul său se află pe rol la Curtea de Apel Cahul, iar până acum, în acest dosar au avut loc peste 50 de ședințe de judecată, amânate din varii motive.

Numărul cinci din buletinul de vot este Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), iar cap de listă este liderul PAS, Igor Grosu. Lista este continuată de Natalia Gavrilița, Mihai Popșoi, Sergiu Litvinenco și Andrei Spânu. Douăzeci din candidații de pe lista PAS sunt milionari în lei. Cel mai bogat dintre ei este Andrei Spânu, care indică venituri de aproximativ 9 milioane de lei.

După PAS, în buletinul de vot urmează Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), fiind înregistrat sub numărul șase. Primul pe listă este Vladimir Voronin, liderul PCRM, fiind urmat de către președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. PSRM și PCRM au decis să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, deși anterior liderii celor două partide și-au adus acuzații reciproce. Și unii candidați ai blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor declară averi „grase”, iar printre ei se regăsesc și mai mulți milionari în lei.

Numărul șapte în buletinul de vot este Partidul Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”, formațiune condusă de primarul de la Condrița, fostul activist Andrei Donică.

Numărul opt în buletinul de vot este Partidul Democrat (PDM), iar în fruntea listei este liderul formațiunii, Pavel Filip, urmat de fostul ministru MAI, Alexandru Jîzdan și fosta ministră a Culturii, Monica Babuc. Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, nu se regăsește în actuala listă în locului fiind inclus pe Mihai Olărescu, președintele raionului Cimișlia.

Numărul nouă în buletinul de vot este Platforma Demnitate și Adevăr, iar cap de listă este liderul formațiunii, Andrei Năstase. Acesta este urmat de Alexandr Slusari și Igor Munteanu. Și Platforma DA are pe lista la parlamentare candidați care indică venituri de milioane, printre aceștia este și liderul formațiunii, care indică aproximativ trei milioane de lei.

A zecea formațiune din buletinul de vot este Partidul Unității Naționale (PUN), liderul căruia este Octavian Țîcu. Acesta este primul pe listă, fiind urmat de către actualul deputat Iurie Reniță, Ana Guțu și Alexandru Arseni. Din cei 92 de candidați, șase au indicat zero venituri, iar alți zece declară venituri de peste un milion de lei.

Cu numărul 11 în buletinul de vot este Partidul Democrația Acasă, condusă de Vasile Costiuc, care este primul pe listă. Din cei 101 candidați, doar cinci indică venituri de peste un milion de lei. Costiuc a indicat venituri de peste 230 de mii de lei, care aparțin soției și un apartament care l-a obținut printr-un contract de concesiune.

Numărul 12 în buletinul de vot este Partidul NOI, formațiune politică pe listele căreia urma să candideze fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat în România pentru acte de corupție. Totodată, doar șase candidați la funcția de deputat din cei 53 ai Partidului NOI, condus de Vladimir Dachi, declară venituri. Mai mult, cea mai mare parte dintre persoanele care se regăsesc pe lista electorală a formațiunii au declarațiile de avere goale.

Numărul 13 în buletinul de vot este Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) condus de fostul premier, Ion Chicu, care este primul pe lista formațiunii. Acesta este urmat de fosta ministră a Sănătății Viorica Dumbrăveanu, și Anatol Usatîi, ministru în Guvernul Chicu. Totodată, din cei 101 candidați, 16 declară venituri grase de peste un milion de lei.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se află sub numărul 14 în buletinul de vot. În fruntea listei este Victoria Grosu-Vermeș, care este urmată de Vlad Bilețchi, liderul AUR, Valeriu Munteanu, liderul Unirii Salvați Basarabia și fost primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă. De-a lungul campaniei, AUR s-a făcut remarcat prin mai multe acțiuni de protest în fața Președinției, prin încercările repetate de a întra în regiunea transnistreană și prin protestul din fața SIS.

Iar Partidul Politic Partidul Verde Ecologist este cu numărul 15 în buletinul de vot. Liderul formațiunii este Vitalie Marinuță, iar printre candidați se regăsește și activistul civic, Oleg Brega.

Numărul 16 în buletinul de vot este Partidul Legii și Dreptății (PLD), pe listele căruia candidează Mariana Durleșteanu, anterior propusă de socialiști la funcția de prim-ministră. Opt candidați de pe lista PLD nu declară niciun venit, în timp ce numărul unu pe lista formațiuni este cel mai bogat candidat. Este vorba de Mariana Durleșteanu, care declară venituri de 26,6 milioane de lei.

Partidul Puterea Oamenilor, condus de fostul primar interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, este numărul 17 în buletin. Liderul formațiunii este cap de listă, acesta este urmat de medicul pediatru, Mihai Stratulat. Numărul 18 în buletin se află Partidul Regiunilor din Moldova, condus de Alexandr Kalinin, iar sub numărul 19 se află Partidul Patrioții Moldovei.

Numărul 20în buletinul de vot se află Partidul Schimbării. În fruntea listei pentru anticipate se află președintele formațiunii, Ștefan Gligor, care este urmat de Corina Gaibu și Sergiu Tofilat, fost consilier al președintei. Sub numărul 21 se află Partidul Noua Opțiune Istorică, care a încercat să își schimbe demunirea în Partidul Alternativă și Șanse (PAȘ).

Numărul 22 în buletinul de vot este Partidul Oamenilor Muncii, pe listele căruia se regăsește Fiodor Ghelici, iar cap de listă este liderul formațiunii Serghei Toma. Ultimul în buletinul de vot este candidatul independent, Veaceslav Valico. Potrivit declarației de avere, acesta nu are niciun venit, însă indică o datorie de 20 de mii de euro.

/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară
/VIDEO/ Experiment „Moldova Gândește”: Care sunt cele mai inedite treceri de pietoni din țară
Republica Moldova trece la ora de vară în acest weekend: Când vom da înainte acele ceasornicului
Republica Moldova trece la ora de vară în acest weekend: Când vom da înainte acele ceasornicului
/VIDEO/ Interpreta Luciana Spînu a născut: „Copilașul a ales o dată puternică emoțional pentru mine”
/VIDEO/ Interpreta Luciana Spînu a născut: „Copilașul a ales o dată puternică emoțional pentru mine”

Rezoluția care vizează procesul de integrare europeană a R. Moldova va fi semnată la Chișinău: Când va avea loc evenimentul

25 martie 2023, ora 11:13

Rezoluția care vizează procesul de integrare europeană a Republicii Moldova urmează a fi semnată la Chișinău. Mai exact, în data de 28 martie va avea loc cea de-a IX-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României (CCIE). Respeciv, în cadrul evenimentului va fi semnată și rezoluția. 

Delegația CCIE se va afla în Republica Moldova în perioada 26-29 martie. Agenda vizitei mai include întrevederi cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu Prim-ministrul Dorin Recean. De asemenea, oficialii vor participa la conferința „105 ani de la unirea Basarabiei cu România. Alexandru Marghiloman şi principalii săi colaboratori – destine în istorie”, care va avea loc la 27 martie. 

Parlamentarii români vor vizita și câteva localități: vor participa, la Ialoveni, la dezvelirea bustului lui Alexandru Marghiloman și al lui Ion Inculeț, vor merge la Ungheni, unde vor vizita Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”, podul rutier de peste Prut și Parcul „Micul Cluj”.

Tot pe data de 27 martie, la Chișinău este așteptată conducerea Parlamentului României – Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, și Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu. De asemenea, în perioada 26-27 martie, o delegație a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților şi Senatului României pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații vine într-o vizită în Republica Moldova.

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în anul 2010. Din ea fac parte câte zece deputați din legislativul de la Chișinău și cel de la București. Conform regulamentului CCIE, Comisia se întrunește anual în două reuniuni, alternativ în Republica Moldova și în România.

Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
/VIDEO/ Accident grav în Capitală: O fetiță a murit după ce a fost lovită de un troleibuz
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Anchetă RTEC după ce o copilă a fost lovită mortal de un troleibuz: Versiunea taxatoarei diferă de cea a polițiștilor
/VIDEO/ Cum a început relația Anei Cernicova cu Cătălin Lungu și detalii despre cererea în căsătorie: „A existat chimie din start”
/VIDEO/ Cum a început relația Anei Cernicova cu Cătălin Lungu și detalii despre cererea în căsătorie: „A existat chimie din start”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram